Hvorfor giver motion flad mave? Nu er danske læger et skridt nærmere et svar
Kilde: 
28 december 2018

De fleste ved, at motion mindsker fedtet rundt om maven og organerne - også kaldet visceralt fedtvæv.

Men hvad der præcist sker inde i kroppen er lidt af et mysterium for lægevidenskaben.

Nu er et hold danske forskere et skridt nærmere svaret, for gennem et forsøg har de nu fundet ud af, at en del af forklaringen på den flade mave muligvis findes i et signalstof ved navn interleukin-6.

»Så vidt vi ved, er dette studie det første i verden, der viser, at interleukin-6 spiller en fysiologisk rolle ved at regulere mængden af visceralt fedtvæv i mennesker,« siger Anne-Sophie Wedell-Neergaard i en pressemeddelelse fra Rigshospitalet.

Hun er læge, ph.d.-studerende og førsteforfatter på studiet, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Cell Metabolism.

Forskerne inddelte 53 overvægtige voksne i fire grupper. To grupper fik indsprøjtninger med interleukin-6 receptorblokade, som lukker for interleukin-6 signalerne i kroppen, mens de to andre grupper fik saltvandsindsprøjtninger som placebo.

Derudover skulle en af grupperne med interleukin-6 blokade og en af placebogrupperne op på kondicyklen 45 minutter 3 gange om ugen.

Kondicykel-gruppen med saltvand i sprøjten tabte 8 procent af deres mavefedt i forhold til dem, som ikke skulle træne. Til gengæld viste forsøget, at dem, der havde fået indsprøjtet interleukin-6 receptorblokade og samtidig havde motioneret, ikke slap af med deres mavefedt.  

Det resultat peger på, at den gruppe, der fik lukket ned for signalstoffet interleukin-6, ikke kunne tabe sig, selvom de dyrkede motion, og at stoffet dermed spiller en afgørende rolle for, hvordan kroppen slipper af med overflødigt fedt.

Forskerne understreger, at der er behov for flere studier for at forstå interleukin-6's rolle bedre og for at undersøge, om indsprøjtninger af interleukin-6 i sig selv kan reducere fedtvæv.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.