Hvorfor får jeg blodsmag i munden, når jeg træner hårdt?
Når man anstrenger sig voldsomt, får man nogle gange en metallisk smag af blod i munden – uden der er noget blod at se. Hvor stammer smagen fra? Bør man standse træningen, hvis det sker?
sport udholdenhed blod alveoler blodkar metallisk smag blodsmag træning

Når man anstrenger sig voldsomt, får man nogle gange en metallisk smag af blod i munden – uden der er noget blod at se. Hvor stammer smagen fra? Bør man standse træningen, hvis det sker?

Når man anstrenger sig voldsomt, får man nogle gange en metallisk smag af blod i munden – uden der er noget blod at se. Hvor stammer smagen fra? Bør man standse træningen, hvis det sker?

Mange sportsudøvere har oplevet at få en metallisk smag af blod i munden, hvis de træner tilstrækkeligt hårdt. Men hvad er det egentlig, som ligger bag?

Henning Ofstad Ness er stipendiat ved NTNU (Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet i Trondheim, red.) og forsker blandt andet i, hvad der sker i hjertet under udholdenhedstræning.

Han kan fortælle, at der som regel er en helt enkel forklaring på den karakteristiske blodsmag.

LÆS OGSÅ: Sådan skal du spise før og efter træning

Stort pres på små årer

»Blodsmagen kommer som regel, når man arbejder med meget høj intensitet. Høj intensitet er skyld i, at pulsen stiger, og at

sport udholdenhed blod alveoler blodkar metallisk smag blodsmag træning

Illustration af de mindste forgreninger af luftrøret i lungene. Sækkene for enden kaldes alveoler. På ydersiden ligger små tynde blodkar. (Illustration: Patrick J. Lynch/Wikimedia commons.)

blodtrykket bliver højere,« fortæller han til forskning.no.

Pulsen stiger, fordi hjertet pumper hurtigere for at transportere blodet hurtigere rundt med iltforsyning til musklerne. Og for at blodet får tilført nok ilt, skal det pumpes gennem lungerne.

Når du trækker vejret ind, bliver ilten sendt ned i luftrøret, der forgrener sig i gradvist mindre luftveje, der til sidst ender i nogle bittesmå sække - eller luftblærer - der kaldes alveoler. 

LÆS OGSÅ: Derfor syrer dine ben til

På ydersiden af de blæreformede alveoler ligger små, hårtynde blodkar. Blodcellerne, der passerer gennem blodkarerne, medbringer ilt fra alveolerne og frigiver samtidig kuldioxid, som du ånder ud igen.

»Blodkarrerne er meget tynde og porøse. Et højt blodtryk kan være skyld i, at den papirtynde alveolevæg brister, og så kan der komme blod på overfladen af alveolen,« forklarer Ness.

Jo hårdere du træner, jo hurtigere bliver pulsen. Det er højst sandsynligt den jernagtige lugt af blodet, som ligger på overfladen af alveolen, som kommer med ud, når du ånder ud.

»Du får altså ikke blod i munden. Hvis du gør det, er der sandsynligvis en bagvedliggende sygdomsrelateret årsag,« påpeger Ness.

LÆS OGSÅ: Er det godt at træne, hvis man er øm?

Mere træning, mindre blodsmag

Ness understreger, at blodsmagen, forårsaget af trykket på blodkarrerne, ikke er farlig - bare ubehagelig.

Bliver alle ramt?

»Det er vanskeligt at sige, men jeg vil tro, at det ofte sker for folk, som er i dårlig form. Som regel, hvis de ikke har trænet meget før og begynder med en rigtig hård session. Men jeg tror nu også, at det kan ske for professionelle udøvere, men risikoen for det er lavere,« svarer Ness.

Han fortæller, at efterhånden som du bliver mere veltrænet, kan blodkarrene gradvist tåle højere belastning og håndtere det høje tryk. 

Du kan gøre risikoen for at smage blod mindre. Det kan være en god ide at varme op, før du går i gang.

»Blodkarrerne udvider sig, i takt med at kropstemperaturen stiger. Hvis du lægger for hårdt ud - for eksempel til en konkurrence - er der større risiko for, at du vil opleve blodsmag i munden,« forklarer Ness.

LÆS OGSÅ: Sådan presser du dig selv endnu mere, når du træner

Men er det farligt at fortsætte træningen, når man får blodsmag i munden?

»Du skal ikke nødvendigvis stoppe sessionen, hvis blodsmagen indtræffer,« mener Ness. Men selvom det måske ikke ligefrem er farligt, kan det alligevel være klogt at reducere intensiteten.

»Det er jo kroppens signal om at sætte farten lidt ned,« forklarer Ness.

Kan der være andre årsager?

Ness fortæller, at han har søgt i forskningslitteraturen for at se, om der findes nyere studier, der omhandler blodsmag i munden. Han fandt kun en lille smule nyt.

»Forklaringen indgår i de gamle teoretiske lærebøger. Det kan godt være, at det egentlig er så ligefremt og letforståeligt, at der ikke er så meget mere at sige om det,« udtaler Ness.

Lektor Are Martin Holm arbejder ved lungeafdelingen ved Universitetet i Oslo.

Han kan heller ikke finde meget forskning på feltet. Han har ikke selv forsket lige i dette fænomen, men tror, at der findes andre mulige forklaringer på blodsmagen.

»Det kan være, at du bliver dehydreret, og at slimhinderne i munden bliver tørre. Det kan godt ændre smagen i munden. En helt anden forklaring er, at du måske gylper lidt maveindhold op, uden at du mærker det,« forklarer Holm til forskning.no.

LÆS OGSÅ: Sygdom afgør, hvordan du skal træne

Are Martin Holm påpeger, at smagsoplevelser er meget subjektive og derfor meget vanskelige at forske i.

»Det, du oplever som blodsmag, behøver ikke at være det samme, som jeg oplever som blodsmag. Måske er det den samme smag, man kan opleve efter at have sovet med åben mund - men vi kalder det bare ikke for blodsmag,« spekulerer holm.

Holm er skeptisk over for tanken, at det er blod fra blodkarrerne, der omgiver alveolerne, som er skyld i blodsmagen.

»Det skal en del til, før man kan træne sig til en sådan situation. Trykket i blodkarrerne stiger, når du træner hårdt, men der skal meget til før, at de ligefrem brister og bløder,« slutter Holm.

©forskning.no Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk