Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Hvorfor bliver pubertetsalderen ved med at falde?
Siden 1800-tallet er pubertetsalderen faldet med 4 år, og den falder stadig, viser dansk forskning.

Pigers pubertet starter typisk et par år før første menstraution med, at brysterne begynder at vokse. For drenge starter puberteten med, at penis og testikler vokser. I dag siger man, at piger er gået for tidligt i puberteten, hvis det sker før, de er otte år gamle. For drenge er det, hvis de er yngre end ni år. (Foto: Shutterstock)

Pigers pubertet starter typisk et par år før første menstraution med, at brysterne begynder at vokse. For drenge starter puberteten med, at penis og testikler vokser. I dag siger man, at piger er gået for tidligt i puberteten, hvis det sker før, de er otte år gamle. For drenge er det, hvis de er yngre end ni år. (Foto: Shutterstock)

I 1840’erne fik pigerne deres menstruation, når de var 17 år gamle. I dag får de fleste menstruation, når de er blot 13 år gamle.

Det største fald skete frem til 1970 og skyldtes primært, at folk levede sundere og fik bedre og mere optimal ernæring, fortæller professor på Institut for Folkesundhed Cecilia Ramlau-Hansen fra Aarhus Universitet.

Det betød, at flere blev kønsmodne tidligere.

Men pubertetsalderen falder stadig, og det kan ikke forklares med sundere livsstil. Men måske med det modsatte. Nemlig usund livsstil, fedme og en stigende udbredelse af hormonforstyrrende stoffer i vores miljø.

Det tyder Cecilia Ramlau-Hansens forskning på.

Podcastserie: Vov at Vide sæson 4

Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 3', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.

I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.

Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.

Hendes forskning bygger på data om mere end 90.000 graviditeter, hvor forskerne har spurgt ind til mødrenes livsstil under graviditeten og efterfølgende fulgt børnene, som i dag næsten alle sammen er voksne.

Forskningen har underbygget hypotesen om, at pubertetsalderen stadig falder. I gennemsnit får en pige i dag menstruation tre måneder tidligere end sin mor.

Og så har forskerne undersøgt en række hormonforstyrrende stoffer og fedme for at finde ud af, om de mon bidrager til den fortsat faldende menstruation.

Lyt med og bliv klogere på, hvad der sætter puberteten i gang.

Hør også, hvorfor den proces er meget følsom overfor hormonforstyrrelser allerede i fostertilstanden, og hvordan noget så almindeligt som hovedpinepiller under graviditeten måske kan påvirke pubertetsalderen for det ufødte barn.

Lyt til flere afsnit

Har du lyst til at høre flere podcasts om fri forskning, som gør os klogere på os selv og verden? Lyt til tidligere episoder af Vov at vide:

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk