I 1840’erne fik pigerne deres menstruation, når de var 17 år gamle. I dag får de fleste menstruation, når de er blot 13 år gamle.
Det største fald skete frem til 1970 og skyldtes primært, at folk levede sundere og fik bedre og mere optimal ernæring, fortæller professor på Institut for Folkesundhed Cecilia Ramlau-Hansen fra Aarhus Universitet.
Det betød, at flere blev kønsmodne tidligere.
Men pubertetsalderen falder stadig, og det kan ikke forklares med sundere livsstil. Men måske med det modsatte. Nemlig usund livsstil, fedme og en stigende udbredelse af hormonforstyrrende stoffer i vores miljø.
Det tyder Cecilia Ramlau-Hansens forskning på.
Denne podcast er en del af podcastserien 'Vov at vide sæson 3', som er sponsoreret af Danmarks Frie Forskningsfond.
I serien møder vi forskere, som alle har fået en sapere aude-forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.
Sapere aude er latin og betyder: 'Vov at vide', og bevillingen sigter mod at give yngre topforskere mulighed for at udvikle og styrke deres forskningsideer.
Hendes forskning bygger på data om mere end 90.000 graviditeter, hvor forskerne har spurgt ind til mødrenes livsstil under graviditeten og efterfølgende fulgt børnene, som i dag næsten alle sammen er voksne.
Forskningen har underbygget hypotesen om, at pubertetsalderen stadig falder. I gennemsnit får en pige i dag menstruation tre måneder tidligere end sin mor.
Og så har forskerne undersøgt en række hormonforstyrrende stoffer og fedme for at finde ud af, om de mon bidrager til den fortsat faldende menstruation.
Lyt med og bliv klogere på, hvad der sætter puberteten i gang.
Hør også, hvorfor den proces er meget følsom overfor hormonforstyrrelser allerede i fostertilstanden, og hvordan noget så almindeligt som hovedpinepiller under graviditeten måske kan påvirke pubertetsalderen for det ufødte barn.
Lyt til flere afsnit
Har du lyst til at høre flere podcasts om fri forskning, som gør os klogere på os selv og verden? Lyt til tidligere episoder af Vov at vide:
- Strøm uden energitab: Forsker studerer 2D-materialer for at finde fremtidens superledere
- Vold i familien er blevet mere skamfuldt end i gamle dage
- Den danske magtelite består af 423 mennesker - primært mænd
- Plastik-molekyler skal hjælpe immunforsvaret med at opdage kræft
- Pladsmangel i køleskabe gør, at børn får vaccinationer for sent
- Bakterien helicobacter pylori har levet i vores mave i 100.000 år. Er den ven eller fjende?