Hvordan vil en anden bølge af coronavirus forme sig?
Professor fremsætter 5 forskellige forudsigelser for en potentiel genopblussen af coronavirus, når samfundet åbner igen.
COVID-19 corona sygdom smitte bakterier RNA DNA virale protein genetisk vilde dyr får antistoffer epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning vaccine behandling

Påbuddet om 'social distancering', det vil sige at nedbringe antallet af sociale kontakter og sikre behørig afstand mellem hinanden har gjort meget i forhold til at inddæmme smitte. Hvad vil der ske, når vi igen åbner samfundet? (Illustration: Shutterstock)

Påbuddet om 'social distancering', det vil sige at nedbringe antallet af sociale kontakter og sikre behørig afstand mellem hinanden har gjort meget i forhold til at inddæmme smitte. Hvad vil der ske, når vi igen åbner samfundet? (Illustration: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

I takt med at coronavirussen spredte sig i løbet af februar og marts 2020, indførte mange regeringer forskellige, strenge lockdown-foranstaltninger.

Med befolkningens hjælp lykkedes det at sætte farten ned på pandemien.

Gennem en række sundhedstiltag som hurtig og omfattende nedlukning har lande som Slovenien og New Zealand elimineret virussen indenfor deres respektive landegrænser.

Andre lande, såsom Storbritannien, har formået at inddæmme smittespredningen markant.

Risikerer vi endnu en sygdomsbølge?

Men lockdown-foranstaltningerne har ikke været uden konsekvenser. Lande, som har været pålagt strenge social distanceringspåbud, har lidt omfattende økonomiske og sociale tab.

Nu er myndigheder og borgere parate  til vinke farvel til restriktionerne og vende tilbage til et mere normalt liv.

Lempelse af lockdown-tiltagene har dog fået alarmklokkerne til at ringe.

Risikerer vi en anden sygdomsbølge? Vil antallet af COVID-19-tilfælde blusse op igen?

Influenza-pandemien i 1918-20, bedre kendt som Den Spanske Syge, var endnu mere voldsom, da den vendte tilbage i efteråret i en anden bølge.

Det samme var tilfældet for H1N1-epidemien (den såkaldte svineinfluenza) i 2009-2010.

Hvordan kan vi afværge, at COVID-19 vender tilbage?

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Brug for både modtagelige og smittede værter

For at virussen kan sprede sig, har den brug for både modtagelige og smittede værter. Det er et forhold, som det såkaldte reproduktionstal (R) – altså det antal mennesker, som hver smittet person bærer smitten videre til – beskriver.

Hvis reproduktionstallet er over 1, betyder det, at antallet af smittetilfælde er stigende; hvis det er under 1, er antallet faldende.

Før lockdown-foranstaltningerne var reproduktionstallet for coronavirussen estimeret til at ligge et sted mellem 2 og 4.

Lande som Kina, Sydkorea, New Zealand, Storbritannien og de fleste europæiske lande har reduceret reproduktionstallet til under 1.

I andre lande, såsom Rusland, ligger reproduktionstallet over 1, hvilket bliver afspejlet i antallet af smittetilfælde.

Forholdet mellem befolkningens adfærd og reproduktionstallet er kompliceret, men vi kan bruge det til at illustrere, hvordan en potentiel anden bølge kan tage form.

COVID-19 sygdomsbølge lockdown tiltag foranstaltninger smittetilfælde smittespredning bølge Den Spanske Sygdom SARS-CoV-2 virus evidens

Enkelt bølge. Den øverste graf viser forholdet mellem det modellerede reproduktionstal og tid. Den nederste graf viser det estimerede antal smittetilfælde. Det oprindelige reproduktionstal er 2,7, og det falder til 0,8 i løbet af lockdown-perioden. Simuleringstallene er tilgængelige på dette link. (Grafik: Adam Kleczkowski)

Vi har ikke opnået flokimmunitet, så virussen kan stadig sprede sig

Så længe der er modtagelige og smittede personer i befolkningen, kan virussen sprede sig.

En stigende evidensmængde afslører, at epidemiens første bølge kun har resulteret i meget begrænset immunitet, langt under flokimmunitet.

Det er 'lommer' i befolkningen, hvor virussen ikke blot overlever, men bliver spredt.

Smittespredningen på plejehjem står i mange lande for en stor procentandel af tilfældene.

I takt med at lockdown-tiltagene bliver lempet, begynder vi at omgås hinanden mere. Det vil måske medføre, at reproduktionstallet stiger, og det er helt afgørende, at tallet ikke stiger over 1, som vist i nedenstående graf.

 COVID-19 sygdomsbølge lockdown tiltag foranstaltninger smittetilfælde smittespredning bølge Den Spanske Sygdom SARS-CoV-2 virus evidens

Epidemi - enkelt bølge med genopblussen som følge af lempelse af lockdown-foranstaltningerne. Reproduktionstallet er 2,7 til at starte med. Det falder til 0,8 i løbet af lockdown-perioden, men stiger så til 1, i takt med at lockdown-foranstaltningerne bliver lempet. Se mere på dette link. (Grafik: Adam Kleczkowski)

Selv en relativ lille forandring som 1,2 vil resultere i et stort udbrud, som kan sætte skub i endnu en bølge, hvilket illustrerer, hvor vigtigt det er, at vi rammer plet med sikkerhedstiltagene.

coronavirus 2. bølge scenarie smitte nyt lockdown

Anden bølge. Reproduktionstallet er 2,7 til at begynde med. Det falder til 0,8 i løbet af lockdown-perioden, men stiger igen til 1,2, i takt med at lockdown-foranstaltningerne bliver lempet. Flere detaljer på linket her. (Grafik: Adam Kleczkowski)

Ny smittebølge vil kræve nyt lockdown - men det bliver sværere anden gang

Respons på den anden bølge kræver, at de forskellige lockdown-foranstaltninger bliver indført endnu engang.

Selvom de fleste har fulgt de forskellige anbefalinger og påbud, bliver det muligvis mere vanskeligt at pålægge de forskellige restriktioner endnu engang, da mange er kørt godt og grundigt trætte.

 COVID-19 sygdomsbølge lockdown tiltag foranstaltninger smittetilfælde smittespredning bølge Den Spanske Sygdom SARS-CoV-2 virus evidens

Gentagne sygdomsudbrud. Reproduktionstallet (øverste graf) stiger med jævne mellemrum til 1,2, i takt med at lockdown-tiltagene bliver lempet. Tallet falder derefter til 0,8, når de bliver indført igen. Læs mere på dette link. (Grafik: Adam Kleczkowski)

Epidemien kan muligvis fortsætte i efteråret og vinteren, hvor sæsoninfluenza måske igen er fremherskende.

Selvom det ikke lader til, at vejret har stor effekt på SARS-CoV-2-virussen, risikerer sundhedsvæsenet at blive rendt over ende, hvis COVID-19 og sæsoninfluenza slår til på samme tid.

På plussiden kan forebyggende corona-tiltag (som masker og håndvask) muligvis mindske smittespredningen af influenzavirussen.

Ny coronavirus kan mutere i en grim retning

Virussen kan også mutere i en grim retning, så den bliver mere sygdomsfremkaldende. Det var muligvis det, der skete i forbindelse med Den Spanske Syges anden og mere voldsomme bølge.

Hvis noget tilsvarende skulle ske for SARS-CoV-2-virussen, vil den efterfølgende epidemi være langt værre end den første bølge, selv hvis reproduktionstallet kun er 4, sammenlignet med 10-12 for fåresyge eller 12-18 for mæslinger.

Både smittespredningen fra fåresyge og mæslinger bliver kun holdt i tjek gennem vaccination.

COVID-19 corona sygdom smitte bakterier RNA DNA virale protein genetisk kode PCR (Polymerase Chain Reaction) får antistoffer epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning vaccine behandling

Scenarier for stor efterårsbølge. Reproduktionstallet er steget til 4 i en kort periode i november. Læg mærke til antallet af smittetilfælde i forhold til de andre grafer. Læs mere på dette link. (Grafik: Adam Kleczkowski)

Testning, smittesporing og karantæne er fortsat afgørende

I den nærmeste fremtid skal regeringerne nøje balancere behovet for at få økonomien op i omdrejninger igen, mens smittetrykket bliver holdt i skak.

Testning, smittesporing og karantæne samt lokal respons er afgørende elementer i strategien.

Epidemiologiske modeller og koncepter som reproduktionstallet kan hjælpe med at afgøre, hvor, hvordan, hvornår og hvor længe myndighederne skal gribe ind for at afværge endnu en sygdomsbølge.

Adam Kleczkowski modtager støtte fra BBSRC, NSF, Academy of Medical Sciences og den skotske regering. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk