Hvordan taber man sig hurtigst?
Er dit nytårsforsæt at blive et par kilo lettere? Så se med her.

Brug 5 minutter på videoen her, og bliv helt skarp på vægttab, og hvad der er sundt - og realistisk. (Video: Tjek)

Brug 5 minutter på videoen her, og bliv helt skarp på vægttab, og hvad der er sundt - og realistisk. (Video: Tjek)

Hvis du ligesom mange andre vågnede op 1. januar med et nytårsforsæt om at smide de ekstra vinterkilo, så har du sikkert også ledt efter et svar på, hvordan du nemmest kan komme af med dem.

Hvad der er de allerbedste råd kigger vi nærmere på i denne udgave af Coach, som er en serie på Videnskab.dk's YouTube-kanal Tjek.

Men før vi går helt i slanke-mode, skal det lige understreges, at vi selvfølgelig ikke opfordrer alle til at tabe sig. Mange føler sig faktisk overvægtige uden reelt at være det - det kan du læse mere om i bunden af artiklen.

Sundhed på YouTube

Tjek er Videnskab.dk's YouTube-kanal om sundhed og videnskab.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Kanalen er en del af et større projekt, YouKnowHow, som er støttet af Nordea-fonden.

Hold kroppen i kalorieunderskud

Hvordan taber man sig så? Svaret er faktisk ret simpelt: 

Det gælder nemlig om at spise mindre, end du forbrænder.

Du taber dig, når kroppen er i kalorieunderskud, altså, når du spiser færre kalorier, end hvad din krop behøver, for at holde sig på den nuværende vægt. 

Så snart du spiser mindre end dét, begynder kroppen nemlig at tære på sit eget energilager i form af blandt andet fedt.

LÆS OGSÅ: Tab dig effektivt: Her er årets 3 bedste råd fra forskerne

Hvad med motion?

Du kan i princippet godt løbe, cykle eller svømme dig til et kalorieunderskud, men der skal rigtig meget motion til.

Så i praksis vil mere motion sjældent være afgørende for, om du taber dig, hvis ikke du samtidig skærer ned på dit kalorieindtag.

Selvom motion ikke giver et stort vægttab i sig selv, er motion selvfølgelig vigtigt, og det giver dig faktisk også en bonus, mens du taber dig. 

Typisk vil et vægttab nemlig sætte kroppens forbrænding ned. Men du kan faktisk holde kroppens forbrænding høj, selvom du taber dig, ved at dyrke motion.

LÆS OGSÅ: Motion er ikke den bedste måde at tabe sig på 

Viden fra forskere og fagfolk

I videoen foroven kan du også blive klogere på, hvordan man taber sig hurtigt, og om det overhovedet er klogt at tabe sig med lynets hast.

Informationerne i videoen bygger på solid faglig viden, som Tjek har fået fra forskere og fagfolk.

I denne video har vi snakket med:

  • Thomas Meinert Larsen, lektor, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet
  • Signe Sørensen Torekov, professor, Institut for Biomedicin, Københavns Universitet

LÆS OGSÅ: Hvordan undgår man, at de tabte kilo kommer på igen?

LÆS OGSÅ: Hvad bliver der af de kilo, vi taber?

LÆS OGSÅ: Professor: Sådan brugte jeg matematik til at tabe mig

Vægttab er ikke et mål i sig selv

Det er tankevækkende, at næsten hver anden 15-årige pige føler sig overvægtig, mens kun 13 procent faktisk reelt er det. Det viste en undersøgelse blandt folkeskoleelever i 2018.

Det er vigtigt at huske på, at der findes rigtig mange sunde kropsstørrelser, og faktisk kan du også sagtens være overvægtig, uden at det er usundt. 

Overvægt begynder først at blive usundt, der hvor du er meget overvægtig, eller hvis du er overvægtig på en måde, hvor du har meget af det usunde fedt på kroppen, som sidder rundt omkring taljen. 

Omvendt er det formentlig sundere at være en overvægtig, men fysisk aktiv person, end en tynd og inaktiv person.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt din størrelse er usund, kan du kigge på dit BMI. Men vi vil også anbefale dig at spørge din egen læge til råds, fordi BMI en meget generel retningslinje.

LÆS OGSÅ: Fedme: Drop BMI – brug et målebånd

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk