Hvordan påvirker pandemien vores hjerner? Hør kendt hjerneforskers nytårstale
Hjerne- og husforsker Albert Gjedde ønsker godt nytår med en tale om, hvad der driver hjernen gennem en pandemi.

Brainstorms er Videnskab.dk's podcast- og artikelprojekt om hjernen, og i denne video ønsker projektets husforsker, Albert Gjedde, Brainstorms følgere et godt nytår. Det gør han med en nytårstale, der står i neurovidenskabens tegn.

Brainstorms er Videnskab.dk's podcast- og artikelprojekt om hjernen, og i denne video ønsker projektets husforsker, Albert Gjedde, Brainstorms følgere et godt nytår. Det gør han med en nytårstale, der står i neurovidenskabens tegn.

Der er en direkte kobling mellem den oldgamle fortælling om de hellige tre konger i Mattheæusevangeliet og COVID-19-pandemien, som vi gennemgår i disse år.

I begge ’fortællinger’ er mennesket drevet af noget, der omhandler menneskets påvirkelighed af følelser.

Det fortæller hjerneforsker og professor emeritus Albert Gjedde om i sin nytårstale 2021. Talen holder han i årets sidste afsnit af Videnskab.dk's hjernepodcast, Brainstorm.

Om Albert Gjedde

Albert Gjedde er professor i translationel neurobiologi på Syddansk Universitet og professor emeritus på Københavns Universitet

Han er adjungeret professor ved Johns Hopkins University i USA og professor i neurologi og neuorokirurgi ved McGill's University i Canada.

Albert Gjedde har blandt andet vundet Erhoff-prisen for sine forskningsbidrag indenfor basal neurobiologi og Forskningskommunikationsprisen for sin evne til enkelt og engageret at formidle utroligt svære emner inden for hjerneforskning.

Han har gennem tiden bidraget til hundredvis af publikationer indenfor sit fagområde.

Kilder: Gjedde.nuKøbenhavns Universitet

To begreber om hjernen

I nytårstalen henviser Albert Gjedde til to begreber om hjernen:

  • Den bevægende hjerne
  • Den bevægelige hjerne

Den bevægende hjerne betyder evnen til at bevæge vores krop, men også vores evne til at dagdrømme om, hvor vi skal bevæge hos hen i fremtiden. For eksempel at vi skal tage hen til vores venner eller familier og holde nytårsfest.

Den bevægelige hjerne dækker over vores følelser og emotioner, og hvordan vi bliver påvirket af dem.

De to dele af hjernen er i høj grad i centrum i disse tider, hvor mange mennesker støder på følelsesmæssige konflikter.

For hvordan kan vi bedst nyde julen og nytåret med alle de varme og kærlige følelser, der følger med, når vi samtidig er dybt påvirkede af en smertelig pandemi, der vokser i styrke, mens det er allermørkest udenfor?

»Ved jule- og nytårstid er det fantasierne, der fylder bevidstheden, og de er ofte et produkt af den del af hjernen, som jeg kalder den bevægende hjerne, for den udfolder al den aktivitet, der viser sig at være nødvendig for at opfylde et af hjernens hovedformål: at befordre dyr og menneskers færd ind i fremtiden,« siger Albert Gjedde blandt andet i sin tale.

Du kan høre talen i sin helhed som podcast øverst i artiklen eller der, hvor du hører dine podcasts.

Hvis du vil se Albert Gjeddes tale, kan du se den hele i videoen øverst i artiklen her.

Herfra ønsker vi alle læsere af Videnskab.dk og alle lyttere af Brainstorms podcast et rigtigt godt nytår!

Denne artikel er en del af 'Brainstorm' -Videnskab.dk's projekt om hjernen.

I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk