Der er en direkte kobling mellem den oldgamle fortælling om de hellige tre konger i Mattheæusevangeliet og COVID-19-pandemien, som vi gennemgår i disse år.
I begge ’fortællinger’ er mennesket drevet af noget, der omhandler menneskets påvirkelighed af følelser.
Det fortæller hjerneforsker og professor emeritus Albert Gjedde om i sin nytårstale 2021. Talen holder han i årets sidste afsnit af Videnskab.dk's hjernepodcast, Brainstorm.
Albert Gjedde er professor i translationel neurobiologi på Syddansk Universitet og professor emeritus på Københavns Universitet
Han er adjungeret professor ved Johns Hopkins University i USA og professor i neurologi og neuorokirurgi ved McGill's University i Canada.
Albert Gjedde har blandt andet vundet Erhoff-prisen for sine forskningsbidrag indenfor basal neurobiologi og Forskningskommunikationsprisen for sin evne til enkelt og engageret at formidle utroligt svære emner inden for hjerneforskning.
Han har gennem tiden bidraget til hundredvis af publikationer indenfor sit fagområde.
Kilder: Gjedde.nu, Københavns Universitet
To begreber om hjernen
I nytårstalen henviser Albert Gjedde til to begreber om hjernen:
- Den bevægende hjerne
- Den bevægelige hjerne
Den bevægende hjerne betyder evnen til at bevæge vores krop, men også vores evne til at dagdrømme om, hvor vi skal bevæge hos hen i fremtiden. For eksempel at vi skal tage hen til vores venner eller familier og holde nytårsfest.
Den bevægelige hjerne dækker over vores følelser og emotioner, og hvordan vi bliver påvirket af dem.
De to dele af hjernen er i høj grad i centrum i disse tider, hvor mange mennesker støder på følelsesmæssige konflikter.
For hvordan kan vi bedst nyde julen og nytåret med alle de varme og kærlige følelser, der følger med, når vi samtidig er dybt påvirkede af en smertelig pandemi, der vokser i styrke, mens det er allermørkest udenfor?
»Ved jule- og nytårstid er det fantasierne, der fylder bevidstheden, og de er ofte et produkt af den del af hjernen, som jeg kalder den bevægende hjerne, for den udfolder al den aktivitet, der viser sig at være nødvendig for at opfylde et af hjernens hovedformål: at befordre dyr og menneskers færd ind i fremtiden,« siger Albert Gjedde blandt andet i sin tale.
Du kan høre talen i sin helhed som podcast øverst i artiklen eller der, hvor du hører dine podcasts.
Hvis du vil se Albert Gjeddes tale, kan du se den hele i videoen øverst i artiklen her.
Herfra ønsker vi alle læsere af Videnskab.dk og alle lyttere af Brainstorms podcast et rigtigt godt nytår!