Forud for en vigtig konkurrence gennemgår cykelryttere – i lighed med andre sportsfolk – en periode med benhård træning.
Den hårde træning afsluttes som regel med en nedtrapningsperiode, hvor træningen over nogle dage, eller ligefrem uger, drosles ned.
Formålet med nedtrapningen af træningen er at give kroppen mulighed for at komme sig og blive stærkere. Et resultat af denne restitution er, at den fysiske præstationsevne forbedres.
Videnskabeligt ved vi en del om, hvordan træningen i nedtrapningsperioden kan designes for at sportsfolk kan opnå en præstationsforbedring på ca. tre procent i en enkeltstående præstationstest.
Det gælder om at bevare træningens intensitet og hyppighed, men reducere træningens volumen.
De forskningsresultater kan vi bruge til at forstå, hvordan man nedtrapper bedst forud for et enkeltdagsløb som en forårsklassiker.
Men vi ved faktisk ikke særlig meget om, hvordan træningen bedst trappes ned forud for en konkurrence, som strækker sig over hele tre uger, ligesom et Tour de France.
Denne artikel er en del af ForskerZonen, hvor forskerne selv kommer direkte til orde og skriver om deres forskning.
ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.
Årsagen til den manglende viden er, at denne type videnskabelige undersøgelser er meget krævende at gennemføre, hvorfor der endnu ikke er gennemført valide undersøgelser af slagsen.
I videoen ovenfor kan du høre Chris Anker Sørensen, professionel cykelrytter og TV 2’s cykelekspert, svare på, hvordan nedtrapning til et Tour de France varierer fra nedtrapning til for eksempel et verdensmesterskab i landevejsløb.