Hvordan får man myggestik til at stoppe med at klø?
Forsker kommer med sine bedste råd til at lindre kløen efter de stikkende plager.
myggestik, kløe

Glem husrådene og gør det, som virker mod myggestik, siger forsker. (Foto: Shutterstock)

Glem husrådene og gør det, som virker mod myggestik, siger forsker. (Foto: Shutterstock)

Vi har før skrevet en artikel om, hvad man skal gøre for at undgå at blive stukket af myg.

Artiklen og de gode råd har forhåbentligt hjulpet mange danskere til en mindre kløende sommer. Det var i hvert fald hensigten.

Vores læser Erling Jensen var dog ikke helt tilfreds med artiklen, for han mener, at selvom vi kom med gode råd til, hvordan man undgår at blive stukket af myg, har vi undladt at fortælle, hvad man kan gøre, efter myggene har suget blod, og kløen kommer snigende.

Så hvad gør man?

Forsker anbefaler, at folk tager sig sammen

Midt i myggesæsonen har vi endnu en gang taget fat i en myggeforsker, så vi én gang for alle kan få slået fast, hvordan man bedst sikrer sig en kløefri sommer.

Denne gang har vi taget fat i Rene Bødker, der er myggeforsker og epidemiolog ved DTU Veterinærinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet.

Rene Bødkers første svar er dog ikke til megen trøst for Erling og de mange andre danskere, som kradser sig til blods, når myggene har været der.

»Man kan bide tænderne sammen og lade være med at pibe så meget over det,« griner Rene Bødker.

»Der er meget psykologi i det her, og jeg vil sige, at er man blevet bidt af en enkelt myg, og det ødelægger hele ens aften, er man nok et meget privilegeret menneske,« siger han.

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Pas på ikke at gøre børn bange for myggestik

Generelt er Rene Bødker af den holdning, at man skal passe på med ikke at gøre myggestik til et større problem, end det er.

Eksempelvis har han mødt mennesker, der ikke går i skoven, fordi de ikke vil stikkes af myg eller bides af flåter.

»Der har altid været flere myg, end der er nu, og jeg oplever, at forældre nogle gange taler det op og taler så meget om det, at det gør deres børn ængstelige. Så bliver børnene helt hysteriske, hvis de får et lille myggestik, og det klør lidt. Det skal man passe på med,« siger Rene Bødker.

Apotekets salve virker bedst

Vil man have et godt tip til at fjerne kløen, er apotekets mepyraminsalve Rene Bødkers bedste råd.

Salven fjerner kløen efter nogle minutter, og effekten varer i otte timer.

»Det bruger vi selv, når vi er i felten og sidder helt stille i skovbunden i flere timer og tiltrækker alle myggene omkring os. Det virker fantastisk,« fortæller Rene Bødker.

Derfor klør myggestik


Myggestik klør på grund af myggene spyt, som de sprøjter ind i os, når de skal til at suge blod op.

Spyttet forhindrer blodet i at størkne, så myggene kan suge løs, og det indeholder desuden enzymer, og dem reagerer vores immunforsvar på.

Antihistaminer i slemme tilfælde

Til børn kan man ifølge forskeren måske endda gå skridtet videre.

Rene Bødker fortæller, at han nogle gange oplever, at hvis børn eksempelvis er blevet stukket på benet, vil de ikke have gummistøvler på bagefter.

Børn kan også opleve, at det svulmer en del op, dér hvor de er blevet stukket.

Det skyldes enten allergi, eller at de måske får deres første myggestik, og deres immunforsvar reagerer kraftigere på det, end det bør.

»Jeg har selv oplevet det med mine egne børn. Nogle forældre kan også gå lidt i panik, når de ser deres barns fod eller øje svulme meget op. Her kan et godt råd være antihistaminer til at modvirke effekten af myggestikket,« siger Rene Bødker.

Antihistaminer tager brodden af allergiske reaktioner, og mange pollenallergikere tager dem store dele af sommeren.

Dog advarer forskeren også om, at man ikke selv skal eksperimentere med antihistaminer til sine børn.

Det skal altid ske i samtale med egen læge, og så skal ikke alle, der får et myggestik, have antihistaminer for kløen.

»Det er kun til dem, som har brug for det. Det er ikke til dem, som bare skal tage sig sammen,« mener Rene Bødker.

Samerne lader hundredvis af myg stikke sig

Man kan også gå lidt mere utraditionelt til værks og gøre som samerne i Lapland, hvor myg ikke stikker én og én, men kan komme i horder på flere hundrede.

samere lapland folkedragt

Samere i traditionelle folkedragter. Om sommeren smider nogle af dem dragten for at lade sig stikke af myg. (Foto: Shutterstock)

Når myggesæsonen starter, tager de mest hardcore samere tøjet af og lader myggene stikke og suge så meget blod, som de vil.

Det giver selvfølgelig en hulens masse myggestik, der kan drive enhver til vanvid, men til gengæld kan det efter sigende forhindre kløe resten af sommeren.

Det er dog ikke et råd, som Rene Bødker vil give videre.

»Der kan sidde 200 myg alene på en eksponeret underarm. Man kan godt forestille sig, at så mange myggestik kan fremprovokere en tolerance overfor myggenes spyt, men det er ikke et råd, som vi kan stå inde for,« advarer Rene Bødker.

Forsker anbefaler ikke husråd

Der findes også andre kulørte råd til at gøre noget ved kløende myggestik. Eksempelvis at køle dem ned med en isterning eller at smøre dem med saft fra vejbred, men det, mener Rene Bødker, er udelukkende underholdende at høre om. Han vil i hvert fald ikke anbefale dem.

Allergimedicin og apotekets salve til kløe er ifølge forskeren vejen frem.

»Det er de to råd, som virkelig virker. Derudover skal man sikre sig, at man får benyttet eksempelvis salven med det samme, og ikke venter til man har fået kradset sig selv til blods. Gør det med det samme, mens det bare er et myggestik, og inden man får stafylokokker i såret,« griner Rene Bødker.

Vi håber, at Erling føler, at han nu er godt rustet til den næste myggesæson.

Vi takker i hvert fald for hans mail og kvitterer med en flot Spørg Videnskaben-T-shirt som tak for henvendelsen.

Vi takker også Rene Bødker for at hjælpe os med et svar.

Har du et spørgsmål, som du mener, at videnskaben bør have et svar på, er du som altid velkommen til at skrive til os på sv@videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Hvad virker bedst, hvis man vil slippe for myggestik?

LÆS OGSÅ: Sådan ser det ud, når en myg stikker dig

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk