Hvor stiv er din lever?
Finalist ved Ph.d. Cup 2017 har udviklet en metode, så man kan opdage skrumpelever tidligere. Man skal blandt andet bruge en oste-skanner.
ost skrumpelever ph.h. cup 2018 videnskabsformidling

Maja Thiele fra Syddansk Universitet. (Foto: Information)

Maja Thiele fra Syddansk Universitet. (Foto: Information)

Hvad har brieost at gøre med en Ph.d.-afhandling om skrumpelever?

Jo, Maja Thiele fra Syddansk Universitet har fundet ud af, at en osteskanner, som man bruger på mejerierne, er rigtig effektiv til at diagnosticere skrumpelever, inden det er for sent.

Op mod 600.000 danskere har et så højt alkoholforbrug, at de er i risikozonen for at udvikle leverskader eller ligefrem få skrumpelever, og der går ofte alt for lang tid, før man opdager, at den er gal.

Maja Thieles oste-metode, som hun forklarer mere om i videoen herunder, kan altså komme til at redde liv.

Har du lyst til at tilmelde dig Ph.d. Cup 2018 med din egen Ph.d.-afhandling, kan du gøre det her.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk