Hvor farligt er det egentlig at bruge steroider?
Steroider giver større muskler. Men det kan have alvorlige fysiske og mentale konsekvenser at bruge dem.

Anabole steroider er langt mere effektive end kroppens naturlige hormoner, når det kommer til at opbygge muskelmasse. Men bruger man dem, kan det give alvorlige hormonforstyrrelser. (Video: Tjek)

Anabole steroider er langt mere effektive end kroppens naturlige hormoner, når det kommer til at opbygge muskelmasse. Men bruger man dem, kan det give alvorlige hormonforstyrrelser. (Video: Tjek)

Du har formentlig allerede hørt om anabole steroider, som er kendt for at give musklerne vokseværk.

Steroider har floreret blandt elitesportsudøvere i årtier. I dag er det ikke kun professionelle sportsfolk, der bruger steroider til at få store muskler.

Der er nemlig også helt almindelige motionister og træningsentusiaster, som tyer til steroiderne for at opnå den muskelmasse, de drømmer om.

Men virker steroider overhovedet, og hvor farlige er de at bruge? Det undersøger vi i denne udgave af Talk, som er en serie på Videnskab.dk's YouTube-kanal Tjek.

Kraftigere end testosteron

Steroider giver faktisk større muskler, og det skyldes, at steroider efterligner det mandlige kønshormon testosteron, som har stor betydning for, hvordan og hvor hurtigt vi opbygger muskelmasse.

Videnskab på YouTube


Tjek er Videnskab.dk's unge-magasin på YouTube.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Steroiderne er til gengæld endnu mere effektive end den testosteron, der findes naturligt i kroppen, og de virker også i længere tid.

Faktisk påvirker steroider kroppen så meget, at man kan opbygge muskelmasse helt uden at træne.

Når man sprøjter steroider ind i kroppen, lægger de sig som et depot i musklerne. Herfra transporterer blodet steroiderne ud i kroppen lidt ad gangen, hvorfra de trænger ind i muskelcellerne. Man opbygger så muskler, fordi steroiderne binder sig til de androgene receptorer i cellerne, og det gør, at muskelfibrene bliver større. 

Det lyder måske ret fedt, at man kan få større muskler helt uden at skulle svede for det, men der kan være mange alvorlige bivirkninger ved at bruge steroider, og både dit fysiske og mentale helbred er udsat, hvis du sprøjter steroider ind i kroppen. 

Alvorlige hormonelle bivirkninger 

Steroider påvirker de naturlige hormoner, vi har i kroppen, og det kan have både alvorlige såvel som kosmetiske bivirkninger.

Fordi steroiderne efterligner testosteron, kan der opstå skægvækst hos nogle kvinder, mens mange både mænd og kvinder oplever store bumseudbrud både i ansigtet og på kroppen, når de bruger steroider.

Mange mandlige steroide-brugere får desuden dårligere sædkvalitet, og nogle kan slet ikke få børn, fordi steroiderne blokerer for de hormoner, der får testiklerne til at producere sæd. Det er en alvorlig bivirkning, som mange må leve med selv efter, de er stoppet med at bruge steroider.

Selvom der ikke er forsket særligt meget i, hvordan steroider påvirker kvinders hormoner, burde de teoretisk set have konsekvenser for eksempelvis menstruation og fertilitet. 

Steroider påvirker også blodtrykket og hjertet.

De kan få blodtrykket til at stige, og det øger risikoen for blodpropper. Noget forskning tyder desuden på, at steroider øger risikoen for at få hjertesvigt senere i livet. Bruger man steroider for at få større muskler, kan det altså få ganske fatale følger. 

Hjælp til at stoppe med steroider

Hvis du eller en, du kender, tager steroider og gerne vil have hjælp til at stoppe, så søger forskere ved Rigshospitalet faktisk deltagere til en undersøgelse af, hvordan man bedst hjælper folk med at slippe steroiderne.

Kontakt Endokrinologisk Afdeling på Rigshospitalet for mere information.

Maniske tendenser og manglende sexlyst 

Mængden af hormoner i steroider påvirker ikke kun vores fysiske sundhed, men kan også få konsekvenser for vores humør og følelser. 

Noget forskning har vist nærmest maniske tendenser hos folk, der bruger steroider. Det skyldes, at steroider kan give en slags lykkefølelse, som gør, at man nærmest kan blive afhængig. Påvirkningen på humøret kan nemlig være så voldsom, at det kan være svært at stoppe med at bruge dem igen.

Det er voldsomt for kroppen at gå fra at have meget høje hormonniveauer til nærmest ikke at have nogle. Det kan medføre, at man føler sig deprimeret og træt. Mange oplever også, at de har mindre lyst til sex.

Det er relativt nyt at se steroider som et stof, der kan føre til afhængighed, og derfor er forskerne stadig i gang med at finde ud af, hvordan man bedst kan hjælpe dem, der gerne vil stoppe med at bruge steroider. 

Viden fra forskere og fagfolk

I videoen ovenfor kan du høre endnu mere om, hvad steroider gør ved kroppen. 

Informationerne i videoen bygger på solid faglig viden, som Tjek har fået fra forskere og fagfolk.

I denne video har vi snakket med:

  • Henrik Horwitz, klinisk lektor, Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet
  • Jon Jarløv Rasmussen, ph.d., postdoc på Endokrinologisk Afdeling, Rigshospitalet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker