Hvis du har svært ved at høre folk, når der er støj, kan det være et tidligt tegn på demens, antyder nyt studie
Høretab demens ung kvinde

Studiet tyder på, at dårlig hørelse ikke bare er et symptom på demens, men en risikofaktor for at udvikle sygdommen. Når din doktor, familie og venner kender risikofaktoren, kan de træde til og hjælpe i tide, mener forskerne bag. (Foto: Shutterstock)

Studiet tyder på, at dårlig hørelse ikke bare er et symptom på demens, men en risikofaktor for at udvikle sygdommen. Når din doktor, familie og venner kender risikofaktoren, kan de træde til og hjælpe i tide, mener forskerne bag. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
23 juli 2021

De fleste har sikkert prøvet sommetider at have problemer med at høre, hvad deres samtalepartner siger på en bar, en restaurant eller i et stort selskab, hvor folk snakker i munden på hinanden. 

Men hvis du ofte kæmper med at høre i rum med baggrundsstøj, kan det muligvis være et tidligt tegn på demens. Det indikerer et nyt britisk studie udgivet i tidsskriftet Alzheimer's & Dementia, skriver ScienceAlert.

»Selvom resultaterne er foreløbige, foreslår de, at problemer med at høre tale i støj kan repræsentere et lovende mål for at forhindre demens,« siger studiets førsteforfatter Thomas Littlejohns, epidemiolog ved University of Oxford, til ScienceAlert.

Studiet er ikke det første, der finder koblingen mellem høretab og demens, men tidligere studier har brugt selvrapportering og patientjournaler til at dokumentere høretab. I det nye studie har forskerne selv målt deltagernes hørelse. Forskerholdet er blandt de første til at undersøge hørevanskeligheder i støjmiljøer. 

Målte hørelsen hos over 80.000 ældre

For at undersøge, hvordan dårlig hørelse og demens kan hænge sammen, har forskerne undersøgt hørelsen hos lidt over 82.000 kvinder og mænd over 60, der ikke havde demens ved undersøgelsens start.

Studiedeltagerne blev fundet i forskningsdatabasen UK Biobank, der rummer oplysninger om folks genetik, miljø og sundhed, og forskerne undersøgte deres hørelse ved at lade dem lytte til optagelser af tale mod hvid baggrundsstøj.

Omkring 11 år senere har 1.285 af deltagerne ifølge deres journaler udviklet demens. Deltagere med dårligere hørelse har næsten dobbelt så stor risiko for at udvikle demens sammenlignet med dem, der havde god hørelse ved studiets begyndelse, lyder resultatet.

For at være sikre på resultatet har forskerne undersøgt, om deltagernes forringede hørelse kan skyldes andre faktorer såsom ensomhed og depression, som man ved, øger risikoen for demens. I så fald kunne de faktorer være den egentlig årsag til demensen. Den teori har forskerne dog ikke fundet belæg for.

Forskerne har også undersøgt, om deltagernes hørelse kan være blevet påvirket negativt af deres demens, og om demensen i så fald kan have forårsaget høretabet. Det fandt de dog heller ingen indikationer på.

Forskerne vurderer, at det nye resultat muligvis kan hjælpe med at spotte og forhindre demens hurtigere i fremtiden.

ast

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.