Hvilken stilling er bedst at sove i?
På ryggen, på maven, i fosterstilling, i søstjernen eller i ske? Er nogle sovestillinger mere hensigtsmæssige end andre?
Sovestilling

Hvilken sovestilling er mest optimal for dig? (Foto: Shutterstock)

Hvilken sovestilling er mest optimal for dig? (Foto: Shutterstock)

Vi kender alle det med at vågne, efter at have ligget mærkeligt. Kroppen gør ondt, og du føler dig ikke ordentligt udhvilet.

Der er mange måder at ligge i dynerne på, men er nogle sovestillinger mere hensigtsmæssige end andre? 

Det spørgsmål har Spørg Videnskaben fået af læseren Thøger, og vi har allieret os med en søvnforsker, der giver et bud. 

Først og fremmest er det værd at nævne, at kvaliteten af vores søvn har enormt stor betydning for, hvordan vi har det på en række områder:

»Søvn er fysiologisk nødvendigt for at etablere kroppens grundlæggende funktioner såsom hukommelseskonsolidering, rensning af hjernen og ændringer i stofskiftet,« siger Poul Jennum, overlæge ved Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet, til Videnskab.dk's brevkasse Spørg Videnskaben.

Sovestillinger

Det er ikke helt hip som hap for dit helbred, om du vælger at sove på siden eller at dejse om på ryggen, siger søvnforsker Poul Jennum. (Grafik: Thøger Junker, Videnskab.dk)

Kortlægning af danskernes søvnproblemer

En arbejdsgruppe lavede i 2019 en gennemgang af meget af den eksisterende søvnforskning. 

Gruppen finder, at:

  • 11 procent af voksne danskere siger, at de har været generet af søvnproblemer de seneste 14 dage.
  • Søvnproblemer øger risikoen for overvægt, hjerte-kar-sygdomme og diabetes.
  • Søvnproblemer er forbundet med en lidt højere dødelighed.
  • Søvnproblemer skaber udgifter til sundhedsvæsnet og lavere produktivitet.

Du kan læse hele resultatet af forskernes gennemgang i en anden Videnskab.dk-artikel.

Vi bliver ’hjernevasket’, når vi sover

Vores hukommelse, hjerne og stofskifte bliver nulstillet af en god nats søvn, hvor hjernen skiller sig af med giftige affaldsstoffer igennem en proces, der bedst kan beskrives som en ‘hjernevask’ - her kan vores sovestilling være vigtig.

Når vi sover, pumpes såkaldt ’cerebrospinalvæske’ igennem hjernen. Den tyndtflydende væske skyller affaldsstoffer mellem hjernecellerne væk gennem kanaler, der er indlejret overalt i hjernens nervevæv. 

Vores sovestilling kan have betydning for, hvor effektivt væsken pumpes rundt i hjernen.

»Processen er afhængig af, at der sker en ændring i hjernens blodcirkulation. Det kræver, at hovedet skal ligge på niveau med hjertet. Det er formentligt også grunden til, at musklerne slapper af, når vi sover. Så hjerne og hjerte kan komme i niveau,« siger Poul Jennum, der også er tilknyttet Københavns Universitet som professor i neurofysiologi.

Man kan altså frygte, at hjernen ikke bliver skyllet ordentligt igennem, hvis du for eksempel sidder op og sover, fordi hovedet og hjertet ikke er på niveau, så det bør vi undgå, lyder det fra Poul Jennum.

Hvordan kan flagermus sove med hovedet nedad?

Hvis mennesker sov med hovedet nedad ligesom flagermus, ville tyngdekraften sende blodet lige lugt ned i hovedet. Det ville øge trykket på din hjerne, hvilket efter en tid ville få dig til at besvime. 

Flagermus vejer mindre og har mindre blod i kroppen end mennesker, og derfor påvirker tyngdekraften ikke deres blodcirkulation, når de tager en skraber med hovedet nedad.  

Hvordan ligger du bedst?

Okay, du skal altså ikke sidde op og sove, men det kunne vi nok godt have regnet ud. Hvilken sovestilling bør vi forsøge at ende i, når vi lægger hovedet på puden?

»Det er sundest at ligge på siden, for der kommer hovedet nogenlunde i hjertehøjde. Om du sover på højre eller venstre side, er formentlig mindre afgørende,« siger Poul Jennum.

Et studie lavet på rotter tyder på, at den førnævnte hjernevask under søvnen foregår bedst, når gnaverne ligger på siden. 

Om det samme ville gøre sig gældende i et studie af mennesker, er uvist. Man ved dog, at det både blandt mennesker og de fleste dyr er mest udbredt at sove på siden, og det kan måske være, fordi det er sundest for os. 

Spørg Videnskaben

Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sure tæer til nanorobotter og livets oprindelse.

Du kan spørge om alt - men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.

Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.

Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk

Sovestilling kan forværre søvnapnø

For de fleste er det også fint at ligge på ryggen, for når du ligger på ryggen afspændes din nakke og rygsøjle.

Lige bortset fra hvis du lider af søvnapnø, en lidelse, hvor luftvejene lukkes under søvnen, fordi tungen ruller ned og blokerer svælget, kan tilstanden forværres af at sove på ryggen, fortæller Poul Jennum.

Ligger du på maven, er hovedet ganske vist i hjertehøjde, men til gengæld kan vridningen af din hals og rygrad føre til rygsmerter. 

Så hvis man skal lave en tommelfingerregel, der kan komme alle til gode, er det altså at ligge på siden, lyder det fra søvnforskeren. 

Undgå at sidde op og sove

Med andre ord: Læg hovedet på puden, rul om på siden og begynd at tælle får... 

Og undgå at sidde op og sove, så vidt muligt, lyder svaret til Thøger. 

Vi siger mange tak for det gode spørgsmål, og sender en t-shirt afsted til Thøger. Du kan også stille et spørgsmål til Spørg Videnskaben ved at skrive til os på redaktionen@videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk