Hvilken farve har disse jordbær?

Jordbærrene ser for mange røde ud, selvom deres nuancer overvejende ville se grålige ud, hvis vi så farverne isoleret fra hinanden. Du kan se det samme billede uden de blå-grønne nuancer nederst i artiklen. (Foto: Akiyoshi Kitaoka)

Jordbærrene ser for mange røde ud, selvom deres nuancer overvejende ville se grålige ud, hvis vi så farverne isoleret fra hinanden. Du kan se det samme billede uden de blå-grønne nuancer nederst i artiklen. (Foto: Akiyoshi Kitaoka)

Kilde: 
02 marts 2017

Husker du kjolen, som folk var uenige om var guld eller blå?

Nu byder internettet igen på et optisk mysterium, der kan gøre dig helt rundtosset. Det skriver ScienceAlert.

Den japanske psykologiprofessor Akiyoshi Kitaoka fra Ritsumeikan University i Kyoto, Japan, har nemlig delt et billede af en jordbærtærte på Twitter.

jordbær jordbærtærte optisk illusion farver

Her er den cyan (blå-grønne) farve trukket ud af henholdsvis venstre og højre side af det oprindelige foto. Mængden af rød farve i jordbærrene er der til gengæld ikke pillet ved. (Foto: Akiyoshi Kitaoka/Mette Fredsted Gram)

Selvom jordbærrene for de fleste har tydelige røde nuancer, ville de samme nuancer se grå ud, hvis vi så dem for sig selv, fortæller han.

Nederst i artiklen kan du se det samme billede uden farven cyan (blå-grøn), men med lige så stærke røde farver som billedet øverst. 

Denne type optiske illusioner er et bevis på fænomenet 'color constancy'.

»Dette sker, fordi vores hjerne finder ud af, hvilken farve noget har ved at udelukke farven fra lyskilden,« forklarer ph.d. Juno Kim fra  University of New South Wales til ScienceAlert.

Når vi ser farver, ser vi egentlig reflekteret lys med forskellige bølgelængder, som vores hjerne oversætter til farver. Det sker i kombination med anden viden om situationen. Hjernen kan i den proces kompensere for ændringer i lyset, som kunne have virket forvirrende. 

Hjernen opdager, hvis der for eksempel er lidt for meget blåt lys til stede og ignorerer det. På den måde virker farver næsten ens, selv på helt forskellige tidspunkter af døgnet.

Det er samme funktion, hjernen tager i brug, når vi ser på den grå jordbærtærte. Hjernen fjerner det blå lys, så jordbærrene stadig ser nogenlunde røde ud.

Det kan skyldes, at vi genkender formen på jordbærret, og det giver os et klart hint om, hvilken farve vi bør se foran os. 

Jordbærrene i dette billede har lige så meget rød farve som før, men til gengæld er alt cyan (blå-grøn) kontrastfarve blevet fjernet. (Foto: Akiyoshi Kitaoka/Videnskab.dk)

Rettelse: Artiklen gengav tidligere en udbredt misforståelse om, at billedet overhovedet ikke indeholder rød farve. Det er ikke tilfældet. Billedet skal blot demonstrere, at øjet på grund af en farvekontrast kan "vælge" at se farver som røde, selvom de ville se grålige ud, hvis vi så farverne uafhængigt af kontraster og øvrig kontekst. 

sbl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.