Hver tredje dansker har resistente bakterier i tarmen
Forskere advarer om, at stadigt flere danskere bærer rundt på antibiotikaresistente bakterier i tyktarmen. De ellers 'gode' bakterier kan vende sig imod os og blive kroppens fjende – og i værste fald slå os ihjel.

Indtil for få årtier siden fandt man ikke resistens blandt bakterierne i tyktarmen (anaerobe bakterier). I dag bærer mindst hver tredje dansker rundt på resistente bakterier i tyktarmen, advarer forskere. (Foto:  Shutterstock)

Indtil for få årtier siden fandt man ikke resistens blandt bakterierne i tyktarmen (anaerobe bakterier). I dag bærer mindst hver tredje dansker rundt på resistente bakterier i tyktarmen, advarer forskere. (Foto:  Shutterstock)

Bakterierne i din tarm får normalt tildelt helterollen som 'de gode bakterier'. De udfører livsvigtige opgaver for din krop, og du kan ikke undvære de mange billioner bakterier, som lever i dine tarme.

Men er du uheldig, kan 'de gode' tarmbakterier pludselig vende sig imod dig og blive livstruende fjender.

Forskere advarer om, at stadigt flere bakterier i vores tyktarm udvikler resistens – modstandsdygtighed – over for antibiotika, og mange af os bærer allerede rundt på resistente tarmbakterier uden at vide det.

Historien kort
  • Forskere har fundet en ny og hidtil ubeskrevet type resistens i tarmbakterier fra en dansk kvinde.
  • Det er blot det seneste eksempel på voksende resistens blandt anaerobe (iltfrie) tarmbakterier.
  • For bare få årtier siden fandt man ingen resistens blandt de anaerobe tarmbakterier, men i dag bærer mindst hver tredje dansker rundt på resistente bakterier i tarmene.
  • I værste fald kan de resistente tarmbakterier slå os ihjel.

»Vi har ikke det fulde overblik over omfanget af problemet, men jeg tør godt sige, at mindst en tredjedel af den danske befolkning render rundt med bakterier i tyktarmen, som er resistente over for en eller flere typer af antibiotika,« siger Ulrik Stenz Justesen, som er overlæge, klinisk lektor og ekspert i resistens blandt tyktarmens bakterier.

Et nyt og voksende problem

Så længe de antibiotikaresistente tarmbakterier er lukket inde i tyktarmen, er de i princippet ufarlige for kroppen. Problemet opstår, hvis de slipper fri fra tarmen.

Det kan for eksempel ske i forbindelse med en operation, blindtarmsbetændelse eller bylder på tarmen, og når bakterierne først er undsluppet tarmens beskyttende vægge, kan de snige sig andre steder hen i kroppen og give anledning til infektion.

Infektionen kan i værste fald slå patienten ihjel, hvis de resistente bakterier ikke kan dræbes med antibiotika.

»Frem til 1980’erne så vi slet ikke resistens i bakterierne i tyktarmen. Nu ser vi det mere og mere både i Danmark og andre lande. Det er rigtig bekymrende,« siger Ulrik Stenz Justesen, som i øjeblikket er i færd med at kortlægge resistensudviklingen blandt tyktarmens bakterier.

Ny type resistens opdaget i Danmark

Som det seneste skud på stammen af antibiotikaresistente bakterier i tyktarmen har en dansk undersøgelse netop opdaget en ny og hidtil ubeskrevet type antibiotikaresistens i en almindelig tarmbakterie, Bacteroides stercoris.

»Det er endnu et eksempel på, at de gode bakterier i tarmen udvikler mere og mere resistens. For 10 år siden, så vi det ikke specielt hyppigt, men nu er det noget vi oplever på daglig basis på de mikrobiologiske afdelinger,« siger Erik Otte, som står bag det nye fund og er hoveduddannelselæge i klinisk mikrobiologi ved Aarhus Universitetshospital.

tarmbakterier resistens tarm sygdom livstruende

»Hvis vi fortsætter med at se den samme stigning i resistens blandt bakterier i tarmen, kan det ende med at blive en rigtig alvorlig situation,« siger overlæge og lektor Ulrik Stenz Justesen. (Foto: Shutterstock)

»Vi kan ikke slippe af med dem«

Mange danskere kender måske især til problemet med antibiotikaresistens fra debatten om stigende problemer med MRSA.

MRSA er stafylokok-bakterier, som er resistente over for en række forskellige typer antibiotika, som man ellers bruger til at behandle stafylokok-infektioner med. 

»Problemerne med resistente tarmbakterier adskiller sig fra problemerne med MRSA på den måde, at der er tale om bakterier, som ellers regnes som vores gode tarmbakterier,« siger Ulrik Stenz Justesen, som er overlæge ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.

Resistente tarmbakterier

I vores tarme bor mange milliarder bakterier.

99 procent af bakterierne i tyktarmen er anaerobe bakterier – bakterier som lever i iltfri omgivelser.

Normalt beskytter tarmbakterierne vores tarmhinde mod andre sygdomsfremkaldende bakterier.

Herudover hjælper bakterierne os bl.a. med optagelse af fedt og produktion af galde og K-vitamin.

Men hvis bakterierne slipper uden for tarmen, risikerer man, at de fører til infektion.

Infektionen vil man normalt kunne behandle relativt nemt med antibiotika, men hvis tarmbakterierne er resistente kan infektionen udvikle sig og blive livstruende.

Tarmbakterierne kan slippe ud af tarmen og give infektion i forbindelse med operationer, blindtarmsbetændelse, kræft i tyktarmen, bylder på tarmen (diverticulitis) eller ulykker, hvor der går hul på tarmen.

Kilde: Erik Otte

»Vi har tusinder af milliarder af dem i tarmen, og vi kan ikke undvære dem. MRSA kan man groft sagt vaske af, men det kan man ikke med tarmbakterierne. Vi kan ikke slippe af med dem,« fortsætter han. 

Han tilføjer, at 99 procent af bakterierne i tyktarmen er såkaldte anaerobe bakterier – det vil sige bakterier, som lever i omgivelser uden ilt.

Mand døde efter tarmbakterie-infektion

I et studie fra 2012 har Ulrik Stenz Justesen netop beskrevet stigende problemer med resistens blandt anaerobe tarmbakterier.

Anledningen til studiet var en ældre dansk mand, som fik blodforgiftning efter at være blevet opereret for kræft i maven. Blodforgiftningen skyldtes infektion med resistente, anaerobe tarmbakterier (Bacteroides fragilis), og selvom lægerne forsøgte at slå infektionen ned med forskellige typer af antibiotika, lykkedes det ikke.

»Til sidst døde patienten, for vi havde intet tilbage, som vi kunne behandle ham med. Det var en meget voldsom historie,« fortæller Ulrik Stenz Justesen.

Få har multiresistente tarmbakterier 
resistente bakterier tarm antibiotika

Forskerne påpeger, at de resistente tarmbakterier er endnu et argument for at brugen af antibiotika til både mennesker og dyr skal begrænses så meget som muligt. Antibiotikaresistens kan nemlig opstå, når bakterier udsættes for antibiotika – jo mere antibiotika vi anvender, des flere bakterier udvikler resistens. (Foto: Shutterstock)

Ulrik Stenz Justesen understreger, at selvom mindst hver tredje dansker bærer rundt på anaerobe tarmbakterier, som er resistente over for et eller nogle få typer af antibiotika, er det heldigvis stadig sjældent at se patienter med tarmbakterier, som er multiresistente – det vil sige resistente over for mange typer af antibiotika.

»Når vi snakker de rigtig grimme og multiresistente bakterier, er det heldigvis stadig under en procent af de anaerobe tarmbakterier, vi isolerer fra patienterne. De mest almindelige former for resistens blandt tarmbakterierne, er heldigvis rettet mod typer af antibiotika, som vi bruger meget lidt af i Danmark.«

»Men det er måske 5-10 procent af danskerne, som bærer rundt på anaerobe tarmbakterier, som er resistente over for de mere anvendelige typer af antibiotika,« siger Ulrik Stenz Justesen.

Vores fund er endnu et argument for kun at give antibiotika, når det er virkelig nødvendigt. Problemet med antibiotika er jo, at det slår den almindelige beskyttende tarmflora ihjel og derfor kan give anledning til overvækst af mere patogene (sygdomsfremkaldende, red.) bakterier

Erik Otte.

Resistens er allerede et problem

Ny resistens-type opdaget

Et nyt studie omhandler bakterien Bacteroides stercoris.

Det er normalt en 'god' og anaerob (iltfri) bakterie, som lever i vores tarme.

Studiet beskriver en 70-årig, dansk kvinde, som havde en infektionsfyldt byld på tarmen (diverticulitis). Infektionen skyldtes bl.a. bakterien Bacteroides stercoris.

Da lægerne ville behandle infektionen med antibiotika, virkede behandlingen ikke. Derfor måtte de lægge et dræn ind i bylden og suge pus (infektionen) ud.

Efterfølgende analyse af det udtagne pus viste en række forskellige bakterier. En af disse var Bacteroides stercoris, som var resistent mod antibiotika af typen metronidazol.

Denne type antibiotikaresistens er ikke tidligere beskrevet i Bacteroides stercoris,  men i andre beslægtede tarmbakterier er der også fundet resistens mod metronidazol.

Kilde: Erik Otte

Det nye, danske studie beskriver resistens mod en antibiotika-type, som kaldes Metronidazol.

Ifølge Erik Otte er Metronidazol et af de mest almindelige midler at bruge mod anaerobe bakterier, og der er allerede beskrevet resistens mod lægemidlet i flere arter af anaerobe tarmbakterier. Med det nye danske studie kan endnu en bakterieart, Bacteroides stercoris, føjes til rækken af bakterier, som har udviklet resistens mod Metronidazol.

»Studiet bekræfter, at antibiotikaresistens allerede er et problem. Den type antibiotika, som tidligere var vores første valg mod anaerobe bakterier, er der nu 10 procent af visse anaerobe bakterier, der har udviklet resistens over for. Nu begynder vi så samtidig at se resistens mod Metronidazol. Så har vi pludselig ikke mange stoffer tilbage at behandle patienterne med,« siger Erik Otte.

Han tilføjer, at Metronidazol-resistens blandt anaerobe bakterier heldigvis fortsat er sjældent.

»Men der beskrives et stigende antal i litteraturen, og det er en bekymrende trend,« understreger Erik Otte. 

Uvist, hvor mange der dør

Det er uvist, hvor mange danskere, der dør på grund af infektioner med antibiotikaresistente, anaerobe tarmbakterier.

»Her i Odense lavede vi en landsdækkende undersøgelse af, hvor mange patienter der får blodforgiftning med anaerobe tarmbakterier. Jeg samlede over 100 patienter ind på et halvt år. Ud af dem var 5-10 procent resistente over for livsvigtige antibiotika. Sådan er situationen lige nu,« siger Ulrik Stenz Justesen og tilføjer:

»Men hvis vi fortsætter med at se den samme stigning i resistens blandt bakterier i tarmen, kan det ende med at blive en rigtig alvorlig situation.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk