Hvem sagde 'Terminator'? Forskere opfinder robot-kontaktlinse med zoomfunktion

Forskerne bag håber, at deres opfindelse på sigt kan hjælpe med at udvikle et protese-øje eller et kamera, der kan styres med øjet. (Foto: Shutterstock)

Forskerne bag håber, at deres opfindelse på sigt kan hjælpe med at udvikle et protese-øje eller et kamera, der kan styres med øjet. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
29 juli 2019

I fremtiden behøver kontaktlinser ikke kun hjælpe mod dårligt syn. 

Forskere har skabt en robotteknologisk kontaktlinse, der eksempelvis kan zoome ind og ud, når man blinker hurtigt to gange i træk, skriver The Independent.

De fleste af denne type ‘bløde’ robotteknologier, der beskæftiger sig med at lave organiske robotter, er ellers præprogrammeret, men kontaktlinserne her tilpasser sig det naturlige elektriske signal, der findes i det menneskelige øjeæble. 

Forskerne, der kommer fra University of California San Diego, USA, har kortlagt, hvordan de elektriske signaler i øjet fungerer, og siden skabt en linse, der responderer på denne aktivitet.

Kontaktlinsen er lavet af polymerer, der udvider sig, når de udsættes for elektrisk aktivitet.

Polymerer er store molekyler, der kan bestå af milliarder af sammenhængende mindre molekyler. 

Linsen styres gennem fem elektroder, som ligger omkring øjet, der fungerer som en slags muskel. 

Når polymererne bliver mere konvekse - det vil sige, når deres overflade i højere grad buer udad - vil det skabe en zoomfunktion på linsen. 

Forskerne håber, at deres opfindelse med tiden kan hjælpe til udviklingen af et protese-øje eller udviklingen af kameraer, der kan styres med øjet. 

Deres nye opfindelse er beskrevet i en artikel i det videnskabelige tidsskrift Advanced Functional Materials.

Her kan du få et lille indblik i, hvordan linsen virkede. Til venstre ses effekten af zoom-ind-funktionen og til højre ses zoom-ud-funktionen. Linsens brændvidde blev styret af to hurtige blink med øjet. Linsen kunne også følge øjets bevægelser. (Jinrong Li, Yang Wang, Liwu Liu, Sheng Xu, Yanju Liu, Jinsong Leng og Shengqiang Cai)

fghs 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.