Hvad sker der i hjernen, når vi taler sammen?
Det er svært at pege på et specifikt sted i hjernen, der styrer vores sprog, når vi kommunikerer med hinanden. Find ud af hvorfor i denne uges episode af 'Brainstorm'.

Det er en indviklet proces, hvor der sker mange ting på én gang, når hjernen behandler sprog. (Foto: Shutterstock)

Det er en indviklet proces, hvor der sker mange ting på én gang, når hjernen behandler sprog. (Foto: Shutterstock)

Fra vi takker nej til bonen ved kassen i Fakta til sportsfanatikere, der febrilsk råber ad hinanden fra hver deres ende af et fodboldstadion.

Sprog er afgørende for det meste kommunikation mellem mennesker. Men hvad sker der egentlig helt præcist i hjernen, når vi sludrer med hinanden?

Brainstorm har i denne uges podcast fået sprog på hjernen, og vi har sat os for at besvare jeres spørgsmål om, hvad der foregår i vores hjerner, når vi kommunikerer ved hjælp af sprog.

Sprogets hjernehalvdel?

Forskningen peger på, at flere områder, som sidder i venstre side af hjernen, er afgørende for vores sprogfærdigheder.

Meget af vores viden om dette kommer fra undersøgelser af patienter, der har fået sprogvanskeligheder på grund af hjerneskader i venstre side af hjernen.

Men at sige at hjernens sprogfunktion af den grund primært sidder i den venstre side af hjernen - det er ikke helt korrekt.

LÆS OGSÅ: Aaargh! Hvad sker der i hjernen, når vi bliver stressede?

Et nyt studie fra Aarhus Universitet har scannet raske forsøgspersoners hjerner, mens de lyttede til en dialog. Studiet viste, at vi bruger flere af hjernens områder, når vi skal forstå, hvad andre siger.

Hjernen er simpelthen for kompleks til, at man kan drage en konklusion om, at sprogfunktionen sidder i venstre side. Det er mere retvisende at sige, at hjernens talefunktion sidder i venstre side.

Om Brainstorm

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer på mandage i hele 2019.

Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har fuld redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Ikke begrænset til én del af hjernen

Forskerne kan altså ikke pege på et bestemt sted i hjernen, hvor sproget sidder. Men forskningen peger også på, at det afhænger af, om vi er højre- eller venstrehåndede. 

De fleste højrehåndede har en venstresidet sprogdominans, mens størstedelen af venstrehåndede omvendt har en højresidet sprogdominans.

LÆS OGSÅ: Hjernen afkoder musik og sprog vidt forskelligt

Og hvilken del af hjernen vi bruger, afhænger også af, hvad snakken falder på.

En amerikansk undersøgelse, hvor man oplæste ord for en række forsøgspersoner, mens man scannede deres hjerner, viste, at ord som mor, barn og familie skaber aktivitet ét sted i hjernen, mens ord som hus og bil skaber aktivitet andre steder i hjernen.

Har du også har fået sprog på hjernen? Så lyt til denne uges episode af Brainstorm, og lad Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen guide dig igennem sprog- og hjerneforskningens komplekse felt.

LÆS OGSÅ: Evolution i sprog: Dovenskab har ændret ord

LÆS OGSÅ: Hvad sker der i hjernen, når vi bliver liderlige?

LÆS OGSÅ: Kærlighed får din mor til at kalde dig ved dine søskendes navne

Sådan abonnerer du på Brainstorm

Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner - så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.

Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk