Fra vi takker nej til bonen ved kassen i Fakta til sportsfanatikere, der febrilsk råber ad hinanden fra hver deres ende af et fodboldstadion.
Sprog er afgørende for det meste kommunikation mellem mennesker. Men hvad sker der egentlig helt præcist i hjernen, når vi sludrer med hinanden?
Brainstorm har i denne uges podcast fået sprog på hjernen, og vi har sat os for at besvare jeres spørgsmål om, hvad der foregår i vores hjerner, når vi kommunikerer ved hjælp af sprog.
Sprogets hjernehalvdel?
Forskningen peger på, at flere områder, som sidder i venstre side af hjernen, er afgørende for vores sprogfærdigheder.
Meget af vores viden om dette kommer fra undersøgelser af patienter, der har fået sprogvanskeligheder på grund af hjerneskader i venstre side af hjernen.
Men at sige at hjernens sprogfunktion af den grund primært sidder i den venstre side af hjernen - det er ikke helt korrekt.
LÆS OGSÅ: Aaargh! Hvad sker der i hjernen, når vi bliver stressede?
Et nyt studie fra Aarhus Universitet har scannet raske forsøgspersoners hjerner, mens de lyttede til en dialog. Studiet viste, at vi bruger flere af hjernens områder, når vi skal forstå, hvad andre siger.
Hjernen er simpelthen for kompleks til, at man kan drage en konklusion om, at sprogfunktionen sidder i venstre side. Det er mere retvisende at sige, at hjernens talefunktion sidder i venstre side.
’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer på mandage i hele 2019.
Brainstorm er sponseret af Lundbeckfonden, som er den største bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.
Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen. Brainstorm kan produceres takket være sponsoratet fra Lundbeckfonden. Videnskab.dk har fuld redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Ikke begrænset til én del af hjernen
Forskerne kan altså ikke pege på et bestemt sted i hjernen, hvor sproget sidder. Men forskningen peger også på, at det afhænger af, om vi er højre- eller venstrehåndede.
De fleste højrehåndede har en venstresidet sprogdominans, mens størstedelen af venstrehåndede omvendt har en højresidet sprogdominans.
LÆS OGSÅ: Hjernen afkoder musik og sprog vidt forskelligt
Og hvilken del af hjernen vi bruger, afhænger også af, hvad snakken falder på.
En amerikansk undersøgelse, hvor man oplæste ord for en række forsøgspersoner, mens man scannede deres hjerner, viste, at ord som mor, barn og familie skaber aktivitet ét sted i hjernen, mens ord som hus og bil skaber aktivitet andre steder i hjernen.
Har du også har fået sprog på hjernen? Så lyt til denne uges episode af Brainstorm, og lad Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen guide dig igennem sprog- og hjerneforskningens komplekse felt.
LÆS OGSÅ: Evolution i sprog: Dovenskab har ændret ord
LÆS OGSÅ: Hvad sker der i hjernen, når vi bliver liderlige?
LÆS OGSÅ: Kærlighed får din mor til at kalde dig ved dine søskendes navne