Hvad sker der i hjernen, når du holder dig vågen hele natten?
Hvis du laver en all-nighter, kan du godt vinke farvel til koncentration, kreativitet og reaktionshastighed.
Hvor meget skal man sove om natten

Podcasten Heads Up! undersøger værter, hvor meget søvn, vi egentlig har brug for - og så laver værten Jens en døgner og mærker søvnmanglens konsekvenser på egen krop (Foto: Shutterstock)

Podcasten Heads Up! undersøger værter, hvor meget søvn, vi egentlig har brug for - og så laver værten Jens en døgner og mærker søvnmanglens konsekvenser på egen krop (Foto: Shutterstock)

Flere har sikkert været der: En eftermiddagsøl udvikler sig til en bytur, der varer hele natten, selvom en vigtig deadline på arbejdet eller en afleveringsfrist på studiet presser sig på.

Men med en kop sort kaffe eller 17 kan du vel godt liiige springe turen i putkassen over og i stedet få ordnet det, der nu engang skal ordnes, tænker du måske. Du kan jo sove, når du bliver gammel, og en enkelt døgner - altså et helt døgn uden søvn - i ny og næ gør vel ingen forskel - eller hvad?

Hvad sker der i hjernen, når vi skipper nattesøvnen, og hvor meget har vi egentlig brug for at sove for at fungere ordentligt næste dag?

Det spørger ungepanelet om i dette afsnit af 'Heads Up!', en podcast, som Videnskab.dk bringer i samarbejde med Videnslyd.

Lyt til afsnittet lige her.

Hvad er Heads Up!?

I podcast-serien Heads Up! har videnskabsjournalisterne Maja og Jens allieret sig med et spørgelystent panel af unge mellem 15 og 25 år.

I hvert afsnit undersøger Heads Up!-panelet et nyt aspekt ved krop og hjerne, som de synes er farligt, fascinerende eller fantastisk. De to værter, Maja og Jens, interviewer relevante forskere og undersøger sagen nærmere på egen krop.

Heads Up! er produceret af Produktionsselskabet Videnslyd for Folkeuniversitetet i forbindelse med deres vidensfestival om psykologi, sundhed og det gode liv, Hearts & Minds, som finder sted i Aarhus den 24-26/9 og i København den 26-28/11.

Heads Up! og Hearts & Minds er finansieret med støtte fra Lundbeckfonden. Se mere om festivalen og dens program på heartsandminds.fuau.dk. 

Udvalgte episoder af Heads Up! bliver bragt i samarbejde med Videnskab.dk.

Søvnmangel fremhæver vores værste sider

Heads Up!-Vært Jens Renner undersøger sagen og lægger selv krop og hoved til, når han ovenpå en døgner besøger søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum, som er lektor ved Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet.

Birgitte fortæller, at Jens’ søvnhungrende hjerne fungerer dårligere end normalt, fordi hjernen ikke har haft tid til at restituere og bearbejde alle de indtryk, den tog ind dagen før.

Når vi sover, kører hjernen nemlig nogle renseprogrammer, som blandt andet ordner forbindelserne mellem hjernecellerne, så de kan fungere bedre.

Når man ikke sover nok - eller som Jens slet ikke har sovet - vil man altså blandt andet opleve, at ens koncentrationsevne og reaktionshastighed er væsentligt nedsat, og at man bliver mindre kreativ - simpelthen fordi hjernen ikke kan fungere optimalt i længere tid uden at blive renset og organiseret på ny, fortæller Birgitte.

Derfor kan man ifølge Birgitte godt sige, at søvnmangel fremhæver vores værste sider, mens vi viser os fra vores bedste side, når vi er friske.

Hvem er Videnslyd?

Videnskab.dk har indgået et samarbejde med Produktionsselskabet Videnslyd om at bringe podcastserien, Heads Up!.

Videnslyd er et selvstændigt, non-profit lydproduktionsselskab, der specialiserer sig i at lave radio og podcast, der formidler viden og videnskab. Videnslyd blev stiftet i 2019 af Aarhus Universitetsforlag og Folkeuniversitetet for at formidle forskningens resultater og metoder i lydform.

Udover Heads Up! står Videnslyd bag en række radioprogrammer og podcasts. Bl.a. forskningsmagasinet Kraniebrud og naturprogrammet Vildspor, der begge er faste ugentlige udsendelser på Radio4, samt podcastserien Læsefeber på Ereolen. Du kan finde eksempler på alle vores produktioner og læse mere om os på Videnslyd. 

Kan man indhente ugens tabte søvn i weekenden?

Det korte og klare svar er nej. Hvis du sover mindre end de syv-otte timer i hverdagene, som din hjerne har brug for, er det altså ifølge Birgitte Rahbek Kornum ikke en holdbar løsning at satse på at kunne sove længe og indhente den tabte søvn i weekenden.

Søvn indhentes nemlig, ifølge Birgitte Rahbek Kornum, en til en, og det vil sige, at du altså eksempelvis skal sove ti timer ekstra oveni den søvn, du ellers skal have i weekenden, hvis du kun sover seks timer hver nat i hverdagene, selvom du har brug for otte.

Og så kan weekenden pludselig hurtig gå, hvis den udelukkende skal bruges i drømmeland.

Birgitte fortæller også, at det ser ud som om, at folk, som har sovet meget lidt i en periode, eller som over en længere periode ikke får nok søvn, faktisk begynder at mikro-sove, så dele af hjernen hele tiden sættes til at sove.

Du kan høre mere om mikrosøvn, konsekvenserne af søvnmangel for både din hjerne og din krop, og om man i fremtiden vil kunne tage en pille mod træthed i afsnittet af Heads Up!, som du kan finde og lytte til øverst i artiklen eller der, hvor du normalt lytter til podcasts.

I afsnittet ser Birgitte også ved hjælp af en EEG-skanner nærmere på Jens’ trætte hjerne.

Lyt med og find ud af, hvorfor resultaterne overrasker søvnforskeren og får de hende til at grine.

Lyt til podcastserien Heads Up! på Videnskab.dk

I podcastserien Heads Up!, som er produceret af  Produktionsselskabet Videnslyd for Folkeuniversitetet, undersøger værterne sammen med deres panel af unge fascinerende, farlige og fantastiske ting ved vores kroppe og hjerner. 

Her på sitet kan du lytte til udvalgte episoder af podcasten Heads Up!, som bliver bragt i samarbejde med Videnskab.dk.

Du finder de forskellige afsnit i serien her:

Hvad sker der i hjernen, når du holder dig vågen hele natten?

Parkour kan gøre din krop til det perfekte byfartøj

Vi skammer os over at være syge - men hvorfor egentlig?

Hvorfor er vores beklædning så vigtig for os?

Er det værd at tage præstationsfremmende midler for topkarakterer?

Timing er afgørende, hvis energidrikken skal øge din præstation

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk