Hvad skal man spise, når man træner?
Forskningen giver tre gode råd til, hvad du skal spise før og efter træning.

I denne udgave af Coach kaster vi et blik på, hvad du skal spise, når du eksempelvis skal træne intenst eller opbygge muskelmasse. Tag med ned i træningscentret, hvor vi afprøver forskernes råd. (Video: Tjek)

I denne udgave af Coach kaster vi et blik på, hvad du skal spise, når du eksempelvis skal træne intenst eller opbygge muskelmasse. Tag med ned i træningscentret, hvor vi afprøver forskernes råd. (Video: Tjek)

Havregryn, veggie-bars, pasta eller tun?

Vejen til en sund og veltrænet krop kommer blandt andet gennem en god kost.

De fleste ved måske, at kulhydrat og protein er vigtigt på et eller andet tidspunkt i træningsprocessen, men hvornår skal det indtages? Hvor meget skal man spise? Og hvorfor virker det egentlig?

Coach, som er en del af Videnskab.dk’s YouTube-kanal Tjek, giver dig her tre gode råd til den optimale træningskost.

Sundhed på YouTube

Tjek er Videnskab.dk's YouTube-kanal om sundhed og videnskab.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Kanalen er en del af et større projekt, YouKnowHow, som er støttet af Nordea-fonden.

Råd 1: Spis kulhydrater før intens træning

De gode gamle havregryn kommer du ikke udenom, når du skal op i ‘fitten’ og straffe løbebåndet.

En god portion kulhydrater er nemlig effektive inden en intens træning.

Når du skal træne intenst, har du brug for en masse energi, og kulhydrater omdannes til energi hurtigere end eksempelvis proteiner eller fedt.

Derfor er det en god ide at fylde tanken op med kulhydrater før og måske endda under træning.

Det er dog ikke helt ligegyldigt, hvor du får dine kulhydrater fra. Det kan anbefales at få dem gennem pasta, rugbrød, havregryn eller kartofler, fordi de ad den vej optages langsommere i blodet. På den måde holder du blodsukkeret stabilt.

Hvis du alligevel går sukkerkold under træningen, kan det være en god ide at supplere med nogle af de kulhydrater, der optages hurtigere i blodet. Det kan for eksempel være gennem frugt eller druesukker.

Råd 2: Spis protein for at opbygge muskler

Efter en svedig svingom med håndvægte og bænkpres er det tid til en omgang proteiner, så man opnår den største effekt af træningen.

Proteiner er kroppens og musklernes byggesten, og derfor er det vigtigt, at du indtager protein, ligegyldig hvilken træning du har med at gøre.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at du skal have 1 til 1,2 gram protein per kilo kropsvægt.

Det svarer til, at en person, der vejer 80 kilo, skal indtage 400 gram oksekød eller drikke 2,5 liter mælk om dagen, hvis personen ikke får proteiner andre steder fra.

Men hvis man styrketræner for at få større muskler, kan det være en ide at få op til 1,5 til 1,8 gram protein per kilo kropsvægt.

Det svarer til, at en person på 80 kilo skal indtage 800 til 900 gram laks om dagen, hvis det er den eneste proteinkilde, personen får på en dag.

Proteiner genopbygger

Men hvorfor er protein så vigtigt?

Når man træner, kan man ikke undgå at lave småskader på sine muskelceller.

Her kan proteiner komme ind og hjælpe med at genopbygge og stoppe nedbrydning af musklerne.

Det er dog ikke ensbetydende med, at du bør fylde dig med et kilo laks eller en ordentlig flanksteak lige efter træning.

For at protein skal have den bedste forudsætning for at gøre sit arbejde, skal man indtage protein over hele dagen.

Råd 3: Spis nok omega-3

Et tredje og sidste råd går ud på at få nok omega-3 fedtsyrer, da det udskiller testosteron, som hjælper med at opbygge muskler og fremme din præstation.

Omega-3 fedtsyrer får man typisk fra fede fisk som laks og makrel.

Nogle får i stedet en stor del af deres fedt gennem omega-6 fedtsyrer, der især kommer fra solsikkeolie, junkfood og lignende, men det er altså en god idé at huske også at få inkoorporeret omega-3 i sin kost.

Viden fra forskere og fagfolk

Se hele videoen og følg med i, hvordan Morten Nørgaard, vært på Coach, spiser i løbet af en normal træningsdag.

Informationerne i videoen bygger på solid faglig viden, som Tjek har fået fra artiklen her:

Og følgende forskere og eksperter:

  • Lars Nybo, professor MSO fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.
  • Anders Fabricius Nedergaard, ph.d. i muskelcellers energiomsætning og tilrettelægger og radiovært på fitnessprogrammet 'Fitness M/K' på Radio24Syv.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk