Hvad kan du få ud af mindfulness?
BOGOMTALE: En ny bog afslører, hvad du kan forvente at få ud af mindfulness, samt hvordan vedvarende mindfulness-træning kan føre til varige forbedringer i sind, hjerne og krop, skriver en forsker i sin anmeldelse.
Mindfulness har beviseligt en gavnlig effekt på både dit mentale og fysiske helbred

Mindfulness har beviseligt en gavnlig effekt på både dit mentale og fysiske helbred. (Foto: Shutterstock)

Mindfulness har beviseligt en gavnlig effekt på både dit mentale og fysiske helbred. (Foto: Shutterstock)

få årtier er mindfulness-meditation gået fra at være en praksis, der var forbeholdt de særligt indviede, til at være et allestedsnærværende værktøj, der lover at forbedre alt fra din vægt, dine relationer, dit humør til dit præstationsniveau.

Men kan mindfulness-meditation leve op til alle disse lovede fordele? Og hvad siger forskningen? 

Dette har de amerikanske psykologer Daniel Goleman og Richard Davidson sat sig for at undersøge i deres seneste bog 'Altered Traits: Science Reveals How Meditation Changes Your Mind, Brain, and Body'.

Her giver de videnskabens ord for, hvad meditation kan gøre for os, og hvordan vi får mest ud af det.

De gennemgår minutiøst og kritisk den nyeste forskning og affejer myter og misforståelser.

De har undersøgt randomiserede kontrollerede studier, som er blevet publiceret i anerkendte peer-reviewed tidsskrifter – såkaldte 'A-level journals'.

Om bogen

Daniel Goleman og Richard Davidsons bog 'Altered Traits: Science Reveals How Meditation Changes Your Mind, Brain, and Body' fortæller om, hvordan meditation kan være til gavn psykisk og fysisk. 

Bogen kan købes på Saxo.

Desuden har de kritisk gennemgået design, metoder og udførelse af studierne.

Kun få studier lever op til de strengeste krav

Ud af mange tusinde studier er det kun få procent, som lever op til de strengeste, videnskabelige standarder.

Gennem disse undersøgelser identificerer Daniel Goleman og Richard Davidson fem områder, hvor mindfulness-meditation kan hjælpe os:

  • Mindre stress 
  • Øget medfølelse 
  • Øget opmærksomhed 
  • Mindre tankespin 
  • Bedre helbred.

Mindfulness-meditation forbedrer din evne til at håndtere stress

Ifølge neurovidenskabsforskning dæmper mindfulness-meditation aktiviteten i vores amygdala. Amygdala er den del af hjernen, som tolker situationer som farlige eller ufarlige.

Amygdala er som oftest overaktiv, når vi befinder os i en langvarig stresstilstand og øger derved vores tilbøjelighed til at reagere med en forsvarsreaktion; det være sig kamp, flugt eller frys.

Når amygdala dæmpes, øges også forbindelserne til den forreste del af hjernen (det præfrontale cortex). Det hjælper os med at være mere rolige og mindre reaktive.

Der er ingen af os, der kan undgå perioder med stress og spidsbelastninger, da det er en naturlig del af livet.

Men det har vist sig, at personer, der træner mindfulness-meditation regelmæssigt kommer sig hurtigere oven på sådanne perioder, skriver Goleman og Davidson.

Fremdyrkelsen af kærlig omsorg for andre menneskers velbefindende har en overraskende og unik fordel: hjernens kredsløb for lykke og medfølelse udvikles.

Øget medfølelse

I en af de øvelser, der praktiseres i mindfulness-meditation, optrænes evnen til at være venlig og medfølende.

Denne tilgang har vist sig at føre til mere aktivitet i hjernekredsløb associeret med omsorg, kærlighed og øget generøsitet.

Et overraskende fund er, at omsorg og medfølelse over for andre i høj grad også er forbundet med aktivering af kredsløb i hjernen, der har forbindelse til lykkefølelse.

Der er så at sige tale om en win-win-situation, hvor øget medfølelse over for andre også medfører følelser som øget lykke og tilfredshed hos en selv.

Så lidt som 10 minutters mindfulness kan hjælpe dig med at håndtere en stresset og krævende arbejdsdag

Så lidt som 10 minutters mindfulness kan hjælpe dig med at håndtere en stresset og krævende arbejdsdag. (Foto: Shutterstock)

Mindfulness styrker fokus og opmærksomhed

Mindre overraskende er det nok, at mindfulness-meditation øger opmærksomhed, da mange øvelser netop fokuserer på at træne denne færdighed.

Undersøgelser viser, at mennesker, som træner mindfulness-meditation regelmæssigt, udviser øget evne til at fokusere og er mindre distraherbare.

Selv under multi-tasking udviser mennesker med regelmæssig praksis øget koncentration, hvilket igen er forbundet med højere produktivitet.

Desuden viser forskningen, at meditation hjælper med at bekæmpe habituation – tendensen til at holde op med at være opmærksom på nye oplysninger i vores omgivelser.

I Goleman og Davidsons bog kan man læse, at forbedret opmærksomhed varer op til fem år efter mindfulness-træningens ophør, hvilket tyder på, at vedvarende ændringer er mulige.

Mindre tankespin

Når vores hjerne ikke er optaget af en bestemt, bevidst aktivitet, som for eksempel at læse eller køre bil, aktiveres det, man kalder default-netværket.

Når disse dele af hjernen aktiveres, oplever vi for eksempel at dagdrømme, at opmærksomheden vandrer uden et bestemt formål, eller tankerne kører i ring om oplevelser, vi har haft, eller måske bekymringer om noget, der skal ske senere.

Dette kan føre til ruminationer, hvor vi oplever, at tankerne løber afsted med os og kan være svære at komme ud af.

Netop denne tankestil er sat i forbindelse med forskellige psykiske lidelser, blandt andet depression.

Ifølge undersøgelser dæmpes aktiviteten i default-netværket som følge af mindfulness-meditation, hvilket ses særlig tydeligt hos mennesker med lang meditationserfaring.

Mindfulness-meditation kan blandt andet aflede hjernens opmærksomhed fra visse smerter og virker afstressende.

Mindfulness-meditation kan blandt andet aflede hjernens opmærksomhed fra visse smerter og virker afstressende. (Foto: Shutterstock)

Mindfulness-meditation er godt for sundheden

Flere undersøgelser peger på, at mindfulness-meditation også påvirker dit fysiske helbred i positiv retning.

Længerevarende forhøjet inflammationsniveau er forbundet med risiko for en lang række fysiske sygdomme.

Dette niveau dæmpes ved regelmæssig træning i mindfulness-meditation, hvilket både er vist i studier, hvor almindelige mennesker lærer disse færdigheder, men også i særlig grad hos mennesker med lang meditationserfaring, skriver Goleman og Davidson.

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Mennesker, der træner mindfulness-meditation regelmæssigt, har desuden en øget aktivitet af enzymet telomerase, som er impliceret i længere celleliv og associeret til biologisk aldring og derfor længere levetid.

Mindfulness-meditation er mental fitness

Så du bør ikke tro på alt, hvad du hører om mindfulness, men der er faktisk områder, hvor det ser ud til, at mindfulness-meditation kan være et nyttigt værktøj.

Faktisk konkluderer forfatterne også, at jo flere timers meditation du sætter ind i løbet af din levetid, jo bedre bliver resultaterne på de fem områder her beskrevet.

Tænk på mindfulness-meditation som en form for mental fitness, der øger din mentale sundhed, ligesom regelmæssig træning i et fitnesscenter opbygger og forbedrer din fysiske form.

Forfatterne anbefaler, at du starter med at træne 10 minutter 2-3 gange dagligt. Du finder en gratis lydfil her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk