Hvad får os til at ryge mindre?
Videnskab.dk har her samlet vores bedste artikler om, hvad forskningen viser om det spørgsmål.
e-cigaretter, tobak, rygning, giftig, kræftfremkaldende

E-cigaretter er sandsynligvis bedre end almindelig tobaksrygning, men spørgsmålet er hvor meget, siger danske forskere. (Foto: Shutterstock)

E-cigaretter er sandsynligvis bedre end almindelig tobaksrygning, men spørgsmålet er hvor meget, siger danske forskere. (Foto: Shutterstock)

Rygning er usundt - det ved alle. Og politikerne har mange meninger om, hvad der skal til for at forsøge at påvirke folk til at ryge mindre.

Men hvad hjælper rent faktisk ifølge videnskaben?

Videnskab.dk har her samlet 10 af vores bedste artikler om netop dét spørgsmål.

Cigaretpakker skal være kedelige (eller klamme)

Sundhedsstyrelsen foreslår, at cigaretpakker for fremtiden ikke må være farvestrålende og smart designede blikfang.

I stedet skal pakkerne være neutrale. Det skulle gøre rygning mindre attraktivt. Og det er forskningen faktisk enig i.

I artiklen 'Neutrale cigaretpakker kan give færre rygere' kan du læse om et norsk studie, som konkluderer, at det »ikke er ligeså cool« at hive en farveløs pakke uden design op af lommen, som havde pakken haft en flot og tiltalende design.

Også billeder på cigaretpakker har en præventiv effekt. Det forklarer forskningschef, Hans Dam Christiansen, fra Det Informationsvidenskabelige Akademi i København i artiklen 'Klamme billeder på cigaretpakker virker'.

Rygning stoppe sundhedsstyrelsen gemme cigaretpakkerne væk

Farver, logoer og skrifttyper er afgørende for de forskellige tobaksmærkers identitet. Er cigaretpakkerne i stedet neutrale, kan det hjælpe med at reducere brand-opbygningens reklameeffekt for tobaksvarer og modvirke misforståelser om, at nogle produkter er mindre skadelige end andre, står der bl.a. i artiklen 'Neutrale cigaretpakker kan give færre rygere'. (Foto: Shutterstock)

Lovgiv og håndhæv

Når der lovgives imod rygning, og når lovgivningen håndhæves, kan det straks aflæses på antallet af rygere og antallet af indlæggelser, som relaterer sig til rygning.

Tilbage i 2008 viste et dansk ph.d.-projekt, at færre elever ryger på skoler med totalt rygeforbud.

Et rygeforbud gavner ikke kun folk, som selv ryger. Det gavner også deres omgivelser. Det viser tal fra Skotland, hvor antallet af børn indlagt med astma styrtdykkede, efter man i 2006 indførte en mere restriktiv rygelovgivning.

Det kan du læse om i artiklen 'Rygeforbud – den bedste medicin mod astma?'.

Stop sammen med andre

Det er lettere at stoppe med at ryge, hvis man har det som et fælles mål. Hvis en i nær familie eller i ens sociale netværk er stoppet med at ryge, er der en god chance for, at man også selv stopper med at ryge.

I artiklen 'Rygestop smitter' kan du læse om, hvordan andres rygestop kan gavne dit eget.

'Dårlige vaner kvittes lettere sammen med kæresten', hedder en anden af vores artikler. I den kan du læse, hvordan det at have et fælles mål sammen med sin kæreste, gør det lettere at nå sine mål – og det gælder altså også rygning.

Hjælpemidler hjælper

Produkter, som på den ene eller anden måde skal hjælpe rygere med at stoppe, har ofte en vis effekt, men den er ikke altid lige imponerende.

Dog viser nye undersøgelser, at en såkaldt nikotin-inhalator kan øge chancerne for et rygestop med op imod 50 procent. Det kan du læse om i artiklen 'Flere rygere kvitter smøgerne med nikotin-inhalatorer'.

I fremtiden kan hjælpemidlerne dog blive mere spændende end en inhalator. For eksempel har danske forskere arbejdet på en rygestop-app, som tilpasser sig den enkelte fuldstændig.

Andre forskere har forsøgt at bruge psykedeliske svampe til at få rygere til at droppe cigaretterne, og faktisk var de indledende resultater rigtig gode.

Endnu flere gode artikler om rygning

Videnskab.dk har skrevet en lang række flere artikler om rygning, effekterne af rygning og om rygestop. Blandt andet:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.