Hvad får os til at ryge mindre?
Videnskab.dk har her samlet vores bedste artikler om, hvad forskningen viser om det spørgsmål.
e-cigaretter, tobak, rygning, giftig, kræftfremkaldende

E-cigaretter er sandsynligvis bedre end almindelig tobaksrygning, men spørgsmålet er hvor meget, siger danske forskere. (Foto: Shutterstock)

E-cigaretter er sandsynligvis bedre end almindelig tobaksrygning, men spørgsmålet er hvor meget, siger danske forskere. (Foto: Shutterstock)

Rygning er usundt - det ved alle. Og politikerne har mange meninger om, hvad der skal til for at forsøge at påvirke folk til at ryge mindre.

Men hvad hjælper rent faktisk ifølge videnskaben?

Videnskab.dk har her samlet 10 af vores bedste artikler om netop dét spørgsmål.

Cigaretpakker skal være kedelige (eller klamme)

Sundhedsstyrelsen foreslår, at cigaretpakker for fremtiden ikke må være farvestrålende og smart designede blikfang.

I stedet skal pakkerne være neutrale. Det skulle gøre rygning mindre attraktivt. Og det er forskningen faktisk enig i.

I artiklen 'Neutrale cigaretpakker kan give færre rygere' kan du læse om et norsk studie, som konkluderer, at det »ikke er ligeså cool« at hive en farveløs pakke uden design op af lommen, som havde pakken haft en flot og tiltalende design.

Også billeder på cigaretpakker har en præventiv effekt. Det forklarer forskningschef, Hans Dam Christiansen, fra Det Informationsvidenskabelige Akademi i København i artiklen 'Klamme billeder på cigaretpakker virker'.

Rygning stoppe sundhedsstyrelsen gemme cigaretpakkerne væk

Farver, logoer og skrifttyper er afgørende for de forskellige tobaksmærkers identitet. Er cigaretpakkerne i stedet neutrale, kan det hjælpe med at reducere brand-opbygningens reklameeffekt for tobaksvarer og modvirke misforståelser om, at nogle produkter er mindre skadelige end andre, står der bl.a. i artiklen 'Neutrale cigaretpakker kan give færre rygere'. (Foto: Shutterstock)

Lovgiv og håndhæv

Når der lovgives imod rygning, og når lovgivningen håndhæves, kan det straks aflæses på antallet af rygere og antallet af indlæggelser, som relaterer sig til rygning.

Tilbage i 2008 viste et dansk ph.d.-projekt, at færre elever ryger på skoler med totalt rygeforbud.

Et rygeforbud gavner ikke kun folk, som selv ryger. Det gavner også deres omgivelser. Det viser tal fra Skotland, hvor antallet af børn indlagt med astma styrtdykkede, efter man i 2006 indførte en mere restriktiv rygelovgivning.

Det kan du læse om i artiklen 'Rygeforbud – den bedste medicin mod astma?'.

Stop sammen med andre

Det er lettere at stoppe med at ryge, hvis man har det som et fælles mål. Hvis en i nær familie eller i ens sociale netværk er stoppet med at ryge, er der en god chance for, at man også selv stopper med at ryge.

I artiklen 'Rygestop smitter' kan du læse om, hvordan andres rygestop kan gavne dit eget.

'Dårlige vaner kvittes lettere sammen med kæresten', hedder en anden af vores artikler. I den kan du læse, hvordan det at have et fælles mål sammen med sin kæreste, gør det lettere at nå sine mål – og det gælder altså også rygning.

Hjælpemidler hjælper

Produkter, som på den ene eller anden måde skal hjælpe rygere med at stoppe, har ofte en vis effekt, men den er ikke altid lige imponerende.

Dog viser nye undersøgelser, at en såkaldt nikotin-inhalator kan øge chancerne for et rygestop med op imod 50 procent. Det kan du læse om i artiklen 'Flere rygere kvitter smøgerne med nikotin-inhalatorer'.

I fremtiden kan hjælpemidlerne dog blive mere spændende end en inhalator. For eksempel har danske forskere arbejdet på en rygestop-app, som tilpasser sig den enkelte fuldstændig.

Andre forskere har forsøgt at bruge psykedeliske svampe til at få rygere til at droppe cigaretterne, og faktisk var de indledende resultater rigtig gode.

Endnu flere gode artikler om rygning

Videnskab.dk har skrevet en lang række flere artikler om rygning, effekterne af rygning og om rygestop. Blandt andet:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk