Virus: Hvad er en virus egentlig?
En stor del af virusser er harmløse for mennesker, men nogle kan gøre os syge, og andre igen er direkte dødbringende.
herpesvirus hvad er virus hvor farlig er coronavirus convid19

Der findes et væld af forskellige virusser i verden. Et fåtal af dem angriber mennesker, og endnu færre er farlige. Her er et billede af herpes-virussen, der kan lagre sig i kroppen igennem hele livet. (Foto: Shutterstock)

Der findes et væld af forskellige virusser i verden. Et fåtal af dem angriber mennesker, og endnu færre er farlige. Her er et billede af herpes-virussen, der kan lagre sig i kroppen igennem hele livet. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Virus er den mest almindelige biologiske enhed på Jorden. 

Eksperter formoder, at der findes omtrent 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 af dem, og hvis de alle stod på række efter hinanden, ville de små partikler strække sig fra den ene side af galaksen til den anden.

Du kan tænke på dem som naturens egen nanoteknologi: Molekylære maskiner, der kun kan måles på nanometer-skala, rustet til at invadere andre organismers celler og få dem at reproducere virussen.

Er virusser levende?

Virusser er afhængige af andre organismers celler for at overleve og reproducere sig selv, fordi de hverken kan lave eller holde på energi selv.

Med andre ord kan de ikke fungere udenfor en værtsorganisme.

Det gør, at man anser virus som noget ikke-levende.

Udenfor en celle laver virussen sig om til en uafhængig partikel kaldet et virion.

Sådan én kan 'leve' i et miljø i en bestemt tidsperiode, hvilket betyder, at virussen kan bevare sin struktur i samme periode og dermed være i stand til at inficere en passende organisme, hvis sådan én kommer i kontakt med virussen.

Når et virion påhægter sig en passende værtcelle – hvilket afhænger af proteinmolekylerne på henholdsvis virionets og cellens overflade – så er det muligt for den at penetrere cellen.

Indefra cellen kan virussen 'hacke' den og få den til at producere flere virioner.

Virionerne finder på sigt ud ad cellen for at inficere flere celler, og som regel ødelægger den cellen i processen.

Gør denne 'livscyklus' ikke virussen til et levende væsen?

Det er et filosofisk spørgsmål, men ligemeget hvad må vi blive enige om, at virussen har en enorm indvirkning på levende organismer.

coronavirus under mikroskop

Coronavirus under mikroskop. CDC / Alissa Eckert, MS; Dan Higgins, MAM, CC BY

Hvad er virusser lavet af?

I viruspartiklens kerne findes genomet, som er det lange molekyle lavet af DNA eller RNA.

Den indeholder de genetiske instruktioner, der gør det muligt at reproducere virussen.

Genomet er gemt i en slags kåbe lavet af proteinmolekyler ved navn capsid, som beskytter det genetiske materiale.

Nogle virusser har også et ydre lag lavet af lipider; fede, organiske molekyler.

Corona-virussen, der forårsager sygdommen COVID-19, er én virus med sådan et ydre lag.

Sæbe kan opløse det fede, ydre lag, hvilket ødelægger hele viruspartiklen. Det er derfor, det er så effektivt at vaske dine hænder med sæbe!

Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Hvad angriber virusser?

Virusser er en form for rovdyr, kan man sige, der går efter et helt særligt bytte, som de er byggede til at finde og angribe.

Virusser, som ikke kan genkende vores celler, er helt harmløse, og andre vil inficere os, men uden at det vil have nogle konsekvenser for vores helbred.

Mange dyr og planter har deres egne virusser.

Katte har Feline Immunodeficit Virus, FIV, en katteversion af HIV, som giver mennesker sygdommen AIDS.

Flagermus har mange forskellige coronavirus, én af dem, formoder man, har været kilden til sen nye coronavirus, der forårsager COVID-19.

Bakterier har også deres egne unikke virusser kaldet ’bakteriofager’, der i nogle tilfælde kan bruges til at nedkæmpe bakterieinfektioner.

Virusser kan mutere og kombineres med andre virusser. Nogle gange, som det er tilfældet med COVID-19, betyder dét, at de kan angribe nye arter.

Hvorfor er virusser så dødbringende?

De vigtigste virusser for mennesker er dem, der inficerer os.

Nogle virusfamilier, for eksempel herpes-virussen, kan forblive i kroppen i længere perioder, uden at man nødvendigvis får symptomer.

Hvor meget skade en virus eller et andet patogen forårsager beskrives ofte med termet ’virulens’.

’Virulens’ beskriver ikke kun det niveau af skade, en virus kan påføre den smittede person, men også virussens evne til at forbigå kroppens forsvarsmekanismer, kopiere sig selv og dermed sprede sig til andre bærere.

I evolutionære termer er der ofte en afvejning for virussen, når det kommer til at skade sin vært eller kopiere sig selv.

En virus, der kopierer sig selv i et absurd tempo og dræber sin vært hurtigt, har måske ikke en særlig stor mulighed for at sprede virus til en ny vært.

På den anden side kan en virus, der kopierer sig selv meget langsomt og forårsager lidt skade, have en større chance for at nå at sprede sig.

Hvordan spreder virusser sig?

Når en person er blevet inficeret med en virus, bliver kroppen til et reservoir af viruspartikler, som kan udløses igennem kropsvæsker – for eksempel nys og host – eller ved at sprede døde hudceller, og i nogle tilfælde ved at røre ved overflader.

Viruspartiklerne ender så enten i en ny, potentiel vært eller på en livløs genstand.

De smittespredende genstande kan spille en stor rolle, når det kommer til at sprede en sygdom.

Hvad er en coronavirus?

Coronavirus COVID-19 er et medlem af virusfamilien coronaviridae, eller coronavirusser.

Navnet stammer fra, hvordan virus-partiklens ser ud under et mikroskop: Små protein-fremspring på overfladen får virussen til at se ud, som om den er omringet af en glorie-agtig korona.

Andre coronavirusser var ansvarlige for dødbringende udbrud af Serious Acute Respiratory Syndrome (SARS) i Kina i 2003 og Middle East Respiratory Syndrome (MERS) i Mellemøsten fra 2012.

Disse virusser muterer relativt ofte til versioner, der gør det muligt for dem at smitte mennesker.

 hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Thea Kjærulff Torp.

 
Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk