Hvad bliver der af de kilo, vi taber?
Fedtet bliver hverken til energi eller muskler – og det forsvinder heller ikke ned i toilettet. Men hvad i al verden bliver der så af det?
vægttab kilo overvægt udånding vejrtrækning kuldioxid vand urin urinsyrer urinstoffer  fedtmetabolisme stofskifte

Ifølge forskerne udånder vi vores overskydende kilo i form af kuldioxid og vand. (Foto: Shutterstock)

Ifølge forskerne udånder vi vores overskydende kilo i form af kuldioxid og vand. (Foto: Shutterstock)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Verden er besat af slankediller og vægttab, men det er kun de færreste af os, der ved, hvordan et kilo fedt rent faktisk forsvinder fra kampvægten.

Vi interviewede 150 læger, diætister og personlige trænere, og selv blandt fagfolk fandt vi et overraskende hul i deres viden.

Langt den mest udbredte fejlopfattelse er, at fedtet bliver omdannet til energi, hvilket er i strid med loven om massens bevarelse, som alle kemiske reaktioner underkaster sig.

En del af spørgeundersøgelsens deltagere mente, at fedtet blev omsat til muskler, hvilket er en umulighed. Andre gik ud fra, at det blev frigivet via tyktarmen.

Kun tre af alle de adspurgte svarede rigtigt, hvilket betyder, at 98 procent af det sundhedsfaglige personale, der deltog i vores spørgeundersøgelse, ikke var i stand til at forklare, hvordan vægttab egentlig går for sig.

Så nu da vi har fastslået, at fedtet hverken bliver til energi eller muskler – og det heller ikke forsvinder ned i toilettet – hvad i al verden bliver der så af det?

Fakta om fedtmetabolismen

Det rigtige svar er, at fedt bliver omdannet til kuldioxid og vand.

Vi udånder kuldioxid, og vandet blander sig i vores cirkulation, før det forsvinder i form af urin eller sved.

Et eksempel: Ved et vægttab på 10 kilo kommer præcist 8,4 kilo ud gennem lungerne, og de resterende 1,6 kilo bliver til vand. Sagt med andre ord udånder vi næsten alle de kilo, vi taber.

vægttab kilo overvægt udånding vejrtrækning kuldioxid vand urin urinsyrer urinstoffer  fedtmetabolisme stofskifte

Lungerne er afgørende for vægttab, mens vand forlader kroppen i form af urin eller sved. (Foto: Shutterstock)

Det kommer næsten altid som en overraskelse, at praktisk talt alting, vi spiser, kommer ud igen via lungerne. Hver eneste kulhydrat, vi fordøjer, og næsten alt fedt bliver omdannet til kuldioxid og vand. Det samme gælder alkohol.

Proteinerne deler den samme skæbne med undtagelse af den (lille) del, der bliver til urea (urinstof, karbamid, red.) og andre stoffer, som vi skaffer os af med gennem urinen.

Det eneste, der passerer ufordøjet gennem tyktarmen, er forskellige fibre (eksempelvis majs). Alt andet bliver optaget i blodomløbet samt organer, og det forsvinder ingen steder hen, før vi vaporiserer det.

Kilo ind versus kilo ud

De fleste af os er stødt på 'energi ind-energi ud-princippet'.

Men energi er et notorisk forvirrende koncept, selv for sundhedsfagligt personale og forskere, der studerer fedme.

Årsagen til, at vi tager på eller taber os, er langt mindre mystisk, hvis vi også holder kiloerne for øje - og ikke blot de gådefulde kilojoule eller kalorier.

Ifølge de seneste officielle tal indtager australierne 3,5 kilo mad og drikke hver dag fordelt som:

  • 415 gram faste makronæringsstoffer
  • 23 gram fibre
  • 3 kilo vand

Men tallene afslører ikke, at man desuden indånder mere end 600 gram ilt også – og at dette tal er lige så vigtigt for taljemålet.

Så hvis man fylder 3,5 kilo mad og vand i kroppen plus 600 gram ilt, skal 4,1 ud igen – ellers tager man på. Hvordan får man lige det til at ske?

LÆS OGSÅ: 17 påstande om vægttab, sundhed og træning - sande eller falske?

Taber 25 procent, mens vi sover

De 415 gram kulhydrater, fedtstoffer, protein og alkohol, som den gennemsnitlige australier fortærer hver dag, producerer nøjagtigt:

  • 740 gram kuldioxid
  • 280 gram vand
  • cirka 35 gram urinstof samt andre faste stoffer udskilt som urin

En person, der vejer 75 kilo, producerer i hviletilstand (den hastighed hvormed kroppen bruger energi, når personen ikke bevæger sig) 590 gram kuldioxid per dag.

Der findes hverken en pille eller et pulver, som kan øge dette tal, på trods af hvad man ellers forsøger at bilde os ind.

De gode nyheder er, at vi udånder 200 gram kuldioxid, når vi sover om natten, så vi har faktisk allerede skaffet os af med 25 procent, før vi står ud ad sengen om morgenen.

vægttab kilo overvægt udånding vejrtrækning kuldioxid vand urin urinsyrer urinstoffer  fedtmetabolisme stofskifte

Illustrationen forklarer, hvad der sker med gennemsnitsaustralierens mad-, oxygen- og vandindtag. (Illustration: Australian Bureau of Statistics, Australian Health Survey: Nutrition First Results - Foods and Nutrients/The Conversation)

Spis mindre, træk vejret mere

Så hvis fedtet bliver omdannet til kuldioxid, kan vi vel bare trække vejret til mere og hurtigere? Desværre forholder det sig ikke helt sådan.

Hvis vi puster og stønner, mere end nødvendigt er, risikerer vi hyperventilation, svimmelhed eller mathed.

Den eneste måde, vi bevidst kan øge den mængde kuldioxid, som kroppen producerer, er ved at få gang i musklerne.

Og så er der flere gode nyheder: Rejs dig op og tag tøj på; på denne måde mere end fordobler vi nemlig vores stofskifte.

Med andre ord, hvis vi simpelthen stillede os foran spejlet og prøvede tøj i 24 timer, vil vi udånde mere end 1.200 gram kuldioxid.

LÆS OGSÅ: Dansk studie fandt ingen negative effekter ved fedtrig kost

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Gå tur – eller gør rent

Men det er nok mere realistisk at forsøge sig med en rask gåtur (der tredobler den metaboliske hastighed), eller madlavning eller rengøring som at feje eller støvsuge gulvet.

Når kroppen skal metabolisere 100 gram fedt, bruger den 290 gram ilt og producerer 280 gram kuldioxid plus 110 gram vand; maden, vi spiser, kan ikke ændre på disse tal overhovedet.

For at tabe 100 gram fedt skal vi udånde 280 gram kuldioxid udover den mængde kuldioxid, vi producerer ved at forbrænde maden; uanset hvad det er, vi spiser.

Alle slankekure, der dikterer, at vi skal indtage en mindre mængde 'brændstof', end vi forbrænder, kan få vægttabet i mål.

Men der er så mange misforståelser om, hvordan vægttabet egentlig foregår, at kun få af os ved hvordan.

Ruben Meerman og Andrew Brown hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

LÆS OGSÅ: Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk slankekur

LÆS OGSÅ: Matematikkuren: App fra forsker klar efter 'skør' mediedækning

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk