Hurtige cyklister lever længere
Dansk studie viser, at det kan betale sig at trampe til i pedalerne, når man skal fra A til B. Der op imod fem års ekstra levetid at hente.

Ny forskning viser, at cyklister, der træder til i pedalerne, lever op imod fem år længere, end dem der ikke giver den fulde omdrejninger, når de skal fra A til B. (Foto: Colourbox)

Ny forskning viser, at cyklister, der træder til i pedalerne, lever op imod fem år længere, end dem der ikke giver den fulde omdrejninger, når de skal fra A til B. (Foto: Colourbox)

Hvis du vil leve længere, skal du sætte tempoet i vejret, når du cykler til og fra arbejde. Det gavner nemlig dit helbred at mærke pulsen, når du stiger på cyklen.

Nyt dansk studie med cyklister i København, viser, at jo mere intensitet du lægger for dagen, når du cykler, des større er din chance for at leve længere. Resultatet er netop offentliggjort på kongres for ESC (European Society of Cardiology) i Paris.

Lev op til 5,3 år længere

Studiet viser, at mænd, der cykler med: 

  • Høj intensitet, lever 5,3 år længere end mænd, der cykler med lav intensitet
     
  • Middel intensitet, lever i gennemsnit 2,9 år længere end mænd, der cykler med lav intensitet

Studiet viser tilsvarende, at kvinder, der cykler med:

  • Høj intensitet, lever 3,9 år længere end kvinder, der cykler med lav intensitet
     
  • Middel intensitet, lever 2,2 år længere end kvinder, der cykler med lav intensitet

Intens aktivitet gavner hjerte og blodtryk

»Det er spændende resultater, der leverer yderligere støtte til vigtigheden af intensitet i træning.«

»En række nylige træningsstudier har vist markant bedre effekter på kondital, hjertefunktion, karfunktion, og blodtryk ved intense fysiske aktiviteter som intervalløb og fodbold i forhold aktiviteter med lav eller moderat intensitet,« kommenterer professor Peter Krustrup fra Sport and Health Sciences ved University of Exeter, da han hører om resultaterne.

Måske skal anbefalinger til motion ændres

På nuværende tidspunkt anbefales det, at voksne bevæger sig 30 minutter om dagen, men måske skal anbefalingerne laves om til, at man skal bevæge sig 30 minutter om dagen med høj intensitet.

I hvert fald står det klart, at folk der cykler med høj intensitet, ikke bare lever længere, de har også markant mindsket risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme i forhold til dem, der blot cykler med lav intensitet.

»Det er fornuftigt at bruge 30 minutter om dagen på fysisk aktivitet. Men det kan på det kraftigste anbefales, at man træner med høj intensitet minimum to gange om ugen,« siger Peter Krustrup.

Ifølge dr.med. Peter Schnohr fra Bispebjerg Hospital, der står bag studiet, er det meget individuelt, hvad intensiv træning helt præcist dækker over.

»Vores gruppe foretog en lignende undersøgelse på fodgængere for nogle år siden. Resultaterne viste, at folk også lever længere hvis de går ture, med hvad de selv mener er høj intensitet,« siger han i en pressemeddelelse.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk