Hundes faldende sædkvalitet kan være advarsel til mennesket
10 august 2016

Der er dårligt nyt for menneskets bedste ven. Som måske også kan være dårligt nyt for mennesket.

I løbet af de sidste 26 år er bevægelsesevnen for fem forskellige hunderacers sæd faldet med 30 procent, viser et nyt studie ifølge nytimes.com.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.

Selvom udviklingen ikke har nået et kritisk punkt endnu - hundene befrugter stadig succesfuldt - vil et yderligere fald i sædens bevægelighed på et tidspunkt skade hundenes reproduktive evner.  

Hundenes dårlige sædkvalitet kan også være en advarsel til os ejere.

»Hundene, som deler vores hjem, er udsat for den samme forurening, som vi er. På den måde er hundene en vagtpost for menneskets eksponering,« siger Richard G. Lea, som er lektor i reproduktiv biologi ved  School of Veterinary Medicine and Science på University of Nottingham, ifølge nytimes.com. 

Forskerne bag det nye studie har i perioden 1988 til 2014 årligt studeret sæden hos mellem 42 og 97 hanhunde. Studierne er foregået på et center for handicappede, hvor de fem hunderacer labrador retrievers, golden retrievers, curly coated retrievers, Border Collies og schæferhunde i årtier har fungeret som 'servicedyr'. Forskere fra University of Nottingham opdagede, at dette var en unik forskningsmulighed, og begyndte altså fra 1988 at teste hanhundenes sæd.    

Forskerne fandt kemikalier, som tidligere var udbredt i elektriske transformere og maling og stadig er i plastik, i hundenes testikelvæv. I løbet af de sidste tre år har de fundet koncentrationer af de samme kemikalier i hundenes sæd. De samme kemikalier blev desuden fundet i den mad, som hundene fik. Hundemadens fabrikanter fremgår ikke af studiet, men ifølge Richard G. Lea blev kemikalierne både fundet i våd- og tørkost, som er udbredt og sælges på verdensplan. 

Det nye studie støtter op om anden forskning, der har fundet lignende sammenhænge mellem miljømæssige påvirkninger og menneskets sæd, påpeger forskerne ifølge nytimes. I mindst 70 år har studier bemærket et fald i mænds sædkvalitet. Men der er stadig debat i forskermiljøerne om, hvorvidt denne udvikling er direkte forbundet med industrielle kemikalier, som udtømmes i naturen. 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.