Hunde i barndomshjemmet kan beskytte mod allergi og overvægt
07 april 2017

Mangler du en undskyldning for at anskaffe dig en hund?

Så er der godt nyt.

Forskere fra University of Alberta i Canada viser nemlig i et nyt studie, at spædbørn fra familier med kæledyr, hvoraf 70 procent havde hunde, har et højere niveau af to slags mikrober, der forbindes med en lavere risiko for allergi og overvægt. Det skriver universitetet i en pressemeddelelse.

Men før du farer ned efter en Fido, der kan kurere din høfeber, så må vi nok hellere lige understrege, at forskerne bag studiet kun mener, at der er en effekt meget tidligt i livet.

»Der er helt klart et kritisk vindue af tid, hvor tarmens immunitet og mikroberne udvikler sig sammen, og hvor påvirkninger kan ændre immuniteten,« siger Anita Kozyrskyj, der forsker i bakterier i tarmene hos mennesker og dyr og er en af medforfatterne på studiet, i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Den er god nok: Hunde kommer til at ligne deres ejere

Forskerne gjorde opdagelsen ved at undersøge afføringsprøver fra spædbørn, og den bygger på to årtiers forskning fra det langvarige Canadian Healthy Infant Longitudinal Development Study, der har vist, at børn, som vokser op med hunde, har mindre risiko for at udvikle astma.

Teorien bag går ud på, at snavs og bakterier tidligt i livet – for eksempel fra en hunds pels eller poter – kan give en tidlig immunitet. Men forskerne ved endnu ikke, om effekten også skyldes bakterier på selve hundene eller kun kommer ind gennem andre mennesker, der har rørt ved hundene.

LÆS OGSÅ: Børn med hund har mindre risiko for stress

I studiet har hun undersøgt, hvordan kæledyr påvirker spædbørn, ved at vise, at kæledyr fra tiden under graviditeten og op til tre måneder efter fødslen øger mængden af de to bakterier – Ruminococcus og Oscillospira – der altså hver især er blevet forbundet med færre børneallergier og mindre risiko for overvægt.

»Mængden af de to bakterier blev fordoblet, når der var et kæledyr i huset,« siger Kozyrskyj i pressemeddelelsen og tilføjer, at effekten også virkede før fødslen – altså, fra hund til mor, og fra mor til baby.

LÆS OGSÅ: Får mine børn færre allergier i en skovbørnehave?

Studiet viste også, at effekten kunne findes under mange forskellig fødselsformer. Den var der således både ved kejsersnit, der ellers er kendt for at reducere immunitet, samt ved vaginal fødsel, ved brug af antibiotika under fødslen, samt trods manglende amning.

Studiet er netop udgivet i tidsskriftet Microbiome.

ams

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.