Hukommelses-quiz: Har du styr på, hvordan din hjernes bibliotek virker?
Nogle gange glemmer vi ting, vi helst vil huske. Som kærestens fødselsdag eller eksamenspensum. Og det kan jo få en til at undre sig over, hvordan den i det hele taget virker - hukommelsen altså.
hukommelse hjernen hjerne quiz videnskab.dk

Vores hukommelse er en underlig størrelse. Hvorfor er det så svært at huske en ligning og tilsvarende umuligt at glemme dét der pinlige noget, du gjorde i femte klasse? (Foto: Shutterstock/Videnskab.dk)

Vores hukommelse er en underlig størrelse. Hvorfor er det så svært at huske en ligning og tilsvarende umuligt at glemme dét der pinlige noget, du gjorde i femte klasse? (Foto: Shutterstock/Videnskab.dk)

Du kender det sikkert godt. Du havde skrevet alt det, du skulle huske at købe, ned på en indkøbsseddel, men den har du glemt hjemme på spisebordet. 

Og nu står du nede i Netto og kan ikke huske en eneste ting på sedlen. Fuck!

Men på den anden side husker du din gamle mormors fastnettelefonnummer, selvom hun ikke har haft sådan et i 10 år. Eller hvem der vandt Vild med Dans for første gang (Mia Lyhne).

Vores hukommelse er en mærkelig størrelse og en svær én at finde rundt i.

Og nu skal du snart til at bruge den!

I Videnskab.dks hukommelsesquiz har vi samlet pointerne fra nogle af vores bedste artikler og afsnit fra podcasten om hjernen, Brainstorm. Måske har du læst eller lyttet med. Eller måske er du skarp på hukommelse. Hvem ved? 

Det finder du snart ud af!

Videnskab.dk gør en dyd ud af at videreformidle forskning, man kan sætte sin lid til – med eventuelle forbehold for øje.

Quizzen er baseret på Videnskab.dk's seneste artikler om hukommelse. De rigtige svar i quizzen er dem, som forskernes undersøgelser primært peger på i øjeblikket.

Lad os quizze løs!

Du kan også prøve at tjekke nogle af vores andre videnskabsquizzer ud her. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk