HPV-vaccinen er mere effektiv end ventet
Vaccinen mod HPV, der kan forårsage livmoderhalskræft, har haft en betydelig effekt mod forstadier til kræftsygdommen, viser amerikansk studie.
HPV virus vaccine effekt reduceret forekomst livmoderhalskræft

Fra 2007 til 2014 er forekomsten af forstadier til livmoderhalskræft kraftigt reduceret for især de 15-19-årige piger. (Foto: Shutterstock)

Fra 2007 til 2014 er forekomsten af forstadier til livmoderhalskræft kraftigt reduceret for især de 15-19-årige piger. (Foto: Shutterstock)

HPV-vaccinen virker. Bedre end forventet, endda. Det er konklusionen i et nyt studie fra den amerikanske delstat New Mexico, hvor man, siden vaccinen blev indført i 2007, har registreret effekten.

Forskerne har undersøgt forekomsten af forstadier til livmoderhalskræft blandt amerikanske piger og kvinder, der er blevet screenet. Fra 2007 til 2014 er forekomsten kraftigt reduceret for især de 15-19-årige (se resultaterne i faktaboksen).

»Effekten er større, end vi havde turdet håbe på, hvis man måler det op imod, hvor mange der rent faktisk er fuldt vaccineret. Det peger på, at vaccinationen betyder mere end blot beskyttelse for den enkelte vaccinerede,« siger Cosette M. Wheeler, ph.d. og forsker ved University of New Mexico, Alberquerque og hovedforfatter til studiet.

Undersøgelsen er udgivet i tidsskriftet JAMA Oncology.

LÆS OGSÅ: HPV-vaccinen virker effektivt på danske kvinder

Sådan gjorde forskerne

Undersøgelsen er foretaget i staten New Mexico, USA, hvor man siden HPV-vaccinens indførelse i 2007 har registreret alle screeninger og forekomster af forstadier til livmoderhalskraft.

Forstadierne til livmoderhalskræft deles op i tre kategorier: CIN1, CIN2 og CIN3, hvilket dækker over alvorsgraden af celleforandringer – let, moderat og svær.

Især blandt kvinder i aldersgruppen 15-19 var der en kraftig reducering af forekomster af forstadier til livmoderhalskræft:

  • CIN1 var reduceret fra 3.468 til 1.591 forekomster per 100.000 kvinder.
  • CIN2 var reduceret fra 896 til 415 forekomster per 100.000 kvinder.
  • CIN3 var reduceret fra 240 til 0 forekomster per 100.000 kvinder.

I de ældre aldersgrupper observerede man en mindre eller slet ingen reduktion i perioden. Det hænger sammen med, at langt færre af kvinderne i de ældre aldersgrupper var blevet vaccineret i screeningsperioden fra 2007 til 2014.

Tre forklaringer på effekten

Der kan være flere forskellige årsager til, hvorfor vaccinen ser ud til at virke bedre end ventet. Cosette Wheeler forklarer:

»Der er efter vores mening tre forskellige ting, der spiller ind: for det første kan vaccinen give beskyttelse mod flere forskellige HPV-typer; for det andet kan vaccinen være effektiv ved færre doser; og for det tredje kan vaccinen give flok-immunitet.«

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Én dosis HPV-vaccine kan være nok

Det kræver nok en forklaring.

  1. Der findes over 100 forskellige HPV-typer, og vaccinen beskytter mod de to mest almindelig typer, HPV 16 og 18, som er årsag til 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

    Studier har dog, ifølge Cosette Wheeler, vist, at vaccinen også kan yde hel eller delvis beskyttelse mod andre, nært beslægtede HPV-typer.
     

  2. I USA betragter man en person som fuldt vaccineret, når vedkommende har fået tre injektioner. Forskning har dog vist, at færre doser kan være lige så effektive for unge. Derfor har man i Danmark valgt kun at give to doser af vaccinen til unge mellem ni og 14 år.
     
  3. Flok-immunitet er et velkendt vaccinationsfænomen. Det betyder ganske enkelt, at når antallet af vaccinerede i en befolkning stiger, så vil smittespredningen blive mindre i hele befolkningen. Også blandt de, der ikke er vaccinerede, fordi de sjældnere bliver eksponeret for smitten.

God evidens for effekten

Den forklaring er professor Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitets Institut for Immunologi og Mikrobiologi enig i. Han har læst studiet, men er ikke selv involveret i det.

»Flere tidligere studier understøtter, at vaccinen virker mod flere typer HPV end dem, den er designet til at forebygge mod. Der findes også evidens for, at færre doser end tre kan være effektive, og for at vaccination fører til flokimmunitet,« siger Allan Randrup Thomsen, der på baggrund af den viden ikke vil kalde resultatet af studiet decideret overraskende.

»Jeg forventer, at HPV-vaccinen reducerer forekomsten af forstadier til livmoderhalskræft for flere end blot de personer, der er fuldt vaccineret,« siger han.

LÆS OGSÅ: Professor: Kritik mod HPV-vaccine er uvidenskabelig

Screeningsalder til diskussion

De gode resultater får de amerikanske forskere til at overveje, hvordan man fremover skal håndtere screening for livmoderhalskræft.

Både i USA og Danmark tilbydes kvinder at blive screenet for HPV og forstadier til livmoderhalskræft. I USA kan kvinder bliver screenet, når de fylder 21 år, mens lavalderen i Danmark er 23 (se faktaboksen nederst).

HPV

HPV står for Human Papilloma-Virus og er den hyppigste årsag til udvikling af livmoderhalskræft.

Der findes over 100 forskellige typer HPV, hvoraf mindst 12 er kræftfremkaldende. 

HPV rammer både mænd og kvinder og overføres fortrinsvis seksuelt. 

Foruden livmoderhalskræft kan HPV forårsage kønsvorter. I 90 procent af tilfældene skyldes kønsvorter HPV type 6 eller 11

Kilder: Statens Serum Institut og Kræftens Bekæmpelse

Idet studiet viser et stort fald i forekomsten af forstadier til livmoderhalskræft blandt de unge, og i takt med at flere og flere unge amerikanske kvinder bliver vaccineret, mener Cosette Wheeler, at det er værd at overveje at hæve aldersgrænsen for, hvornår man begynder at screene.

LÆS OGSÅ: Så let er det at undgå bivirkninger ved HPV-vaccinen

»Vi har efterhånden så meget vaccinationstilslutning og evidens for, at vaccinen virker, at vi på et tidspunkt må hæve aldersgrænsen for screening. Både af praktiske, økonomiske og menneskelig hensyn,« siger hun.

Ræsonnementet er, at hvis vaccinen virker og desuden reducerer HPV-smitten blandt ikke-vaccinerede unge, så er der ingen grund til at screene netop den del af befolkningen.

Flere problemer med screening

Det er Allan Randrup Thomsen i princippet enig i.

»Der er nogle problemer med screening. Der er selvfølgelig den helt håndgribelige økonomiske omkostning, men derudover kan screening også have menneskelige omkostninger, fordi enhver screeningprocedure indeholder risikoen for falsk positive,« forklarer han.

I takt med at HPV-vaccinen reducerer antallet af ægte positive, vil screeningproceduren resultere i relativt flere falske positive.

LÆS OGSÅ: Beskytter HPV-vaccinen mod kræft eller ej?

Det betyder, at hospitalsvæsenet vil begynde at behandle relativt flere, som slet ikke burde behandles.

»Jo færre, der rent faktisk er smittede med HPV, jo større er den relative risiko for, at man for eksempel kommer til at behandle kvinder med keglesnit, selvom de reelt ikke har brug for det,« siger Allan Randrup Thomsen, der mener, at den amerikanske undersøgelse leverer et vigtigt bidrag til diskussionen om, hvornår det er forsvarligt at begynde at screene.

HPV virus vaccine effekt reduceret forekomst livmoderhalskræft

I Danmark er tilslutningen til HPV-vaccinen imidlertid faldet kraftigt på det seneste. Det hænger formentlig sammen med frygten for bivirkninger. (Foto: Shutterstock)

»Hvis vi får flere af denne slags undersøgelser, så vil folk med indsigt i sundhedsøkonomi sandsynligvis kunne regne ud, hvornår det er mest effektivt at starte screeninger,« mener han.

Færre bliver vaccineret i Danmark

Diskussionen om screeningsalder forudsætter dog, at en stor og stabil del af befolkningen faktisk bliver vaccineret mod HPV.

I Danmark er tilslutningen til HPV-vaccinen imidlertid faldet kraftigt på det seneste. Det viser tal fra Statens Serum Institut, som har opgjort tilslutningen per fødselsår.

De seneste tal er fra 2015 og viser, hvor stor tilslutningen er blandt piger født i 2003. Kun 27 procent af årgangen er vaccineret, mens tilslutningen få år tidligere har været på omkring 90 procent.

»I øjeblikket er tilslutningen til vaccinen simpelthen for svingende til, at vi kan begynde at ændre screeningsalderen. Vi skal nå et meget mere stabilt niveau, før vi kan foretage konkrete ændringer af screeningsprogrammet,« mener Allan Randrup Thomsen.

LÆS OGSÅ: Skal jeg holde pause med p-pillerne?

HPV-vaccine og -screening

Siden 2006 har det været muligt at blive vaccineret mod HPV i Danmark.

Vaccinen forebygger HPV type 16 og 18, der tilsammen er skyld i 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft.

I Danmark tilbydes kvinder i alderen 23-49 år screening for livmoderhalskræft hvert tredje år. Derefter tilbydes screening hver femte år, indtil man fylder 65.

Screeningen indebærer en celleprøve fra livmoderhalsen, der afslører, om der er celleforandringer. Det er også muligt at blive testet for HPV.

Kilder: Statens Serum Institut og Kræftens Bekæmpelse

Forældre frygter bivirkninger

Styrtdykket i tilslutningen til vaccinen hænger formentlig sammen med en frygt for bivirkninger, som mange forældre reagerer på ved ikke at lade deres børn vaccinere.

Videnskab.dk har tidligere skrevet om forklaringerne på HPV-vaccinens påståede bivirkninger.

Vi venter endnu på tilslutningstallene for 2016, men Allan Randrup Thomsen er usikker på, hvordan de kommer til at udarte sig.

»Det er svært at komme med et kvalificeret bud, men mit personlige håb er, at vi snart igen vil se en mere stabil og voksende tilslutning til HPV-vaccinen, og at vi finder metoder til at undersøge og forhåbentlig begrænse de mange myter om bivirkninger,« siger han.

LÆS OGSÅ: Piger dyrker stadig sikker sex efter HPV-vaccine

»Der er ingen solid videnskabelig evidens for, at de oplevede bivirkninger skulle have noget med HPV-vaccinen at gøre, men forestillingen lever i bedste velgående blandt mange forældre. Udover mere forskning til at afdække de reelle problemer, er der også brug for god kommunikation fra officiel og faglig side for at mane myterne til jorden,« slutter Allan Randrup Thomsen.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk