Hovedpinepiller kan give børn astma
Danske forskere slår fast: Paracetamol i f.eks. hovedpinepillerne Panodil og Pinex øger risikoen for, at børn udvikler astma.

Dansk forskning viser, at paracetamol, der blandt andet findes i Panodil og Pinex, øger risikoen for, at børn udvikler astma. (Foto: Colourbox)

Dansk forskning viser, at paracetamol, der blandt andet findes i Panodil og Pinex, øger risikoen for, at børn udvikler astma. (Foto: Colourbox)

Paracetamol, der sælges som smertestillende middel i blandt andet hovedpinepillerne Panodil og Pinex, har de seneste år været under mistanke for at medvirke til, at børn udvikler astma.

Mistanken bliver nu endeligt bekræftet i et nyt studie af forskere fra Dansk BørneAstma Center.

På baggrund af studiet, der indbefatter 411 danske børn, kan forskerne blandt andet konkludere, at børn, der har fået paracetamol i deres første leveår, i højere grad rammes af astma i den tidlige barndom.

Det fortæller Hans Bisgaard, overlæge, dr.med. og leder af Dansk BørneAstma Center, samt professor i børnesygdomme ved Københavns Universitet.

»Vi kan se en sikker sammenhæng mellem børn, der har fået Panodil, og børn, der udvikler astmatiske symptomer i alderen 0-3 år. Vores studie bekræfter på den måde tidligere studier, men vi har i tillæg justeret for forekomsten af ikke-astmarelaterede lungeinfektioner, der kan være anledning til, at børn får Panodil til at starte med. Det styrker resultatet. Den mulighed har vi, fordi vores datamateriale er så omfattende - mere omfattende end tidligere studier,« siger Hans Bisgaard.

Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Grundige undersøgelser hvert halve år

I studiet, benævnt COPSAC, har forskerne siden år 2000 fulgt 411 børn af astmaramte kvinder.

Undervejs har børnene jævnligt været til lægeundersøgelser, og alle medicinske informationer er blevet omhyggeligt dokumenteret – heriblandt brugen af smertestillende medicin under graviditeten for moderens vedkommende og efter fødslen for barnets vedkommende.

Desuden blev alle tilfælde af vanskeligheder med at trække vejret registreret og klassificeret som enten astmalignende symptomer eller som lungeinfektioner - eksempelvis lungebetændelse eller bronkitis.

Børnene blev undersøgt hver sjette måned, og fem episoder af vanskeligheder med at trække vejret inden for en seks måneders periode blev karakteriseret som astma.

Paracetamol gav infektioner i luftvejene

Vi peger på problemet i, at smertestillende medicin er udviklet til voksne, og at vi endnu ikke har undersøgt til bunds, hvordan effekten er på børn

Hans Bisgaard

Af det indsamlede data kunne forskerne uddrage, at der er en sammenhæng mellem brugen af:

  • paracetamol det første leveår og sandsynligheden for at udvikle astmalignende symptomer i alderen 0-3 år
     
  • paracetamol og infektioner i luftvejene

Da infektioner i luftvejene kan være årsagen til, at børn havde fået paracetamol til at starte med, justerede forskerne for denne faktor. Alligevel var der fortsat sammenhæng mellem indtag af paracetamol og udviklingen af astma.

Paracetamol giver kun 'midlertidig' astma

Til gengæld kunne forskerne ikke finde bevis for, at paracetamol-indtag i graviditetens sidste trimester havde indflydelse på udviklingen af astma i barnet.

Det havde andre studier ellers fundet.

Forskerne kunne heller ikke finde bevis for, at paracetamol i det første leveår havde indflydelse på, om et barn havde højere risiko for astma i syvårs-alderen.

»Der ser ud til, at den tidlige astma-udvikling kun er en midlertidig effekt,« siger Hans Bisgaard.

Ikke tid til anbefalinger, men mere forskning

På trods af resultaternes skræmmende perspektiv, mener Hans Bisgaard, at det er for tidligt at lave anbefalinger på området.

»Jeg bryder mig generelt ikke om, når forskere går ud og anbefaler på baggrund af nogle helt nye resultater. I stedet mener jeg, at vores studie skal bruges til at sætte fokus på området, så der kan forskes yderligere,« siger han og fortsætter:

»Selvfølgelig skal børn have smertestillende, hvis de eksempelvis har mellemørebetændelse. Alt andet vil jo være umenneskeligt. Men vi peger på problemet i, at smertestillende medicin er udviklet til voksne, og at vi endnu ikke har undersøgt til bunds, hvordan effekten er på børn.«

»Her viser vores studie, at det ikke er gratis på den lange bane, når børn tager medicin, der er beregnet til voksne.« 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk