Hold dig i form uden at gå i træningscenteret
Landets fitnesscentre genåbner snart efter lockdown. Men der er mange andre sjove måder at holde sig i form uden at skulle i træningscenter.

Find de gamle rulleskøjter eller dine vildeste dansetrin frem, og forbered dig på at få sved på panden. Selvom Danmark endnu ikke er helt færdig med lockdown, er det nemlig stadig vigtigt, at du holder dig aktiv. (Video: Tjek)

Find de gamle rulleskøjter eller dine vildeste dansetrin frem, og forbered dig på at få sved på panden. Selvom Danmark endnu ikke er helt færdig med lockdown, er det nemlig stadig vigtigt, at du holder dig aktiv. (Video: Tjek)

Har du også haft lidt svært ved at få motioneret, mens landets fitnesscentre har været lukket ned? Og savner du alternativer til at få pulsen op uden at skulle bekymre dig om smittefare og hygiejne, når træningscenteret genåbner?

Bare rolig, du er ikke alene.

Det kan godt være en udfordring at finde alternativer til de maskiner og faciliteter, vi kender fra fitnesscentrene. Men det er unægteligt alligevel vigtigt, at vi bevæger os og ikke bliver inaktive.

Videnskab.dk fortæller dig, hvorfor du skal holde dig i gang og giver dig nogle sjove og alternative aktiviteter, som helt sikkert vil give dig sved på panden, i denne udgave af Coach, som er en serie på Videnskab.dk's YouTube-kanal Tjek.

Hvad sker der, hvis man er inaktiv?

Mange af os bevæger os stadig lidt mindre i øjeblikket, mens dele af samfundet stadig er lukket delvist ned som følge af COVID-19. Derfor er det ekstra vigtigt, at vi prioriterer at få motioneret.

Et lille, dansk studie på en gruppe af 10 raske, unge mænd har for eksempel vist, at deres kondition faldt med 7-10 procent på bare 2 uger, da deres daglige antal skridt faldt fra 10.000 til kun 1.000.

De 10 forsøgspersoner fik derudover op til syv procent mere fedt på maven og omkring organerne. Den type fedt betegnes ofte som særligt farlig, fordi den øger risikoen for type-2 diabetes.

Hvor aktiv skal man være?

Men hvor aktiv skal du så være, for at holde dagsformen oppe?

For at afgøre det kan du blandt andet skæve til din alder, for selvom det er forskelligt fra person til person, har Verdenssundhedsorganisationen, WHO, lavet nogle guidelines, som kan være gode at følge:

  • Er du mellem 5 og 17 år gammel, anbefaler WHO, at du er aktiv i minimum 1 time om dagen med moderat til høj aktivitet.
  • Er du voksen og under 65 år, bør du, ifølge WHO, enten være aktiv i minimum 150 minutter om ugen med moderat intensitet eller 75 minutter om ugen med høj intensitet.

Men hvad vil det så sige at være aktiv med moderat eller høj intensitet?

Det handler om, hvor højt din puls kommer op, og det kan man finde ud af på forskellige måder.

Har du ikke et pulsur, kan du bruge den tommefingerregel, at hvis du træner med moderat intensitet, så vil du være let forpustet, men du vil stadig kunne snakke.

Træner du derimod med høj intensitet, vil det føles hårdt, og du vil være meget forpustet. Du vil kun kunne ytre få ord mellem hvert åndedræt, som vil være dybt og hurtigt.

Hvor hurtig kan man komme i god form?

Føler du dig særligt motiveret, eller har du måske bare lidt ekstra tid på hænderne i øjeblikket, kan du arbejde på at forbedre din kondition, mens vi venter på, at landet lukker mere og mere op.

Selvom det er meget forskelligt fra person til person, hvor hurtigt man kan forbedre sin kondi, er der noget, der tyder på, at du kan forbedre din kondition med fem-seks procent, hvis du træner tre gange om ugen i to-tre uger.

Det er dog ikke alle, der kan komme i lige god form, for din kondition afhænger nemlig også at dine gener.

Find en aktivitet, der passer dig og din krop

Det er også genetisk bestemt, hvor godt du responderer på forskellige træningsformer. For nogle mennesker er det lange udholdenhedsløb, der forbedrer konditionen, mens det for andre er intervalløb, hvor man skiftevis løber i almindeligt tempo og sprinter, der for alvor pudser formen af.

Det lader dog til, at langt de fleste ser resultater på konditallet ved intervalløb, fordi man lettere får pulsen højt op sammenlignet med lange, rolige løb.

Det vigtigste er dog, at du holder dig i gang og finder den aktivitet, du bedst kan lide, og som får sveden til at pible frem på din pande.

Viden fra forskere og fagfolk

I videoen kan du se Julie, som er vært på Coach, afprøve og bedømme forskellige aktiviteter.

Måske bliver du inspireret til at finde dine gamle rulleskøjter frem fra gemmerne eller til at svinge hofterne – og under lockdown kan du endda gøre det helt uden, nogen ser dig.

Informationerne i videoen bygger på solid faglig viden, som Tjek har fået fra forskere og fagfolk. I denne video har vi snakket med:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk