Højde, skostørrelse og længden af penis
Fra gammel tid har der eksisteret en populær myte om, at skostørrelse og penisstørrelse følges ad. I 1993 satte professor Jerald Bain sig for at undersøge sagen til bunds.
michelangelo david penis

Mon Michelangelos David gik i store eller små sko? (Foto: Shutterstock)

Mon Michelangelos David gik i store eller små sko? (Foto: Shutterstock)

En dag i begyndelsen af 1990'erne overhørte den canadiske professor Jerald Bain en kort samtale mellem sin hustru Sheila og hendes mor:

»Har du bemærket, hvor små fødder Jerald har?« spurgte Jerald Bains svigermor.

»Og...?« svarede Sheila Bain.

»Ved du virkelig ikke det?« gav svigermoderen igen med et smørret grin.

Jerald Bain vidste udmærket, hvad hans svigermor hentydede til. Han havde ganske rigtig temmelig små fødder, men derudover følte han sig ikke legemligt udfordret på nogen måde.

Dum overtro, tænkte professoren og besluttede sig én gang for alle at mane den ondsindede myte i jorden.

Læs også: Kan potensmiddel være farligt?

'Udstrakt tilstand'

Resultatet kunne nogen tid senere læses på side 231-235 i Annals of Sex Research, nr. 3, 1993. Artiklens overskrift var "Forholdet mellem højde, penislængde og fodstørrelse" og undersøgelsen var uhyre grundig.

Fakta

CLASSIC-ARTIKEL Hver fredag 'genudsender' vi en artikel i serien om 'Vanvittige videnskabsmænd' Serien handler om mændene og deres storslåede, men fejlslagne forsøg og pseudovidenskabelige krumspring. Denne artikel blev bragt første gang 4. juli 2010.

Det statistiske materiale bestod af 63 mænd i forskellige aldre. Den højeste var 1,94 meter og den laveste målte 1,57 meter. Føddernes længde varierede mellem 24,4 og 29,4 cm (hvilket svarer til skostørrelser mellem 38 og 47).

Mændenes forplantningsorgan blev målt i udstrakt tilstand og varierede i længde mellem 6 og 13,5 cm (Artiklen uddyber ikke hvad 'udstrakt tilstand' dækker over, eller hvilket redskab professoren anvendte til at strække de målte objekter ud med).

Læs også: Kan mænd styre deres seksuelle ophidselse?

Efter at have kørt sine data igennem en statistisk vridemaskine, der kunne klemme selv den mindste dråbe sammenhæng ud af tallene, var Jerald Bain lykkelig for at kunne konkludere, at der ikke var noget at komme efter.

Eller næsten ikke.

Det indsamlede talmateriale viste ganske vist en svag sammenhæng mellem højde og penislængde såvel som fodstørrelse og penislængde, men som Jerald Bain bemærkede ved en senere lejlighed:

»Det er bare et udtryk for den overordnede kropsstørrelse; det vil være både dumt og letsindigt af nogen kvinde at forsøge at bedømme størrelsen af en mands lem ud fra størrelsen på hans fødder.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.