Højde, skostørrelse og længden af penis
Fra gammel tid har der eksisteret en populær myte om, at skostørrelse og penisstørrelse følges ad. I 1993 satte professor Jerald Bain sig for at undersøge sagen til bunds.
michelangelo david penis

Mon Michelangelos David gik i store eller små sko? (Foto: Shutterstock)

Mon Michelangelos David gik i store eller små sko? (Foto: Shutterstock)

En dag i begyndelsen af 1990'erne overhørte den canadiske professor Jerald Bain en kort samtale mellem sin hustru Sheila og hendes mor:

»Har du bemærket, hvor små fødder Jerald har?« spurgte Jerald Bains svigermor.

»Og...?« svarede Sheila Bain.

»Ved du virkelig ikke det?« gav svigermoderen igen med et smørret grin.

Jerald Bain vidste udmærket, hvad hans svigermor hentydede til. Han havde ganske rigtig temmelig små fødder, men derudover følte han sig ikke legemligt udfordret på nogen måde.

Dum overtro, tænkte professoren og besluttede sig én gang for alle at mane den ondsindede myte i jorden.

Læs også: Kan potensmiddel være farligt?

'Udstrakt tilstand'

Resultatet kunne nogen tid senere læses på side 231-235 i Annals of Sex Research, nr. 3, 1993. Artiklens overskrift var "Forholdet mellem højde, penislængde og fodstørrelse" og undersøgelsen var uhyre grundig.

Fakta

CLASSIC-ARTIKEL Hver fredag 'genudsender' vi en artikel i serien om 'Vanvittige videnskabsmænd' Serien handler om mændene og deres storslåede, men fejlslagne forsøg og pseudovidenskabelige krumspring. Denne artikel blev bragt første gang 4. juli 2010.

Det statistiske materiale bestod af 63 mænd i forskellige aldre. Den højeste var 1,94 meter og den laveste målte 1,57 meter. Føddernes længde varierede mellem 24,4 og 29,4 cm (hvilket svarer til skostørrelser mellem 38 og 47).

Mændenes forplantningsorgan blev målt i udstrakt tilstand og varierede i længde mellem 6 og 13,5 cm (Artiklen uddyber ikke hvad 'udstrakt tilstand' dækker over, eller hvilket redskab professoren anvendte til at strække de målte objekter ud med).

Læs også: Kan mænd styre deres seksuelle ophidselse?

Efter at have kørt sine data igennem en statistisk vridemaskine, der kunne klemme selv den mindste dråbe sammenhæng ud af tallene, var Jerald Bain lykkelig for at kunne konkludere, at der ikke var noget at komme efter.

Eller næsten ikke.

Det indsamlede talmateriale viste ganske vist en svag sammenhæng mellem højde og penislængde såvel som fodstørrelse og penislængde, men som Jerald Bain bemærkede ved en senere lejlighed:

»Det er bare et udtryk for den overordnede kropsstørrelse; det vil være både dumt og letsindigt af nogen kvinde at forsøge at bedømme størrelsen af en mands lem ud fra størrelsen på hans fødder.«

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk