Hjerterne begynder at slå i takt, når du holder i hånd med kæresten
Kilde: 
22 juni 2017

Elsker du at holde i hånd med din kæreste?

Så vil du garanteret også synes om konklusionen i et nyt amerikansk studie.

Når et kærestepar holder i hånd, slår hjertet nemlig i takt, vejrtrækningen bliver synkroniseret, og eventuelle smerter bliver lindret, viser det nye studie ifølge sciencedaily.com.

Det er den amerikanske smerteforsker fra Colorado Universitets afdeling for kognitiv og affektiv hjerneforskning, Pavel Goldstein, der står bag studiet.

Han fik ideen til studiet, da hans datter blev født.

hænder kærester par unge hånd ferie hjerter synkron

Det er smadderhyggeligt at holde i hånd, men et amerikansk studie viser, at det faktisk også kan få jeres hjerter til at slå i takt. (Foto: Shutterstock)

»Min kone havde smerter, og det eneste, jeg kunne tænke på, var, hvordan jeg kunne hjælpe hende. Så jeg tog hendes hånd, og det virkede til at hjælpe. Det blev jeg nødt til at undersøge nærmere i et laboratorium: Kan man virkelig lindre smerte gennem berøring, og hvis det er tilfældet, hvordan foregår det så?« husker Pavel Goldstein ifølge sciencedaily.com. 

Så smerteforskeren opstillede et forsøg med 22 heteroseksuelle par i aldersgruppen 23 til 32 år.

Som på en fødestue fik mændene rollen som observatører, mens kvinderne i forsøget blev genstand for smerte.

Kæresteparrene blev opstillet i flere scenarier, mens deres hjerterytme og vejrtrækning blev målt: 

  • De sad sammen uden fysisk kontakt
  • Sad sammen og holdt i hånd
  • Sad i hvert deres rum

De samme tre scenarier blev gentaget, mens kvinden blev udsat for en mild forbrænding på sin arm i to minutter. 

I de scenarier, hvor parrene holdt i hånd eller bare sad sammen, begyndte deres hjerterytme og vejrtrækning at synkronisere. 

Da kvinderne blev påført smerte, og manden ikke måtte røre kvinden, blev denne synkronisering afbrudt.

Når manden til gengæld fik lov at holde kvinden i hånden, blev hjerterytme og vejrtrækning igen synkroniseret, mens kvindens smerte så ud til at lindres. 

»Det ser ud, som om smerte afbryder den mellemmenneskelige synkronisering mellem par, men at berøring genstarter den,« fortæller Pavel Goldstein ifølge sciencedaily.com.

Pavel Goldsteins studie blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Scientific Reports i sidste uge.

Studiet er endnu en tilføjelse til det voksende forskningsfelt i 'mellemmenneskelig synkronisering'. Et felt, der handler om, hvordan vi mennesker spejler hinanden psykologisk, og som blandt andet har påvist, hvordan vi ubevidst spejler hinandens kropssprog. 

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.