»Hjernetåge«: COVID-19 kobles til forværret hukommelse og koncentration
Nu hvor forskere har haft mere tid til at studere effekterne af coronavirus, står det klart, at COVID-19 i nogle tilfælde kan ramme hjernen.
coronavirus, covid, hjernen

Tab af lugtesansen, søvnbesvær, ptsd-lignende symptomer og sågar blodpropper i hjernen er nogle af de senfølger, der kobles til coronavirussen (Foto: Shutterstock)

Tab af lugtesansen, søvnbesvær, ptsd-lignende symptomer og sågar blodpropper i hjernen er nogle af de senfølger, der kobles til coronavirussen (Foto: Shutterstock)

Corona er en virus, der rammer lungerne, men COVID-19 kan også påvirke hjernen.

I udenlandske medier er man begyndt at tale om »brain fog« - altså »hjernetåge« - til at beskrive det sammensurium af symptomer, coronapatienter oplever.

Denne mere ubeskrevne side af coronavirus belyser Videnskab.dk’s hjernepodcast, Brainstorm, i den nyeste episode.

I podcasten fortæller Michael Eriksen Benros, der er professor på Københavns Universitet ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi, at flere coronapatienter, der er blevet raske igen, efterfølgende døjer med forskellige typer senfølger, der blandt andet rammer de kognitive evner.

Senfølgerne kan være:

  • Træthed
  • Koncentrationsbesvær
  • Og hukommelsesbesvær

Omfanget af langtidseffekterne af COVID-19 vil af naturlige årsager først blive fastslået i forskningen efter en rum tid, men resultater fra undersøgelser er begyndt at poppe op.

Et upubliceret og dermed endnu ikke blåstemplet studie fra King’s College London har analyseret data fra 4.182 personer med COVID-19.

Studiet viste blandt andet, at 13,3 procent havde symptomer i mindst 28 dage. 2,3 procent døjede stadig med senfølger såsom hovedpine og træthed tre måneder efter infektionen.

Om Brainstorm sæson 2

’Brainstorm' er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen - udkommer fredage.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.

Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen.

Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden.

Immunforsvaret går 'amok'

Mange senfølger ser ud til at have rod i, at de smittedes hjerner er blevet påvirket af sygdomsforløbet, og Michael Benros fortæller i episoden, hvordan symptomerne kobles til immunforsvaret.

»Den mest almindelige måde, hjernen kan blive påvirket af corona på, er med høj sandsynlighed, at kroppen danner et immunrespons for at bekæmpe infektionen. Når den ikke lykkes med det, så danner kroppen et endnu større respons, og det er sådan, hjernen bliver ramt.«

Hjernen bliver påvirket sammen med resten af kroppen, når immunforsvaret overreagerer i en såkaldt cytokinstorm. Men hvilke symptomer der skyldes hvad, ved man ikke med sikkerhed endnu, siger han:

»Der er øgede forekomster af angst og depressioner og tab af smags- og lugtesans. Over tid skal vi gerne finde ud af, i hvor høj grad der er tale om biologiske faktorer eller psykologiske faktorer, og hvordan de spiller ind i hinanden.«

Hør alt om corona, senfølger og hjernen i nyeste episode af Brainstorm, hvor Poul Videbech, der er klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet, også fortæller, hvordan forskere trækker på erfaringer fra MERS og SARS-virusserne, når de undersøger, hvordan COVID-19 påvirker hjernen.

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk