Hjerneskanningsstudie: The Beatles kan give ældre en skarpere hjerne
Ældre kvinde lytter til musik

Forskerne håber, musikterapi i fremtiden kan styrke hjernens funktioner hos ældre med demenssygdomme. (Foto: Shutterstock)

Forskerne håber, musikterapi i fremtiden kan styrke hjernens funktioner hos ældre med demenssygdomme. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
22 juli 2022

Mange kan blive enige om, at Beatles-klassikere som ‘Hey Jude’, og ‘Come Together’ eller solide Bruce Springsteen numre som ‘Born to Run’ er rare at lytte til. Men musikken lader også til at skærpe hjernens forbindelser.

Når ældre lytter til deres yndlingsmusik såsom The Beatles og Bruce Springsteen, styrker det forbindelserne mellem især hjernens auditive system og belønningssystemet. Det viser et nyt studie i Nature Scientific Reports.

Ved at skanne hjernen på 16 ældre mellem 54 og 89 år har et forskerhold fundet, at musikken skaber forbindelser fra det auditive system til den forreste del af hjernens frontallap, kaldet pandelappen. Det skriver MedicalXpress.

Det er et af de områder, hvor aktiviteten og forbindelserne mellem hjernecellerne svinder bort, når man bliver ældre. Især blandt mennesker med demens-sygdomme. Forskerne håber, at deres resultat med tiden kan bruges til at træne hjernens blandt ældre med demens. 

»Jeg tror, der er noget om, at musik er en kunstart, der udfolder sig over tid. For eksempel lytter du efter en rytme og vipper i takt med tæerne. Den slags processer aktiverer hjernens belønningssystem og kognitive system på måder, der kan være gavnlige for de langsigtede kognitive funktioner,« siger Psyche Loui, som leder Music, Imaging, and Neural Dynamics Laboratory ved Northeastern University i Boston, USA, til MedicalXpress.

For at undersøge musikkens virkning, lod forskerne de 16 ældre høre en playliste en time hver dag i otte uger, skannede deltagernes hjerner før og efter lytningen og målte den neurologiske reaktion.

Playlisten indeholdt en kombination af deltagernes yndlingssange samt klassisk musik, pop og rock-numre. Det viste sig, at deltagernes hjerner reagerede bedst på musik af deres selvvalgte yndlingsmusik. 

Musiks evne til at berolige ældre og mennesker med psykiske lidelser er veldokumenteret. Forskerne ved til gengæld stadig ikke ret meget om, hvorvidt musik kan styrke kognitionen og hukommelsen, og det nye studie er et af de første på området til at undersøge det.

 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.