Hjerneskanninger antyder, at selvet forbliver det samme gennem livet
studie hjerne skan selv selvet identitet selvidentitet

Selvom cellerne i kroppen med tiden skiftes ud, og vores holdninger og overbevisninger udvikler sig, så er kernen af vores identitet forankret dybt inde i os. (Foto: Shutterstock)

Selvom cellerne i kroppen med tiden skiftes ud, og vores holdninger og overbevisninger udvikler sig, så er kernen af vores identitet forankret dybt inde i os. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
30 november 2020

Er du den samme person nu, som da du var barn? Langt de fleste vil nok svare ‘ja’, men spørgsmålet har længe hjemsøgt filosofien.

De gamle grækere spurgte sig selv, om et skib, der med tiden har fået udskiftet alle sine dele, stadig er det samme skib.

Heldigvis behøver svaret ikke være overladt udelukkende til filosofferne, og ifølge et nyt lille spansk studie tyder hjerneskanninger på, at en del af vores selvidentitet forbliver den samme gennem hele livet, skriver ScienceAlert.

Forskerne søgte at svare på spørgsmålet, ved at undersøge hvordan vi opfatter ansigter, inklusive vores eget. Er der en dybere forbindelse, når vi ser vores eget ansigt, eller genkender vi bare os selv, ligesom vi ville med en gammel ven?

I alt 20 personer blev sat til at gennemføre en genkendelsesopgave: de skulle kigge på billeder af ansigter, hvoraf nogle af billederne var af dem selv, andre var af nære venner, og nogle var af fremmede, alle sammen fra forskellige livsstadier.

Deltagerne fik kun ét sekund til at se på ansigterne, hvorefter de skulle trykke på en knap og fortælle, om det var dem selv, en ven eller en fremmed, skriver Science Alert.

Bagefter gentog forskerne opgaven, men hvor deltagerne skulle fortælle, om personen var barn, ung eller voksen.

Alt imens, at elektroder aflæste deltagerrnes hjernesignaler og tegnede et kort over hjerneaktiviteten.

Timingen af deltagernes svar og kortene over hjerneaktivitet, som forskerne lavede, antyder, at der rent faktisk er en dybere forbindelse, skriver Science Alert.

En kontinuitet af selvet, som bliver opdateret over livet, men forbliver stabilt, og at vi rent faktisk ser os selv på gamle børnebilleder, og ikke bare et velkendt barn, som tilfældigvis deler vores minder.

Forskningen er ikke kun et indspark i den ældgamle filosofiske debat, men kan sandsynligvis bidrage til vores forståelse af psykiske lidelser, der involverer selvet, såsom skizofreni.

Studiet blev offentliggjort i tidsskriftet Psychophysiology.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.