Hjerneskanning afslører autisme hos et-årige
Kilde: 
16 februar 2017

Ved hjælp af hjerneskanninger kan et computerprogram opdage, om et barn har stor risiko for at udvikle autisme, længe før symptomerne viser sig i barnets adfærd.

Det fortæller forskere fra blandt andet University of North Carolina i et nyt studie, skriver bbc.com.

»Nu har vi muligheden for at identificere dem, der har størst risiko for at udvikle autisme. Det giver os mulighed for at gribe ind, før den autistiske adfærd begynder, og jeg tror, der er bred enighed om, at det formentlig vil have større indvirkning på det tidspunkt, hvor hjernen er mest letpåvirkelig, inden symptomerne har manifesteret sig,« siger professor Joseph Piven fra University of North Carolina til bbc.com.

Han er medforfatter til det nye studie, der er publiceret i tidsskriftet Nature.

LÆS OGSÅ: Derfor stiger antallet af autisme-diagnoser

I studiet undersøgte forskerne 148 børn, hvoraf nogle havde særlig stor risiko for at udvikle autisme, fordi de havde ældre søskende, som allerede havde diagnosen.

Forskerne skannede børnenes hjerner, da de var 6, 12 og 24 måneder gamle.

Det viste sig, at de børn, der senere blev diagnosticerede med autisme, allerede havde synlige forskelle i den cerebrale cortex – hjernebarken – i løbet af deres første leveår.

Hjernebarken er ansvarlig for de 'højere' hjernefunktioner, som for eksempel sprogforståelsen.

»Meget tidligt i det første leveår ser vi forskelle i hjernens overflade, som går forud for symptomerne, som folk typisk forbinder med autisme. Så det giver os en god indikation på, hvornår hjerneforskellene måske kan indtræffe hos børn, der har høj risiko for at udvikle autisme,« fortæller Dr. Heather Hazlett fra University of North Carolina til bbc.com.

LÆS OGSÅ: Autisme kan måske forhindres ved tidlig behandling af spædbørn

Da forskerne analyserede hjerneskanningerne med et computerprogram, kunne det med 80 procents nøjagtighed forudsige, hvilke børn, der ville udvikle autisme.

»Det er muligt, at MRI-skanninger af denne type kan videreudvikles til at hjælpe familier, der allerede har et autistisk barn for at få en tidligere diagnose til senere børn,« siger Carol Povey, der er leder af det amerikanske National Autistic Society’s Centre for Autism til bbc.com.

Hun advarer dog også om, at autisme kan vise sig på mange forskellige måder, og at man derfor ikke kan bruge den samme test til at diagnosticere autisme i alle børn.

LÆS OGSÅ: Autisme kan måske ses i øjnene

LÆS OGSÅ: Intet link mellem MFR-vaccine og autisme, selv hos højrisiko-børn

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.