Flåter med TBE-virus lukker naturlegeplads i Tisvilde Hegn
flåt tisvilde hegn danmark sygdom hjernebetændelse

Flåter omkring den sjællandske skov Tisvilde Hegn kan indeholde den farlige virus TBE, som forårsager hjernebetændelse. (Foto: Shutterstock)

Flåter omkring den sjællandske skov Tisvilde Hegn kan indeholde den farlige virus TBE, som forårsager hjernebetændelse. (Foto: Shutterstock)

17 juni 2020

Københavns Universitet har sammen med Statens Serum Institut indsamlet flåtnymfer (små flåter) ved den sjællandske skov Tisvilde Hegn.

Tidligere har der nemlig været fire tilfælde af hjernebetændelse hos besøgende i skoven, som er blevet bidt af flåter.

Nu viser det sig, at antallet af flåter, som bærer den såkaldte TBE-virus, der forårsager hjernebetændelse, er meget høj i området.


Forskerne fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut har indsamlet flåtnymfer fra Tisvilde Hegn i sensommeren og efteråret 2019. Her blev TBE-virus påvist i flere af blodsugerne.

Nu er undersøgelsen blevet gentaget, og det viser sig, at der fortsat er virus, nu også i de større, voksne flåter.

På den baggrund lukker myndighederne nu naturlegepladsen i skoven og flytter den til et TBE-frit område.

Det skriver Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

»Personer, som færdes jævnligt i og omkring Tisvilde Hegn, især uden for stier i skov og krat, bør derfor være meget opmærksomme på at beskytte sig mod flåtbid«, siger seniorforsker René Bødker fra Københavns Universitet i pressemeddelelsen.  

TBE (Tick-Borne Encephalitis, Centraleuropæisk hjernebetændelse) har ifølge forskerne bag studiet spredt sig i løbet af de sidste år.

Man ved endnu ikke hvorfor, men det kan ifølge overlæge og virusforsker Anders Fomsgaard skyldes bedre betingelser for TBE: trækfugle, klimatiske udsving, mange hjorte og flere besøgende uden for stierne i skoven. 

tkt

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.