Herpes-virus sender sumobrydere til tælling
Den japanske sumo-kampsport er i krise, efter at to brydere ifølge rapporter er døde af en herpes-virus

Til tælling: To sumobrydere er døde efter en ellers banal infektion med en særlig form for herpes, der især rammer brydere, rygbyspillere og andre sportsfolk, der kommer i nærkontakt med hinanden. (Foto: Eckhard Pecher)

Til tælling: To sumobrydere er døde efter en ellers banal infektion med en særlig form for herpes, der især rammer brydere, rygbyspillere og andre sportsfolk, der kommer i nærkontakt med hinanden. (Foto: Eckhard Pecher)

En virussygdom, der er kendt for at florere inden for sportsgrene som rugby og brydning har fået advarselslamperne til at blinke efter to dødsfald blandt sumobrydere i Japan.

Herpes gladiatorum eller Herpes rugbiorum er opkaldt efter rugby-sporten, hvor virus er særlig udbredt. Ifølge eksperter er infektionen ubehagelig, men alvorlige komplikationer er normalt højst usandsynligt.

Derfor har de to dødsfald som følge af herpes-infektioner fået japanerne til at undersøge truslen mod nationalsporten nærmere.

Muteret virus

Forskere på Tokyo University har nu offentliggjort resultater i 'Journal of General Virology' fra prøver taget fra 39 sumo-brydere, der har fået herpes-diagnosen stillet mellem 1989 og 1994. Og resultaterne viser, at den normale herpes-virus er muteret til en ny virus-stamme BgKl, der spredes nemmere og har mere alvorlige symptomer end den traditionelle BgOl.

Ifølge Kazuo Yanagi fra National Institute of Infectious Diseases i Tokyo, der har stået for forskningen, er to af bryderne døde som følge af deres herpes-infektioner, men det er ikke klart, om andre aspekter af deres helbred kan have bidraget til dødsfaldene.

Voldsom reaktion

Jens Lundgren, der er professor i virussygdomme ved Rigshospitalet, er forundret over sumobrydernes voldsomme reaktion på herpes:

Kan herpes være dødeligt? (Foto: Jojo)

»Herpes-virus findes i forskellige former. Om nogle er mere smittefarlige end andre er uvist, og om nogle er mere farlige (virulente) end andre, er ligeledes omdiskuteret. At to sumo-brydere dør af infektionen er dog meget overraskende. Jeg har kun set patienter med nedbrudte immunsystemer dø af infektion med herpes-virus,« forklarer han

Sumo-brydere lever og uddanner sig træningslejre - de såkaldte 'heyas', som giver de ideelle betingelser for, at virus spredes. De japanske forskere undersøgte otte forskellige sumo heyas i Tokyo. Og de de fandt, at den nye stamme BgKl, der var mere smitsom, var fremherskende i deres prøver.

Flere undersøgelser nødvendige

Ifølge Jens Lundgren er dette i sig selv ikke særlig overraskende.

»Artiklen viser, at flere har den samme virus, men det er måske heller ikke så overraskende, hvis de blev smittet af hinanden. Derudover er analysen en karakterisering af nogle virus, der blev isoleret for mere end ti år siden og ikke en beskrivelse af den nye virus smitsomhed, eller af i hvilket omfang de bidrog til de omtalte sumobryderes dødsfald,« uddyber han.

Han understreger derfor, at man vil blive nødt til at undersøge, hvordan virus har påvirket netop de to sumobrydere, der døde, og at man endnu ikke kan sige noget generelt om konsekvenserne af den muterede virus.

Udover at afklare dødsårsagen for de to sumo-brydere håber de japanske forskere, at undersøgelserne vil støtte fremtidige undersøgelser af herpes og hjælpe med at identificere herpes-gener, der er involveret i spredning af sygdommen.

Om herpes

Almindelig herpes virus (korrekt navn: herpes simplex virus) smitter ved kys eller sex. Infektionen er derfor oftest placeret i læbe området eller på kønsorganer. Ved første gangs smitte er symptomerne som regel udtalte. Virus gemmer sig herefter i nerveceller og kan forårsage fornyet infektion senere hen.

Herpes gladiatorum spredes gennem brudt hud, og er ofte forbundet før med sportsgrene som brydning. Virus-sygdommen går ligeledes under kælenavnet 'scrumpox'. Scrum er en engelsk rugby-term for den store klynge, som spillerne danner, når kampen skal igangsættes efter spilstop, og det er netop ved nærkontakt at 'scrumpox' spredes.

Sygdommen er almindeligt diagnosticeret efter fremkomsten af et udslæt af blister, og selv om den kan behandles med antiviral medicin, kan virus skjule sig i nærheden af nerveender og kan dukke op igen med jævne mellemrum.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker