Her topper du i livet – se din bedste alder for alt
Hvornår har man den bedste forudsætning for at lære et fremmedsprog? Hvornår fungerer éns hjerne allerbedst? Og hvornår har vi flest muskler i kroppen? Vi kortlægger vores bedste alder for alle de ting, der betyder noget for dig.
Bedste alder for alt topper i livet

Ung eller gammel? Ifølge videnskaben topper vi konstant i forskellige perioder af livet. For eksempel er din hjernekapacitet størst som 18-årig. (Foto: Shutterstock)

Ung eller gammel? Ifølge videnskaben topper vi konstant i forskellige perioder af livet. For eksempel er din hjernekapacitet størst som 18-årig. (Foto: Shutterstock)

Som børn er vi ubekymrede og legesyge. Vitaliteten og den fysiske kraft i 20'erne er uudtømmelig. Som ældre bliver vi til gengæld mere stabile i psyken. 

Hver ting til sin tid. Det lyder nok lidt gammelklogt. Men ordsproget bærer på en sandhed, for vi mennesker er bestemt til at toppe i forskellige ting i forskellige aldre igennem livet. 

Nogle ting er biologisk bestemt, mens andre kan forklares socialt og indikerer, i hvilken alder vi med størst sandsynlighed vil tage et valg eller står i en bestemt position i livet.

Businessinsider.com har gennemgået en række af livets højdepunkter. Vi krydrer den liste med lidt fra Videnskab.dk her.

Du får det fulde overblik i en grafik i bunden af artiklen.

Vi lyver som toårige

Børn lærer at lyve allerede i toårsalderen. Det er muligvis svært at se som et højdepunkt, men det er det alligevel.

For det er i vores tredje leveår, at vi modnes socialt og kognititvt og dermed altså lærer at lyve. For at lyve bliver børn nødt til at forstå, at andre mennesker har deres egne overbevisninger og tanker, som adskiller sig fra deres egne.

Det kan du læse mere om i vores artikel: Børn lærer at lyve som 2-årige – sådan får du sandheden ud af dem

Lær fransk som syvårig

Der er mange gode grunde til at lære et nyt sprog. Men psykologer og lingvister verden over har haft svært ved at enes om, hvornår vi præcis har lettest ved at lære et nyt fremmedsprog.

De er dog enige om, at det generelt er lettest, når vi er yngre og meget gerne i alderen inden puberteten.

Vi lander altså på en syv-otteårsalderen, som den bedste alder for at lære et nyt fremmedsprog. Det blev konkluderet i bogen 'Neuroscience' fra 2001.

Men bare rolig! Du kan også gå i gang senere i livet - læs mere i artiklen: Forsker: Du bliver aldrig for gammel til at lære et nyt sprog.

syv år lære sprog bedste alder

Hvis du vil forsøge at lære dine børn flere sprog, bør du prøve at få dem til at interessere sig for det, når de er omkring syv år. Det er nemlig den alder, hvor man ifølge forskere lettest lærer nye sprog. (Foto: Shutterstock)

18-åriges hjerner fungerer bedst

Det kan virke en smule overraskende, og ja, måske endda en smule trist for nogle, men en amerikansk forskningsartikel fra 2015 konkluderer, at hjernekapaciteten hos 18-årige i gennemsnit er størst.

Det fandt de ud af ved at lave en række kognitive tests, som de 18-årige klarede bedst.

Det skal dog ikke forstås sådan, at hjernen er færdigudviklet hos 18-årige.

20-årige kvinder er mest attraktive

I 2014 udgav Christian Rudder bestselleren 'Dataclysm'.

I bogen præsenterede han blandt andet en analyse af, i hvilken alder mænd fandt kvinder mest attraktive. Analysen byggede på data fra forskellige datingsider, og den afslørede, at mænd i alle aldre fandt de 20-årige kvinder mest attraktive. 

Her skal det tilføjes, at brugerne på datingsiderne ikke fungerer som et repræsentativt udsnit af befolkningen. 

Der er dog også godt nyt, hvis du er 39 år - det kan du læse mere om her: Nyt studie: De smukkeste mennesker er 39 år i snit.

Vi husker bedst navne som 22-årige

Hvis du skal til fest eller reception hos en fjern bekendt, så husk at tage en 22-årig ven, veninde, søster eller kusine med dig.

For det er ifølge amerikansk forskning fra 2011 de 22-årige, der er allerbedst til at huske andres navne.

LÆS OGSÅ: Hvorfor kan det være svært at huske ord?

Livet er bedst for 23-årige

En tysk undersøgelse fra 2013 kunne konkludere, at de 23-årige var mest tilfredse med livet 'når alt kommer til alt'. 23.000 respondenter deltog i undersøgelsen.

Samme undersøgelse viser, at de 17- og 18-årige havde de største forventninger til livet.

Der er flest muskler i de 25-årige

Vores muskler er stærkest, når vi er omkring de 25 år. De efterfølgende 10 til 15 år forbliver vores muskelmasse dog nogenlunde den samme.

Det fortæller Encyklopædien for Sportsvidenskab os.

Det her er i øvrigt en af de teser, der er lettest at bevise, da det kan testes ved hjælp af simple modstandsøvelser.

Den bedste balance

Udover at muskelmassen er i top, så er vi også i perfekt balance, når vi er 25 år, og det skal forstås helt bogstaveligt.

Vores balanceevne er afhængig af tre hovedsystemer. De hænger sammen med vores øjne, øregange og det, man kalder føle-feedback fra ankler, knæ, rygrad og nakke.

Sammenspillet mellem de tre systemer fungerer allerbedst, når vi er 25 år. Derfra går det ned ad bakke.

Hvis du vil blive klogere på, hvorfor det fungerer sådan, så læs vores artikel: Derfor bliver vores balance dårligere med alderen

Gift dig som 26-årig

Det her er en formaning! For der findes faktisk en matematisk formel på den bedste giftealder. Den hedder 37 procent-reglen, og den kommer her.

Reglen fortæller, at når vi skal tage stilling til noget indenfor et begrænset tidsvindue, så tager vi den bedste beslutning, når vi har set 37 procent af mulighederne.

Så hvis vi leder efter kærligheden fra, vi er 18 år, til vi bliver 40 år, så vil den matematisk set optimale alder at blive gift være lige efter vores 26 års fødselsdag.

Hvis du gifter dig, inden du er 26 år, risikerer du at forbigå livspartnere af højere kvalitet. Hvis du til gengæld ikke har giftet dig som 26-årig, så bliver chancen for at finde et godt match kun mindre med tiden.

Det fortæller artiklen fra businessinsider.com os.

muskler 25 årig træning bedste alder

De stærkeste muskler ses hos 25-årige. Til gengæld varer den muskelmasse ved de næste 10 til 15 år. (Foto: Shutterstock)

28 år er den bedste maratonalder

Hvis du har ambitioner om at gennemføre et maraton på lige over to timer – det vil sige nogelunde så godt som en elite-løber – så virker 28 år som den bedste alder at gøre det i.

Eller mest populære.

For en analyse af maratondeltagere fra 2014 viste, at gennemsnitsalderen på løbere, der er i stand til at gennemføre et maraton på lige over to timer, er 28 år.

LÆS OGSÅ: Filosof: Motion er blevet en nødvendig adgangsbillet til det gode selskab

De stærkeste knogler sidder på de 30-årige

Vores knogler er stærkest og mest kompakte ifølge det amerikanske National Institut for Gigt, Musculoskeletal og Hudsygdomme, når vi er fyldt 30 år. 

Vi kan holde knoglerne sunde og stærke ved at opretholde et højt indtag af kalcium og D-vitamin, men de vil med alderen blive svagere.

Noget tyder dog på, at man kan gøre noget for at modvirke dette - læse mere i artiklen Fodbold giver 70-årige knogler som 25-årige.

Skakspillere topper som 31-årige

En række franske forskere havde sat sig for undersøge, hvordan fysiske og intellektuelle egenskaber fungerer anderledes, når man bliver ældre.

Derfor studerede de 96 gamle skakmestres karrierer, og her fandt forskerne ud af, at deres skakkarriere i gennemsnitt toppede i en alder af 31 år.

Det blev offentligjort i tidskriftet Age i 2011.

LÆS OGSÅ: VM i skak: Vinderopskriften er stadig en gåde

Du husker bedst nye ansigter

31 år er også den alder, hvor du er bedst til at huske nye ansigter.

Et amerikansk studie fra 2010 viste deres testpersoner et billede af en fremmed to gange.

De 31-årige var hér bedst til hurtigst og mest akkurat at huske ansigtet anden gang. 

LÆS OGSÅ: Test dig selv: Er du ansigtsblind?

Din videnskabelige karriere topper som 40-årig

Ifølge et studie foretaget af det amerikanske Nationale Bureau for Økonomisk Forskning i 2014, så foretager tidens nobelprisvindere deres nobelprisvindende forskning, når de er omkring 40 år.

Hvis du ikke har kurs mod en Nobelpris, kan du hæfte dig ved, at 40-årsalderen ifølge samme studie også er alderen, hvor man generelt opnår de største resultater i éns liv.

Mænd og kvinders løn topper forskelligt

Du kan også se frem til at få din største gage, når du er i 40'erne. 39-40-årige kvinder tjener allermest, mens mænds løncheck er størst for de 48-49-årige.

Det er målt på medianen for mænd og kvinders løn af en analyse foretaget af payscale.com. 

De midaldrende er bedst til følelser

I et studie fra 2015, der undersøger, hvornår vi kognitivt topper, blev over 10.000 forsøgspersoner bedt om at beskrive en persons følelser ud fra et billede, der var tæt beskåret omkring personens øje.

Her viste det sig, at forsøgspersonerne i 40'erne og 50'erne var allerbedst til at identificere de rigtige følelser udelukkende ved at se på et øje.

LÆS OGSÅ: Den optimale levealder er 45 år

nobelpris 40 år bedste alder

Hvis du går og drømmer om at hive en nobelpris hjem, skal du vide, at sandsynligheden er størst som 40-årig. (Foto: Shutterstock)

Du regner bedst, når du er 50

Blækregningerne og matematikeksamen er nok et for længst overstået kapitel, når du er fyldt 50 år, men det er egentlig lidt unfair.

For det er, ifølge netop nævnte studie om vores kognitive formåen, som 50-årige, at vi er bedst til hovedregning.

LÆS OGSÅ: Derfor er matematik ikke lige let for alle

50-årige er de bedste bosser

Ledere viser det højeste niveau af professionel vitalitet, når de er i 50'erne. Det skrev LiveScience i 2012.

Forskerne definerede en leders professionelle vitalitet som evnen til både at udføre opgaver med lidenskab, vigør og evner, og at opnå tilfredshed fra hans eller hendes arbejdspræstation.

LÆS OGSÅ: Det er vigtigere at se sund end klog ud, hvis du vil være leder

Svulster vokser hurtigere hos 50-årige

Det her er nok også svært at opfatte som et højdepunkt i positiv forstand, men det er alligevel vigtigt at få med. 

Brystkræftsvulster vokser hurtigst hos kvinder i alderen 50-59 år.

Det kan du læse mere om i vores artikel: Svulster vokser hurtigere hos 50-årige

Tilfredsheden med livet topper igen for de 69-årige

Vi har tidligere nævnt, at en tysk undersøgelse konkluderede, at de 23-årige var de mest livstilfredse.

Samme studie afslører, at vi livet, ifølge os selv, faktisk topper to gange.

De 69-årige er nemlig lige så glade for livet som de frejdige 23-årige. Det er jo gode nyheder.

ældre mest glade for krop og udseende bedste alder

Det kan godt være, at det er de 20-årige kvinder, der bedømmes bedst på deres udseende, men det er dem på 65 år og derover, der er mest tilfredse med deres krop. (Foto: Shutterstock)

70-årige har det bedste ordforråd

Vores ordforråd er tilsyneladende støt stigende det meste af livet.

I hvert fald klarer gruppen i slut 60'erne og de tidlige 70'ere sig bedst i en multiple choice-test om ordforråd ifølge et amerikansk studie fra 2015.

LÆS OGSÅ: Alderdom styrker vores sociale kompetencer

De ældre er gladest for deres kroppe

I en amerikansk Gallupundersøgelse fra 2014 fortalte to tredjedele af gruppen på over 65 år, at de altid har været glade for deres udseende.

Mænds selvbillede topper i de tidlige 80'ere, hvor trekvart af de spurgte erklærede sig enige i, at de altid havde det godt med deres krop.

70 procent af kvinderne på 75 år erklærede sig enige i samme udsagn.

Vi bliver klogere med alderen

Livets skole er i virkeligheden den bedste skole.

I et amerikansk psykologisk studie fra 2010 blev forsøgspersonerne bedt om at læse om en konflikt, som de derefter skulle forholde sig til på baggrund af nogle spørgsmål.

Ved at analysere egenskaberne til at se flere mulige udfald i konflikten, egenskaberne til at se den fra andres synspunkter, at foregribe forandring, erkende usikerhed og søge kompromis, konkluderede forskerne, at personer mellem 60 og 90 år klarede sig bedst.

LÆS OGSÅ: Nyt studie: Ældre med hang til krydsord og svære spil har skarpere hjerner

De 82-årige har det psykisk bedst

Endnu et amerikansk studie fra the National Academy of Science i 2010 konkluderer endnu engang til fordel for de ældre.

Forskerne bad forsøgspersonerne om at give livet en karakter fra et til ti.

Her var det den ældste gruppe, de 82- til 85-årige, der gav det højeste gennemsnitstal på omkring syv.

Se grafen for det fulde overblik

Har du glemt, i hvilken alder du kan se frem til hvad, får du her det fulde overblik:

Her får du overblikket. (Grafik: Business Insider / Mette Friis-Mikkelsen)

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk