Her er en mulig årsag til lav højde, overvægt og diabetes
Danske forskere har fundet en helt ny funktion på et særligt protein. Det kan muligvis være med til at forklare diabetes, lav højde og fedme.

Danske forskere har måske fundet en ny grund til type 2-diabetes og overvægt. (Foto: Colourbox)

Danske forskere har måske fundet en ny grund til type 2-diabetes og overvægt. (Foto: Colourbox)

Måske har de små irriterende bananfluer, som summer rundt om frugten, været med til at give fantastisk ny viden inden for sundhed.

Professor ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet, Ulrik Gether, har i samarbejde med kollegerne Ole Kjærulff, Birgitte Holst og Kenneth Madsen eksperimenteret med bananfluer og mus.

PICK1 spiller en større rolle end troet

Forskerne har taget et vigtigt skridt mod forståelsen af kroppens evne til at justere visse hormoner som eksempelvis insulin og væksthormon. Forskergruppen har nemlig fundet ud af, at proteinet 'PICK1' spiller en større rolle, end man før troede.

»Proteinet PICK1 har været kendt i et stykke tid, men vi har fundet en helt ny funktion af proteinet,« forklarer Ulrik Gether og fortsætter:

»Vi har undersøgt, hvilken rolle PICK1 spiller, når der udsendes væksthormon fra hypofysen og insulin fra bugspytkirtlen.«

Mangel på PICK1 gav fedme og dårlig tolerance for sukker

Fakta

Hormoner som væksthormon og insulin dannes i særlige kirtler. Eksempelvis bliver insulin dannet i bugspytkirtlen og væksthormon i hypofysen, som er på størrelse med en ært og sidder på undersiden af hjernen.

I hver kirtel findes tusindvis af endokrine celler, der hver er en lille hormon-fabrik. (Se figur 2.)

Forskernes forsøg - der netop er offentliggjort i tidsskriftet Plos Biology - viste, at mangel på PICK1 førte til mangel på væksthormon og insulin hos både bananfluer og mus.

De gjorde deres opdagelse ved en tilfældighed. Ole Kjæruff fandt først ud af, at PICK1-proteinet i de mindste af bananfluerne slet ikke som forventet var i hjernen, men i celler, der danner, hvad der svarer til væksthormon og insulin hos bananfluer.

Og så begyndte forskerne efterfølgende at undersøge, om PICK1 var i celler, der danner væksthormon og insulin hos mus også.

»Mus, der ikke har noget PICK1-protein har mere fedt og er overraskende små og trives ikke så godt. Vi fandt derefter ud af, at musen havde mangel på vækst og insulin. Det undersøgte vi og igennem en lang proces og eksperimenter, fandt vi ud af, at der var noget galt med, hvordan cellerne oplagrede hormoner,« fortæller Ulrik Gether.

»Hos musene kan vi helt konkret se, at de bliver små og tykke og dårligt tolererer sukker, når de mangler PICK1. Vi har god grund til at tro, at det samme gør sig gældende hos mennesker.«

Celler er fyldt med sække af hormoner

Figur 1: En celles måde at afgive hormoner direkte i blodet til målorganer. (Kilde: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet)

Cellerne i disse kirtler skal frigive hormoner i blodet, når der er brug for det, og derfor er cellen proppet med en masse små sække af hormoner.

Når sækkene skal fyldes, sker der en livlig trafik. 'Golgi-apparatet' kalder man kroppens svar på en pakkestation. Her bliver proteiner og hormoner sorteret og ændret på, så de kan sendes ud til cellerne.

Når proteinerne er pakket ned i små transportpartikler, kaldet vesikler, bliver de liggende der, indtil cellerne modtager et signal om at frigive dem. Det er denne proces, som nu kan forklares ved hjælp af PICK1’s særlige egenskaber.

Hormoner låser organer op

Det hormonale system bestemmer og regulerer på mange af kroppens funktioner. Stofskiftet er et godt eksempel. Det sker ved, at særlige kirtler (endokrine kirtler, se faktaboks) udskiller hormoner direkte i blodet (se Figur 1).

Hormoner er signalstoffer, som via blodet føres hurtigt ud til de organer, som de skal regulere. Her bliver hormonerne genkendt af modtagermolekylerne på organets celler.

Figur 2: En endokrin celle i bugspytkirtlen. Sådan ser en hormon-producerende fabrik ud. (Kilde: Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet)

Hvert hormon passer præcist til modtagerorganet. Som en nøgle i en lås. Det betyder, at hvert organ kun genkender sine egne hormoner.

Når hormonet møder modtageren, bliver igangsat en biokemisk proces i cellen. Alt efter hvilken modtager, der er tale om, er der forskellige processer. Eksempelvis udskiller endokrine kirtler i bugspytkirtlen insulin efter et måltid. Insulin binder sig til modtagerne på muskler, fedtvæv og lever og hjælper disse organers evne til at optage og gemme på sukker. 

Et andet hormon er væksthormon, som udskilles fra hypofysen. Væksthormon stimulerer væksten af en lang række organer. Væksthormon hæmmer leverens optagelse af sukker og virker derfor her modsat insulin.

Når posten ikke bliver pakket rigtigt

Når pakkesystemet/Golgi-apparatet ikke fungerer rigtigt, og derfor ikke sender proteiner og hormoner ud på det rigtige tidspunkt og til det rigtige sted, giver det problemer. Det vil sige, at hvis PICK1-proteinet ikke fungerer korrekt, så bliver der problemer med udsendelsen af væksthormon og insulin.

»Processen kan sammenlignes med en fabrik, hvor der pakkes lego-klodser. Hvis pakkerne ikke bliver lavet ordentligt og kan sendes ud på det rette tidspunkt til den rette modtager, giver det problemer. I dette tilfælde med væksthormon og insulin,« fortæller Birgitte Holst i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Fundet af den nye funktion af PICK1-proteinet hos mus og bananfluer gør det altså muligt at forestille sig, at mangel på dette protein eller en ændret funktion kan være medvirkende til udvikling af eksempelvis type 2-diabetes og mindre højde.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk