Hawking i nyt essay: Advarer mod genteknologi og farlige supermennesker
Kilde: 
15 oktober 2018

Stephen Hawking, den verdensberømte fysiker og professor, døde i marts, men det pibler stadig frem med manuskripter, artikler og notater fra hans hånd.

Denne gang er der tale om et essay, bragt i  the Sunday Times, hvor Stephen Hawking giver sine forudsigelser om genteknologi og risikoen for supermennesker, skriver the Guardian.

I essayet advarer den afdøde fysiker mod et scenarie, der leder tankerne hen på plottet til en vilkårlig superheltefilm: Genteknologien vil skabe en slags supermennesker, der vil ødelægge og skade resten menneskeheden.

»Der vil blive udviklet love imod genteknologi. Men nogle mennesker vil ikke kunne stå imod fristelsen til at udvikle på sin hukommelse, resistens mod sygdomme og livslængde,« forudser Stephen Hawking ifølge the Guardian.

»Når sådanne supermennesker bliver en realitet, vil der være betydelige politiske problemer med ikke-forbedrede mennesker, der ikke kan konkurrere på samme niveau,« skriver han yderligere.

Stephen Hawking peger i essayet på, at fremadstormende genteknologier som Crispr vil kunne muliggøre dette scenarie, hvor en rig elite vil udvikle sine gener og skabe større ulighed.  

»De (ikke-forbedrede mennesker, red.) vil formentlig uddø eller miste sin vigtighed. I stedet vil vi se en race af selvdesignede mennesker, der forbedrer sig selv i en stadig stigende grad,« lyder dommen.

Essayet er et uddrag fra den kommende bog af Stephen Hawking ‘Brief Answers to the Big Questions’, der udkommer 16. oktober 2018.

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.