Hashmisbrug tredobler risikoen for psykose
Kilde: 
03 november 2016

En psykose starter ofte med en indledende fase, hvor personen har følelsesmæssige problemer. Derfor har forskere tidligere været i tvivl om, om folk ryger hash, for at dulme de tidlige tegn på en psykose, eller om folk får en psykose, fordi de ryger hash.  

Et nyt studie fra Folkehelseinstituttet i Norge peger på det sidste. I et forsøg med næsten 1.400 tvillinger har forskerne fundet ud af, at folk med et hashmisbrug har en forhøjet risiko for at få en psykose, skriver forskning.no.

»Det, vi har fundet ud af, er, at hos tvillingepar hvor kun den ene ryger cannabis, der har denne tvilling 3,5 gange højere risiko for at udvikle en psykose,« fortæller Eivind Ystrøm, der er seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og som har ledet det nye studie, ifølge forskning.no.

LÆS OGSÅ: Cannabis-brugere har flere falske minder

»Vi testede også en hypotese om, at symptomer for psykose forårsagede et cannabismisbrug, men den hypotese passede dårligere til den data, vi havde. Det ser altså ud til, at cannabismisbrug er en årsag til psykose,« fortæller Eivind Ystrøm, ifølge forskning.no.

Psykoser og hashmisbrug er arveligt, og det kan derfor ske, at personer, som har udviklet en psykose, ville have gjort det uanset hvad bare på et senere tidspunkt.

Men selv når forskerne fjernede de arvelige faktorer, havde de personer, som røg hash, en stærkt forhøjet risiko for at udvikle en psykose. Studiet tyder altså på, at et hashmisbrug ikke bare udløser psykoser, der alligevel ville komme senere, men også skaber psykoser hos folk, der ikke ville have fået en psykose.

agr

LÆS OGSÅ: Hashpsykoser fører til skizofreni

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.