Harvard-professor advarer mod kokosolie
Kilde: 
23 august 2018

Det er blevet udråbt som helsealternativet til alt fra madlavning og dårligt hår:

Kokosolie har fået et mindre gennembrud de seneste år, men nu sætter en Harvard-professor i epidemiologi (sygdomme og helbredsforhold i befolkningen, red.) foden ned, skriver The Guardian.

Det er »en af de værste ting, man kan spise«, og det er ligeså godt for din sundhed som »ren gift.«

Sådan lød det fra professoren, Karin Michels fra Harvard TH Chan school of public health, under en forelæsning på University of Freiburg i Tyskland. Forelæsningen og professorens udtalelse er nu blevet set over en million gange på YouTube.

Karin Michels advarer blandt andet mod den høje forekomst af mættet fedt, som især findes i kød og mælkeprodukter, i kokosolie, hvilket øger risikoen for hjerte-kar-sygdomme og et for højt kolesteroltal.

Kokosolien indeholder mere end 80 procent mættet fedt, hvilket er mere end dobbelt så meget som svinefedt.

Sidste år lavede den amerikanske Hjerteforening en undersøgelse af kokosolien, hvilket frembragte den samme advarsel.

Professor i molekylær ernæring ved Cornell Univesity i USA Kevin Klatt advarer dog ifølge CNN mod, at man drager nogle forhastede konklusioner uden mere forskning og data om kokosolie. 

Det er ikke ligeså slemt som smør, men det er heller ikke lige så sundt som olivenolie for helbredet, forklarer han. 

Walter C. Willet, professor i epidemiologi og ernæring ved Harvard T.H. Chan School of Public Health, hvor Karin Michels også er tilknyttet, forklarer også til CNN, at vi endnu ikke ved, hvordan kokosolie påvirker vores helbred på længere sigt.

Victoria Taylor, diætist ved den britiske Hjerteforening, giver følgende råd til the Guardian:

»Hvis man godt kan lide smagen af kokosolie, så er anbefalingen indtil videre, som den er med smør, at det er fint at bruge engang imellem. Det er dog bedst at holde sig til små mængder og at bruge umættede olier (f.eks. olivenolie, red.) til éns hverdagsbehov.«

fghs

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.