Hård træning før knæoperation mindsker smerter
Ny forskning viser, at hård styrketræning forud for en knæoperation giver patienterne færre smerter og gør, at patienterne genvinder funktionsevne og styrke bedre og hurtigere efter operationen.

Patienter, der har dyrket hård styrketræning i træningsmaskiner før en knæoperation, kommer sig hurtigere efter operationen og oplever færre smerter. (Foto: Shutterstock)

Patienter, der har dyrket hård styrketræning i træningsmaskiner før en knæoperation, kommer sig hurtigere efter operationen og oplever færre smerter. (Foto: Shutterstock)

 

Ro og hvile har tidligere været anbefalingen til folk med svær slidgigt i knæet, men et nyt, dansk studie viser, at den stikmodsatte kur har bedre effekt.

Forsker og fysioterapeut, Birgit Skoffer fra Aarhus Universitetshospital, viser i sit studie, at patienter, der har dyrket hård styrketræning i træningsmaskiner før en knæoperation, kommer sig hurtigere efter operationen og oplever færre smerter.

»Patienter med slidgigt i knæet har almindeligvis reduceret muskelstyrke i benet, og styrketabet ser faktisk ud til at spille en central rolle i udviklingen af sygdommen. Derfor ville vi undersøge, om hård forudgående træning havde effekt på patienternes funktion og muskelstyrke efter indoperation af en knæprotese,« fortæller Birgit Skoffer.

Studiet er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Arthritis Care and Research.

Intensiv træning af det ramte ben

59 patienter deltog i studiet. De havde alle svær slidgigt i knæet og havde døjet med knæproblemer i gennemsnitligt 11 år. Nu skulle de opereres og have en ny knæprotese.

I perioden op mod operationen deltog halvdelen af patienterne i et intensivt træningsforløb i fire uger, mens den anden halvdel levede som hidtil.

Efter operationen gennemførte begge grupper et fire ugers styrketræningsprogram.

»Det meste af den hidtidige forskning har ikke vist nogen effekt af præoperativ træning. Min tese var, at det er, fordi vi skal udfordre patienterne mere med den træning, vi udbyder,« fortæller Birgit Skoffer.

Derfor strikkede hun et meget intensivt træningsprogram sammen til sine deltagere (se faktaboks), som kun fokuserede på at styrke det ben, der skulle opereres.

Fakta

Om slidgigt i knæet Ifølge Sundhedsstyrelsen opsøger omkring 60.000 danskere hvert år deres læge på grund af symptomer på gigt i knæet. Heraf bliver halvdelen henvist til sygehuset. Antallet af årlige knæproteseoperationer er over 8.000, og slidgigt i knæet er en af de vigtigste årsager til nedsat mobilitet hos ældre. Forskningslitteraturen viser: · Folk har typisk gået med knæproblemer i 10 år, inden de bliver opereret. I Birgit Skoffers studie havde deltagerne i gennemsnit gået med knæproblemer i 11 år. · Der er forskel i styrke på de to ben · De, der er i god fysisk form før operationen, får det bedre efter operationen end de, der er dårlig fysisk form

Det lyder måske mærkeligt, men når patienterne har gået med smerter i det ene knæ i mange år, har de typisk aflastet det pågældende knæ. Forskningslitteraturen viser da også, at der er forskel på styrken i benene hos en patient med gigt i det ene knæ.

Træning giver markant forbedring

Forskning viser endvidere, at de patienter, der er i form før operationen, får det bedre efter operationen sammenlignet med dem, der er dårligere form.

En forklaring kan være, at de, der er gode før operationen, generelt er bedre til at vedligeholde deres fysiske form.

Men hvad nu hvis man løfter dem med en måneds træning før operationen – giver det så samme resultat?

For at vurdere det testede forskerne patienterne flere gange undervejs på forskellige målbare parametre – nemlig hhv.  6 uger og 1 uge før operationen, samt 1 uge, 6 uger og 12 uger efter operationen. Formålet var at se på udviklingen over tid.

»Når vi målte på muskelstyrke og funktionsevne 6 uger efter operationen, var der markante forskelle på de 2 grupper. Den patientgruppe, der havde gennemgået styrketræning forud for operationen, havde forbedret funktionsevnen med 31 procent i forhold til kontrolgruppen, mens muskelstyrken var forbedret med 36 procent i forhold til kontrolgruppen,« forklarer Birgit Skoffer.

Hun fortæller, at hun er overrasket over den store effekt af den præoperative træning, men mener, at det må skyldes intensiteten i træningen.

»Noget tyder på, at når man udfordrer patienterne mere, bliver resultaterne bedre. Vi har nok været for forsigtige tidligere og tænkt, at folk jo havde ondt, og at knæet hævede, men i vores studie har det vist sig, at knæet ikke hæver mere, når der trænes intensivt,« påpeger Birgit Skoffer.

Intensiv træning mindsker patienternes smerter

En anden positiv effekt af den hårde intensive træning før operationen er, at den ligefrem ser ud til at mindske patienternes smerter. Birgit Skoffer siger:

»Jeg havde forventet, at træning før operationen umiddelbart ville give patienterne flere smerter end kontrolgruppen. Men det viste sig faktisk, at træningen reducerede smerteniveauet.«

Fakta

Om træningsprogrammet Halvdelen af deltagerne blev udsat for et meget intensivt træningsprogram i fire uger før operationen, mens samtlige deltagere deltog i et tilsvarende intensivt program efter operationen. Deltagerne trænede alle muskelgrupper i det ramte ben. Træningen foregik i maskiner ud fra et standardiseret træningsprogram med individuelt tilrettelagt belastning og under supervision af en fysioterapeut en time ad gangen, tre dage om ugen. Intensiteten handlede om, at deltagerne skulle presses til deres yderste. Derfor fik deltagerne så mange kilo på som modstand, at de: 1. uge: lige præcis kunne løfte vægtene 12 gange 2. uge: lige præcis kunne løfte vægtene 10 gange 3. uge: lige præcis kunne løfte vægtene 8 gange 4. uge: lige præcis kunne løfte vægtene 8 gange Deltagerne fik mere og mere vægt på i takt med, at de blev stærkere. Hvis de for eksempel i første uge kunne løfte vægtene 13 eller 14 gange, fik de straks mere vægt på. De blev virkelig kørt til kanten hele tiden. Kilde: Birgit Skoffer

Ifølge professor i klinisk fysioterapi, Marius Henriksen fra Bispebjerg Hospital, kan man dog ikke på baggrund af studiet konkludere, at den præoperative træning giver færre smerter.

Han peger således på, at det kun er på en del af de benyttede smerteskalaer, at studiet kan dokumentere færre smerter. Alligevel påpeger han:

»Det er velkendt, at træning mindsker smerter hos patienter med gigt i knæet. Da begge grupper styrketrænede efter operationen, kan dette have fortyndet effekten af den præoperative træning, da kontrolgruppen måske indhenter den anden gruppe.«  Han fortsætter:

»På den anden side er denne operation en ret effektiv behandling på artrosesmerter (gigtsmerter, red.), og det kan være svært at vise yderligere effekter – så set i det perspektiv er resultaterne lovende og imponerende.«

Mangler mere forskning før implementering i praksis

Umiddelbart lyder resultaterne af studiet jo temmelig lovende, og i Aarhus har det da også fået indflydelse på de anbefalinger, man giver til patienterne – men ikke på en reel praksisændring.

Ifølge Marius Henriksen er studiet dog heller ikke stort og solidt nok til, at det giver anledning til at ændre praksis.

»Men studiet giver et fingerpeg om, at operation muligvis bør forudgås af behandlinger, der sigter imod at optimere resultatet af operation,« siger han og fortsætter:

»Dette studies resultater bør replikeres i et større studie, for sammenholdt med anden forskning er der ikke forskningsmæssigt belæg for at sige, at der er en effekt af præoperativ træning. Der er altså behov for yderligere undersøgelser for at fastslå, om præoperativ træning bør indføres som standard.«

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk