Hård styrketræning gavner sklerosepatienter
Ny dansk forskning viser, at hård styrketræning kan hjælpe sklerosepatienter, som ellers i mange år har fået at vide, at de skal holde sig i ro.

I et nyt dansk forsøg fik sklerosepatienter det langt bedre efter en periode med hård styrketræning. (Modelfoto: Colourbox)

En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet, der netop er publiceret i dag i det amerikanske tidsskrift Neurology, viser, at hård styrketræning har en række hensigtsmæssige effekter for sklerosepatienter.

Efter tolv ugers træning kunne sklerosepatienterne gå 12 procent hurtigere og 15 procent længere, mens ganghastigheden på trapper var forbedret med 12 procent. Sidst kom patienterne hele 28 procent hurtigere op fra en stol efter træningsperioden.

»Den primære årsag er, at sklerosepatienterne er blevet 16 procent stærkere i benene i løbet af træningsperioden,« fortæller manden bag undersøgelsen, idrætsfysiolog Ulrik Dalgas fra Institut for idræt, på Aarhus Universitet.

Mindsker træthed

Træthed er et af de oftest forekommende symptomer blandt de ca. 9.000 danske sklerosepatienter. Et andet vigtigt fund i undersøgelsen er derfor, at sklerosepatienterne oplever mindre træthed i hverdagen efter en periode med hård træning.

»Vi ved, at mange sklerosepatienter døjer med træthed i hverdagen. Vores undersøgelse peger på, at hård træning er et effektivt middel i kampen mod træthed - og jo vel at mærke et ikke-farmakologisk middel,« fortæller Ulrik Dalgas. Undersøgelsen viste også en forbedring af den enkeltes humør og livskvalitet.

»Dette udspringer formentligt af de forbedringer, som vi har set i patientens mobilitet og i den nedsatte træthed,« forklarer Ulrik Dalgas.

Ingen bivirkninger

I undersøgelsen deltog 38 sklerosepatienter, som tilfældigt blev opdelt i en træningsgruppe og en kontrolgruppe. Træningsgruppen styrketrænede benene to gange om ugen i 12 uger, mens kontrolgruppen bare levede som normalt i samme periode.

»Den træningsbelastning, vi har udsat sklerosepatienterne for i vores undersøgelse, er markant hårdere end det man har forsøgt hidtil. Alligevel har de eneste bivirkninger, vi har set, været en øm hæl og en øm lyske, så deltagerne kan sagtens holde til at træne hårdere, og derfor mere effektivt, end det er kutyme i dag,« siger Ulrik Dalgas.

Det er ikke tilfældigt, at den træningsform man har kigget på er styrketræning.

»Vi ved, at sklerosepatienterne især i benene har mindre styrke end raske mennesker på samme alder. Samtidig ved vi, at hård styrketræning er den mest effektive træningsform, hvis man skal være stærkere. Det var derfor oplagt at teste netop den træningsform,« fortsætter Ulrik Dalgas.

Idrætsverden og sygehusvæsen

Fakta

Undersøgelsen er blevet til i et samarbejde mellem Institut for idræt på Aarhus Universitet, Neurologisk afdeling på Aarhus Sygehus og Skleroseklinikken på Sønderborg Sygehus.

»Vi kan se, at der flere steder rundt om i verden er en tendens til, at man i stigende grad forsøger at tage træningsprincipper fra idrætsverdenen og anvende dem i den medicinske verden. Topsportsfolk har jo en fantastisk evne til at finde frem til de mest effektive træningsprincipper, og kan syge mennesker holde til at træne efter de samme principper opnås meget effektiv træning,« siger Ulrik Dalgas.

Få undersøgelser af sklerosepatienter og fysisk træning

For ti år siden kom den første undersøgelse hvor man systematisk undersøgte om sklerosepatienter med fordel kan deltage i fysisk træning.

Her lod man en gruppe sklerosepatienter deltage i let konditionstræning, hvilket havde flere gavnlige effekter. Denne undersøgelse var interessant, fordi man siden 1890erne havde troet, at fysisk træning kunne forværre sygdommen.

Siden er fulgt en række undersøgelser, som alle har vist, at let konditionstræning kan forbedre sklerosepatienternes kondital. Det er dog først inden for de seneste år, at man er begyndt at interessere sig for styrketræning af denne patientgruppe. Den nye danske undersøgelse er den hidtil største inden for sit felt, og samtidig den første undersøgelse, hvor man har kigget på meget intens træning af sklerosepatienter.

Ikke nødvendigvis for alle

Styrketræning har en lang række hensigtsmæssige effekter for sklerosepatienter, men Ulrik Dalgas understreger, at man endnu ikke har afprøvet træningsformen hos de patienter, som er hårdest ramt af sygdommen. Det vil kræve yderligere undersøgelser før man ved, om også den del af patientgruppen kan have samme glæde af styrketræning.

De Århusianske forskere håber, at de danske fysioterapiklinikker vil tage forskningsresultaterne til sig.

»Mange sklerosepatienter går til fysioterapi, og får ikke anden træning, end det man modtager her. Det er derfor mit håb, at mange fysioterapiklinikker nu tør lave styrketræning med patienterne, og samtidig tør træne hårdere, end man har været vant til,« slutter Ulrik Dalgas.

Lavet i samarbejde med Det Naturvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.