Halvér din træning og kom i bedre form
Motionsløbere opnår bedre resultater på den halve tid med ny træningsmetode.

Motionsløberne i forsøget med den nye metode forbedrede deres konditionstal med fire procent og blev samtidig sundere. (Foto:Colourbox)

Motionsløberne i forsøget med den nye metode forbedrede deres konditionstal med fire procent og blev samtidig sundere. (Foto:Colourbox)

Spurt i 10 sekunder, løb 20 sekunder i moderat hastighed og 30 sekunder langsomt hvert minut. Det er opskriften på effektiv intervaltræning kaldet 10-20-30.

10-20-30 er en ny metode udviklet til et forsøg med 18 testdeltagere, som i et syv ugers træningsforløb blev fulgt af forskere ved Institut for Idræt på Københavns Universitet.

Løberne forbedrede deres form overraskende hurtigt, mener Jens Bangsbo, professor ved Institut fra Idræt, Københavns Universitetet, der har ledt forskningsprojektet.

»Gennemsnitligt forbedrede de deres 5 km. tid med næsten et minut,« siger han.

Hurtigere i form

Det er velkendt, at mange motionister mister lysten til løbeturene efter et stykke tid. Især hos de 30-40 årige skyldes frafaldet manglende tid, forklarer professoren. Her er 10-20-30 en attraktiv metode.

»Træningen tog ca. en halv time tre gange om ugen og var meget effektiv, selv om den intense del kun varede to, tre minutter per træningsgang,» siger Jens Bangsbo.

Der blev ikke registreret de samme positive forandringer hos kontrolgruppen, som løb en time tre gange om ugen (30 km. i stedet for 15 km. ) uden at bruge de særlige intervaller, forklarer han. 

10-20-30 gruppen oplevede samtidig et større fald i blodtrykket og lavere total kolesterolmængde i blodet.

»Det var i forvejen folk, der træner, vi undersøgte, så det er interessant, at metoden også forbedrede deres sundhed,« siger Jens Bangsbo.

Studiet bliver fulgt op med et studie af 300 løbere, hvor man undersøger nærmere, hvad der motiverer motionister til at fortsætte med at løbe. 

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk