Grundsmagen sød motiverer dig til at spise
Det er blandt andet evnen til at smage sødt, der har sikret menneskeracens overlevelse gennem tiden.

Hvorfor er vi så tossede med søde sager? Det kan du høre mere om i videoen her. (Video: YouTube/Smag for Livet)

Sød smag er - sammen med umami - den første smag, et nyfødt barn møder. Modermælk har nemlig et højt indhold af mælkesukker og frit glutamat og smager derfor markant sødt og umami. Stort set alle børn elsker sød smag, og nyfødte slapper af, når de smager noget sødt.

Evnen til at smage og værdsætte sød mad er livsvigtig for mennesket, fordi smagen fortæller hjernen, at vi spiser noget, der giver energi. Smagen giver velvære og motiverer os til at spise mere. Denne instinktive smag for sødt har vi med os hele livet, og den kan være svær at tøjle.

Fødevarevirksomheder over hele verden tilsætter sukker eller sødemidler til mange forskellige produkter for at få dem til at smage sødere, og som filmens forsøg viser, kan der også være sukker eller sødestoffer i mad, man ellers ikke forbinder med sød smag.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud