Annoncørbetalt indhold fra Smag for Livet

Smag for Livet er et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme og læring.

Grundsmagen sød motiverer dig til at spise
Det er blandt andet evnen til at smage sødt, der har sikret menneskeracens overlevelse gennem tiden.

Hvorfor er vi så tossede med søde sager? Det kan du høre mere om i videoen her. (Video: YouTube/Smag for Livet)

Hvorfor er vi så tossede med søde sager? Det kan du høre mere om i videoen her. (Video: YouTube/Smag for Livet)

Sød smag er - sammen med umami - den første smag, et nyfødt barn møder. Modermælk har nemlig et højt indhold af mælkesukker og frit glutamat og smager derfor markant sødt og umami. Stort set alle børn elsker sød smag, og nyfødte slapper af, når de smager noget sødt.

Evnen til at smage og værdsætte sød mad er livsvigtig for mennesket, fordi smagen fortæller hjernen, at vi spiser noget, der giver energi. Smagen giver velvære og motiverer os til at spise mere. Denne instinktive smag for sødt har vi med os hele livet, og den kan være svær at tøjle.

Fødevarevirksomheder over hele verden tilsætter sukker eller sødemidler til mange forskellige produkter for at få dem til at smage sødere, og som filmens forsøg viser, kan der også være sukker eller sødestoffer i mad, man ellers ikke forbinder med sød smag.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk