Gråt hår kobles til hjertesygdomme
10 april 2017

Det er ikke kun stigende alder, som gråt hår kan sladre om. Hos mænd kan det også være et tegn på større risiko for hjertesygdomme. 

Det skriver Medicalexpress.com. 

Sammenkoblingen mellem gråt hår og hjertesygdomme kommer fra forskning, der blev præsenteret for få dage siden på EuroPrevent 2017 i Malaga i Spanien, der er den førende internationale kongres om bekæmpelse af hjertesygdomme. 

Ifølge forskerteamet bag studiet, er det nogle af de samme biologiske mekanismer, der ligger til grund for åreforkalkning og dannelsen af gråt hår. Det er for eksempel dårlig gendannelse af DNA-celler, hormonelle forandringer og forringet cellevækst. 

»Aldring er en uundgåelig risikofaktor for hjertesygdomme, og det er associeret med udseendemæssige tegn, der kan signalere øget risiko,« sagde Dr. Irini Samuel, der er kardiolog ved Cairo University i Egypten, ifølge Medicalexpress.com og tilføjede:

»Det er nødvendigt at lave mere forskning om disse tegn, så vi tidligere kan gribe ind over for hjertesygdomme.« 

For at undersøge sammenhængen studerede forskerne 545 mænd, der var til CT-skanning for hjertesygdomme. Dem underinddelte de i grupper efter graden af gråt hår for at lede efter en sammenhæng:

  1. Mænd helt uden gråt hår kom i gruppe 1.
  2. Mænd med mere farvet end gråt hår i gruppe 2.
  3. Dem med lige meget gråt som farvet hår i gruppe 3.
  4. Dem med mere gråt end farvet hår i gruppe 4.
  5. Dem med helt gråt hår i gruppe 5. 

Forskerne fandt, at de mænd, der var i gruppe 3 eller derover, havde større risiko for hjertesygdomme, som skyldes forsnævring af årerne, der fører blod til hjertet. 

Nu håber de, at resultatet i fremtiden kan hjælpe med at finde frem til dem, der er i risikozonen, fordi man helt simpelt kan kigge på deres hårfarve som én af indikatorerne for hjertesygdomme. 

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.