Gør støj dig syg?
Forskere fra Københavns Universitet skal undersøge, om det øger risikoen for blandt andet kræft og diabetes, hvis man er udsat for et højt niveau af støj til hverdag. Der er nemlig ikke nok forskning på området, mener projektets hovedforsker.

Hvis man bor tæt på en byggeplads eller en vej med larmende biler, kan det måske øge risikoen for blandt andet kræft. Det vil forskere finde ud af. (Foto: Shutterstock)

Hvis man bor tæt på en byggeplads eller en vej med larmende biler, kan det måske øge risikoen for blandt andet kræft. Det vil forskere finde ud af. (Foto: Shutterstock)

 

Påvirker det dit helbred, hvis du bor ved siden af en metrobyggeplads i indre København eller en stor jysk motorvej?

Det vil forskere fra Københavns Universitet nu finde ud af. Et nyt forskningsprojekt, der netop har fået støtte af Det Frie Forskningsråd, skal nemlig undersøge, om der er en sammenhæng mellem trafikstøj og sygdomme som diabetes, brystkræft og hjerte-kar-sygdomme.

»Det er vigtigt at få mere viden om sammenhængen mellem støj og sygdomme, for vi ved ikke nok om det,« siger lektor Zorana Jovanovic Andersen, som er hovedforsker på projektet.

Forskerne vil se på, hvor meget støj 30.000 kvinder bliver udsat for, alt efter om de bor langt ude på landet, midt i en by eller klos op ad en larmende motorvej. De data skal sammenlignes med kvindernes sundhedstilstand.

Sparsom forskning i støj og sygdom

Forskerne håber at kunne undersøge relationen mellem støj og en række sygdomme, men til at starte med er fokus på brystkræft, hjerte-kar-sygdomme og diabetes.

Tidligere forskning har nemlig antydet en sammenhæng mellem støj og netop disse sygdomme, og det giver forskerne noget at arbejde ud fra. Zorana Jovanovic Andersen gør det dog klart, at man stadig ikke ved nok om, hvorvidt der overhovedet er en fare ved støj:

»Med denne undersøgelse bruger vi ny data, som ikke er brugt før. Blandt andet har en tidligere undersøgelsen af støj fra Kræftens Bekæmpelse set på folk, som bor i København og Aarhus, mens en fordel ved vores data er, at kvinderne bor spredt over hele landet,« fortæller Zorana Jovanovic Andersen.

Hun forklarer, at man i forvejen ved, at luftforurening kan føre til en række sygdomme. Luftforurening og støj følges ofte ad, og derfor er det en udfordring at skelne mellem, hvorvidt folk bliver syge af luftforureningen alene, eller om støj også i sig selv spiller en rolle.

»Det er meget vigtigt at kunne skelne mellem luftforurening og støj, hvis man skal kunne lave det forebyggende arbejde, der skal til i kampen mod de her sygdomme,« siger Zorana Jovanovic Andersen.

Det er derfor ambitionen at tage effekten af luftforurening ud af modellerne i den nye undersøgelse, så resultaterne kan vise effekten af støj isoleret set.

Sygeplejersker udgør datasæt i støjforskning

Det kan virke stressende at være udsat for larm, og det kan måske være en årsag, hvis støj gør dig syg (Foto: Shutterstock)

 

Forskerne tager i deres forskning udgangspunkt i den danske sygeplejerske-kohorte, som er et register med information på 30.000 sygeplejersker indsamlet fra 1993 til i dag.

De ved derfor, hvor sygeplejerskerne bor og har information om kvindernes sundhed og livsstil: For eksempel hvorvidt de ryger, om de har stress, og om de arbejder om natten. Der er både fordele og ulemper ved datasættet:

»Det er en ulempe, at kohorten kun indeholder information om kvinder, men derudover er den ganske repræsentativ. For eksempel ligner sygeplejerskerne meget andre danske kvinder, når det kommer til rygning og alkoholindtag,« forklarer Zorana Jovanovic Andersen.

Informationerne vil via beregninger blive holdt op mod registre over diabetes, hjerte-kar-sygdomme og kræft.

Støjstudie bør suppleres

Henrik Kolstad, som er professor i Arbejdsmedicin på Aarhus Universitetshospital, synes også at den mulige sammenhæng mellem støj og sygdom er vigtig:

»Der er allerede undersøgelser, der har vist en sammenhæng mellem støj og forskellige kroniske sygdomme, og det er et relevant område, fordi støj rammer mange mennesker. Det er derfor vigtigt at få be- eller afkræftet de tidligere fund,« siger Henrik Kolstad.

Ifølge Henrik Kolstad findes der få gode bud på, hvordan støj kan forårsage sygdomme, og derfor er det vigtigt at se på årsagssammenhænge:

»Det er vigtigt, at studiet suppleres med undersøgelser af de mulige årsagsmekanismer. Man har tidligere ment, at stress kunne være en forklaring, men der er mig bekendt ikke gode data, som understøtter dette. Hvis dette studie kan belyse denne eller andre hypoteser, vil det være et vigtigt bidrag,« siger Henrik Kolstad.

Indtil videre ønsker forskerne dog blot at påvise sammenhængen. De har nu indhentet alle de oplysninger, de skal bruge for at begynde beregningerne og håber at have de første resultater klar til næste sommer.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk