Glemsomhed kan være et tegn på en velfungerende hjerne
27 juni 2017

Meningen med hukommelsen er dybest set ikke at huske fakta, men at sortere ud i fakta, så kun den vigtige information lagres, siger et forskerhold. (Foto: Shutterstock)

Meningen med vores hukommelse er ikke at huske fakta, men at sortere ud, så kun den vigtige information lagres. Så bliver du ofte kaldt glemsom, kan det faktisk være, at du træffer klogere beslutninger.

Sådan lyder påstanden i hvert fald fra forskerne bag et nyt studie publiceret i tidsskriftet Neuron, skriver independent.co.uk.

»Det er vigtigt, at hjernen glemmer irrelevante detaljer og i stedet fokuserer på de faktorer, der hjælper dig med at træffe beslutninger i den virkelige verden,« siger medforfatter af studiet Blake Richards, professor på Toronto University, til independent.co.uk.

»Hvis du prøver at navigere, og din hjerne konstant konfronterer dig med forskellige modsatrettede minder, bliver det sværere for dig at træffe en velovervejet beslutning,« fortsætter han.

Hvilken form for information, der er 'god at glemme', afhænger af, hvor sandsynligt det er, at du får brug for informationen igen senere i dit liv.

For eksempel kan det være klogt af en kasseassistent i et supermarked at glemme de mange forskellige mennesker, vedkommende betjener hver dag. En barrista, der har sin egen kaffe-vogn kan derimod have gavn af at begynde at huske stamkunderne, siger forskerne.

Tidligere har der været fokuseret meget på evnen til at huske, men dette studie fremhæver det vigtige ved evnen til at glemme.

»Vi foreslår, at det er interaktionen mellem at huske og at glemme, der muliggør intelligent beslutningstagning i dynamiske, støjende omgivelser,« siger Blake Richards til independent.co.uk.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.