Giver 'tanning vitamins' en solbrun hud?
Spiser du i forvejen en sund og varieret kost, vil de ikke have den store effekt. Medmindre du er interesseret i at få en orange kulør.

I denne ugave af Skøndhedslaboratoriet kigger Cecilia Demant nærmere på 'tanning vitamins', som lover at kunne hjælpe med at opnå en brunere kulør og samtidig beskytte huden mod Solens stråler. (Video: Tjek)

I denne ugave af Skøndhedslaboratoriet kigger Cecilia Demant nærmere på 'tanning vitamins', som lover at kunne hjælpe med at opnå en brunere kulør og samtidig beskytte huden mod Solens stråler. (Video: Tjek)

Flere og flere solbadere er begyndt at ty til såkaldte 'tanning vitamins' i jagten på den helt perfekte sommerkulør.

De lover at kunne forberede huden til sol og modvirke solskader samt hjælpe med at få en brunere kulør, der holder i længere tid.

Men er der noget om snakken, eller er det bare ren markedsføring? Det har Skønhedslaboratoriet, som er en serie på Videnskab.dk's YouTube-kanal, Tjek, kigget nærmere på.

Kulør som en gulerod 

Sundhed på YouTube

Tjek er Videnskab.dk's YouTube-kanal om sundhed og videnskab.

Formålet med kanalen er at bringe forskningsbaseret viden ud til danske unge. 

Kanalen er en del af et større projekt, YouKnowHow, som er støttet af Nordea-fonden.

Tanning vitamins findes i mange udgaver, men de fleste har det tilfælles, at de indeholder et højt niveau af betakaroten – et stof der blandt andet findes en høj koncentration af i gulerødder.

Betakaroten er et fedtopløseligt stof, der opløses gennem tarmen.

Stoffet har en farvende virkning, som også kan overføres til os mennesker, ved at det sætter sig i hudfedtet, som sidder lige under hudens overflade.

Et studie har vist, at man ved at drikke 1 liter gulerodsjuice om dagen i en måned vil kunne se en tydelig effekt på ens hudfarve.

Tanning vitamins kan på den måde have en effekt på hudfarven, såfremt det er gulerodens orange farve, man er interreseret i at opnå.

Hver pille har et indhold af betakaroten, som svarer til indholdet fra en enkelt gulerod. Der skal derfor mange piller til for at opnå den samme orange effekt.

Og så er det også godt at vide, at det orange pigment typisk vil samle sig i de tykkere hudlag - eksempelvis omkring knæ eller hæle.

Masser af vitaminer

De fleste tanning vitamins indeholder udover betakaroten også en række vitaminer, som ifølge producenterne, kan forberede huden på solens stråler og hjælpe med at holde på farven.

Der vil her typisk være tale om vitaminerne A, C og E.

  • A vitamin kan hjælpe med cellefornyelse og med at hele sår i huden. Det har altså en effekt på huden – men ikke nødvendigvis for hudens farve. 
  • C vitamin påvirker hudens spændstighed, men som det er tilfældet med A vitamin, påvirker C vitamin heller ikke hudens farve.
  • E vitamin er en antioxidant, som kan hjælpe med at beskytte huden mod solskader. Men heller ikke E vitaminet påvirker hudfarve.

Tanning vitamins indeholder altså en række gode vitaminer, som dog ikke har nogen direkte effekt på din huds farve.

Det er der dog en god grund til, da der faktisk ikke findes nogen vitaminer, som direkte påvirker hudfarve.

Overflødigt hvis man spiser sundt

Udover at styrke kuløren lover tanning vitamins også at kunne hjælpe med at beskytte huden og holde på farven.

Men om vitaminer reelt har den effekt, afhænger alt sammen af, om du i forvejen er i vitaminmangel. Hvis du mangler vitaminer, nedsættes din huds evne til at forny sig. Og her kan vitamintilskud gavne.

Men hvis du i forvejen spiser sundt og varieret, så burde du være dækket fint ind, og din krop burde være i stand til at reparere og beskytte sig selv mod Solen uden hjælp fra vitamintilskud.

Forskere mener ikke, at man kan forbedre sin hud ved at indtage flere vitaminer, end man egentlig har brug for.

Et overindtag af vitaminer kan derimod føre til forgiftning, og det er derfor kun nødvendigt at tage vitamintilskud, hvis man spiser en for ensidig kost.

Vitaminpiller med orange pigment

Tanning vitamins har altså en effekt på hudens farve.

Det hænger dog ikke sammen med pillernes indhold af vitaminer, men derimod indholdet af betakaroten, som kan give huden en orange og gulerodsagtig kulør.

Vitaminerne, som eksisterer i tanning vitamins, har ingen effekt for hudens farve, og selvom de kan gøre huden sundere, har de formentlig ingen effekt, hvis man i forvejen har en sund og vitaminholdig kost.

I forhold til vitaminindholdet minder tanning vitamins meget om ganske almindelige vitaminpiller.

Viden fra forskere og fagfolk

Informationerne i videoen bygger på solid faglig viden, som Tjek har fået fra følgende forskere:

  • Allan Stensballe, lektor, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet
  • Peter Bjerring, cheflæge, klinikchef, speciallæge i hudsygdomme, professor, Privathospitalet Mølholm
  • Susanne Gjedsted Bügel, professor MSO, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.